Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

– Dialog skaper ikke fred

Sherri Mandell fra Israel ble møtt av fordømmelse fra en amerikaner hun møtte i New York. "Dere israelere må være i dialog med palestinerne. Det er deres feil at dere ikke har fred," ble hun fortalt. Da Mandell spurte newyorkeren ut om hans eget personlige liv, kom det fram at han bodde sammen med en venn fordi hans kone hadde kastet ham ut av huset…
Ekteparet Seth og Sherri Mandell sammen med sin eldste sønn. Koby (13) ble drept på brutalt vis av palestinske terrorister i mai 2001.

– Fred blir ikke oppnådd bare av å være i nærheten av hverandre, påpeker Mandell, ved å få folk sammen for å surfe, snakke eller lage filmer. Fred er ikke å føre ulike folk sammen, men helbredelse av individer, skriver hun på sin bloggside i Jerusalem Post.
På hebraisk er ordet fred, shalom, nært knyttet til ordet helhet, shalem. Når en person blir hel inni seg selv og i sin familiesituasjon, er han villig til å gå utenfor seg selv for å skape fred med andre. Hvis han ikke føler denne helheten inni seg selv, kan det ikke bli fred, mener Mandell.

– Folk liker å tro at dersom israelerne bare åpnet sine armer litt mer, og gikk langs gaten arm i arm med palestinerne, ville vi få fred.

Sameksistens og dialog skaper ikke fred, fred blir oppnådd når en person finner en måte å omskape sin smerte til kreativitet og selvutvikling. Derfor skulle alle fredselskende folk som kommer hit støttet palestinske tiltak for å helbrede deres eget samfunn fra det hat og den martyrdom som så ofte blir æret blant dem, argumenterer Mandell.

Helt siden før Oslo-prosessen har israelske myndigheter utdannet sitt folk for fred. Bare når palestinerne begynner å gjøre det samme vil freden ha en sjanse.

I stedet for sommerleirer hvor barn får trening i geriljakrig, kan palestinerne kopiere tiltaket som Sherri og mannen Seth har startet i Israel. Ekteparet Mandell mistet sin sønn Koby da han var bare 13 år. Koby ble slått i hjel med steiner av palestinske terrorister 8. mai 2001. Nå arrangerer Sherri og Seth ferieleirer for hundrevis av barn som har mistet sine nærmeste i terrorangrep gjennom Koby Mandell stiftelsen. «Deltakerne får hjelp til å finne mening i sine tap, slik at familiene blir sterkere i stedet for svakere etter sine trauma», heter det på stiftelsens nettside.

– Når også palestinerne arrangerer leirer som har som mål å helbrede smerten de har opplevd vil det være en sjanse for fred, mener Mandell.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart