Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Israel står stille på Jom Kippur

To ortodokse jøder ber en av Slichot-bønnene ved Vestmuren. Det er tilgivelses- og omvendelsesbønner som blant annet leses i dagene før Yom Kippur. (Foto: GPO)
To ortodokse jøder ber en av Slichot-bønnene ved Vestmuren. Det er tilgivelses- og omvendelsesbønner som blant annet leses i dagene før Yom Kippur. (Foto: GPO)
Den helligste dagen i den jødiske kalenderen markeres av mange israelske jøder med 25 timers faste og bønn. Jom Kippur ble innledet ved solnedgang tirsdag kveld.

Den store forsoningsdagen, som vi kaller den på norsk, er dagen da det jødiske folk ber Gud om tilgivelse for syndene i året som har gått, samt omvender seg fra dem. Ifølge jødiske tradisjon skriver Gud opp i Livets bok skjebnen til alle mennesker for det kommende året på Rosh Hashana, den jødiske nyttårsdagen. Men han venter ti dager, til Yom Kippur er over, med å forsegle skjebnen. Denne dagen er altså en dag der jødene gjennom anger og bønn kan påvirke Gud til å tilgi og velsigne det kommende året. Som er vanlig i jødisk tradisjon varer helligdagen fra solnedgang til én time etter den følgende solnedgangen.

Det er vanlig at mange jøder som normalt ikke besøker synagogene gjennom året, gjør det på Jom Kippur. På kveldsmessen siteres den mange hundre år gamle jødiske bønnen Kol Nidrei.

Høyt sikkerhetsnivå
Sikkerhetsnivået er også hevet denne dagen, for å forhindre at helligdagsfreden blir brutt av terror. Under Den andre intifadaen fra høsten 2000 ble Israel ofte utsatt for terror og terrorforsøk på de jødiske helligdagene. I og rundt byene har politiet økt tilstedeværelsen, mens overgangene mellom Vestbredden og selve Israel er blitt stengt. Kun i ekstreme humanitære eller medisinske tilfeller vil palestinere bli sluppet over grensen, opplyser Ha’aretz.

Dessuten har Magen David Adom ekstra mange på jobb denne dagen, for å sikre at de som måtte få komplikasjoner under fasteprosessen får medisinsk hjelp.

64 prosent faster
En undersøkelse vedrørende israelske jøders Yom Kippur-vaner ble nylig gjennomført av en organisasjon kalt Gesher. Den viser at 64 prosent verken spiser eller drikker på Yom Kippur, mens 46 prosent besøker den lokale synagogen på denne dagen. 36 prosent svarte at de vil benytte dagen til selvransakelse, enten alene eller sammen med familien.

– Det store flertallet av israelere gjør noe på Yom Kippur som reflekterer merkedagens karakter som selvransakende, forklarer formann i Gesher, Daniel Goldman.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart