– Fred blir ikke oppnådd bare av å være i nærheten av hverandre, påpeker Mandell, ved å få folk sammen for å surfe, snakke eller lage filmer. Fred er ikke å føre ulike folk sammen, men helbredelse av individer, skriver hun på sin bloggside i Jerusalem Post.
På hebraisk er ordet fred, shalom, nært knyttet til ordet helhet, shalem. Når en person blir hel inni seg selv og i sin familiesituasjon, er han villig til å gå utenfor seg selv for å skape fred med andre. Hvis han ikke føler denne helheten inni seg selv, kan det ikke bli fred, mener Mandell.
– Folk liker å tro at dersom israelerne bare åpnet sine armer litt mer, og gikk langs gaten arm i arm med palestinerne, ville vi få fred.
Sameksistens og dialog skaper ikke fred, fred blir oppnådd når en person finner en måte å omskape sin smerte til kreativitet og selvutvikling. Derfor skulle alle fredselskende folk som kommer hit støttet palestinske tiltak for å helbrede deres eget samfunn fra det hat og den martyrdom som så ofte blir æret blant dem, argumenterer Mandell.
Helt siden før Oslo-prosessen har israelske myndigheter utdannet sitt folk for fred. Bare når palestinerne begynner å gjøre det samme vil freden ha en sjanse.
I stedet for sommerleirer hvor barn får trening i geriljakrig, kan palestinerne kopiere tiltaket som Sherri og mannen Seth har startet i Israel. Ekteparet Mandell mistet sin sønn Koby da han var bare 13 år. Koby ble slått i hjel med steiner av palestinske terrorister 8. mai 2001. Nå arrangerer Sherri og Seth ferieleirer for hundrevis av barn som har mistet sine nærmeste i terrorangrep gjennom Koby Mandell stiftelsen. «Deltakerne får hjelp til å finne mening i sine tap, slik at familiene blir sterkere i stedet for svakere etter sine trauma», heter det på stiftelsens nettside.
– Når også palestinerne arrangerer leirer som har som mål å helbrede smerten de har opplevd vil det være en sjanse for fred, mener Mandell.