Skolebussen var i nærheten av kibbutz Saad, omkring 2,5 kilometer fra Gaza-grensen da den ble truffet torsdag 7. april. Raketten ble avfyrt fra et punkt relativt dypt inne på Gaza-stripen, minst én til halvannen kilometer. Avstanden avslører at folk med erfaring i bruk av panservern-raketter må ha stått bak.
– Avfyringen fant sted bare fire til fem kilometer fra målet, fra et punkt hvor det var klart [for angriperne] at elever var ombord og det var mulig å ha bussen i siktet, skriver Amos Harel og Avi Issacharoff i Ha’aretz.
Til alt hell hadde de fleste elevene forlatt bussen da raketten rammet. Sjåføren hadde bare én 16 år gammel gutt igjen å sette av på siste stoppested. De russisk-produserte Kornet-rakettene er varmesøkende, og slo derfor inn i baksiden av bussen, hvor motoren er plassert. Tenåringen er fortsatt kritisk skadet. Sjåføren fikk skader i foten.
Det synes klart at dette angrepet med overlegg ble gjennomført mot et sivilt mål. Det faktum at en strøm av raketter og granater mot israelske tettsteder fulgte i etterkant, bekrefter dette.
Hamas har åpent tatt på seg ansvaret for angrepet på skolebussen. De sier angrepet var en gjengjeldelse etter at IDF drepte tre militante palestinere i et luftangrep 1. april. IDF opplyser at de hadde en militær begrunnelse for å ramme palestinerne – de skal ha planlagt å kidnappe israelske turister på Sinai-halvøya.
– Hamas prøver å innføre nye spilleregler, som vil hindre Israel å gjennomføre drap på deres medlemmer. Men Israel kommer til å gjøre det klart for Hamas at landet vil fortsette sine målrettede angrep, og at ethvert forsøk fra Hamas på å bryte internasjonal lov vil bli møtt med et veldig tøft svar, skriver militærkorrespondent Ron Ben-Yishai i Yedioth Aharonoth.
Rakettangrepet mot den sivile bussen er selvsagt ikke noen enestående forbrytelse i krigshistorien til Hamas og de andre terrorgruppene på Gaza-stripen. Det er «unødvendig å si» at Hamas gjennomførte krigsforbrytelser med overlegg under Gaza-krigen – «deres raketter ble med overlegg og uten å vurdere militær nytte [indiscriminately] siktet inn mot sivile mål», skrev Richard Goldstone i Washington Post 1. april.
Angrepet viser også hvorfor Israels kontroll av vareleveranser til Gaza-stripen er nødvendig. Kornet-rakettene er smuglet inn til Hamas siden Gaza-krigen i 2009, og forsøkene på å smugle inn andre avanserte våpen pågår kontinuerlig. Ved å støtte forsøkene på å bryte sjøblokaden av Gaza-stripen, bidrar norske stortingsrepresentanter til å åpne for nye våpenleveranser til Hamas.