Amerikansk-tyrkisk støttemarkering for demonstrantene, utenfor Tyrkias konsulat i New York mandag. (Foto: Michael Fleshman, flickr.com)
Amerikansk-tyrkisk støttemarkering for demonstrantene, utenfor Tyrkias konsulat i New York mandag. (Foto: Michael Fleshman, flickr.com)

Erdogan: – Demonstranter hånd-i-hånd med terror

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan går hardt ut mot demonstrantene som har markert sin motstand mot myndighetene de siste dagene.

En demonstrasjonen mot et kjøpesenter som skulle reises i en park i Istanbul, endte i helgen i tragedie. Titalls personer ble skadet og én person ble drept, da det lokale politiet satte inn harde midler mot demonstrantene.

Den lokale miljødemonstrasjonen har siden ført til en bølge av nasjonale og internasjonale demonstrasjoner mot regjeringen til statsminister Recep Tayyip Erdogan. I dag innleder en av de største arbeiderorganisasjonene, med 240.000 medlemmer, en todagers streik mot myndighetene. Alle protesterer mot en politikk som tar stadig flere rettigheter fra befolkningen og pressen, samtidig som de frykter at regjeringen er i ferd med å hviske bort det tradisjonelle skillet mellom religion og politikk i Tyrkia.

Erdogan gav mandag det han kalte «utenlandske aktører» skylden for å ha oppviglet til opptøyene. Senere på dagen gikk han enda lenger og hevdet at demonstrantene står «hånd-i-hånd med terror».

– Denne demonstrasjonen er organisert av ekstremistiske elementer. Vi vil ikke gi etter overfor dem som lever hånd-i-hånd med terror, sa Erdogan.

Det er en uttalelse som neppe bidrar til å roe gemyttene i landet de nærmeste dagene.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters sank aksjene i går i gjennomsnitt 10 prosent på Ankara-børsen, etter flere år med sterk oppgang. Den tyrkiske liren sank også til sitt lavete nivå på 16 måneder. Det er et tydelig tegn på at finansmarkedet forventer flere uroligheter framover.

Utvikler situasjonen seg i Tyrkia til samme nivå som Egypt opplevde da tidligere president Hosni Mubarak ble kastet fra makten, vil hærens lojalitet bli testet. De har tradisjonelt stått på linjen til Mustafa Kemal Atatürk, som innførte en strengt sekulær statsforvaltning i 1923. Demonstrantene og mange andre av Erdogans kritikere, mener han ønsker å forkaste denne ideologien.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart