Ambassadøren sier at han forstår at israelske myndigheter er bekymret over den juridiske avgjørelsen som falt i EU-domstolen i Luxembourg onsdag, fordi Hamas “med vilje feilbeskriver den”. Dette skriver Times of Israel.
– Retten har tatt en teknisk prosedyreavgjørelse. Dette forandrer ikke EUs politiske posisjon overfor Hamas, som fremdeles er at Hamas er en terrororganisasjon, sier Faaborg-Andersen til avisen.
– Ingen praktisk betydning
– Det er viktig å påpeke at dette ikke har noen umiddelbar effekt på sanksjonene vi har mot Hamas, sier han.
Han gjør det klart at EU fortsatt vil følge Midtøsten-kvartettens prinsipper, noe som betyr at EU avstår fra samarbeid med Hamas så lenge organisasjonen ikke tar avstand fra terror, aksepterer tidligere inngåtte avtaler og anerkjenner Israels rett til å eksistere. Ambassadøren fortalte at det nå forberedes juridiske skritt for å få Hamas tilbake på listen over terrororganisasjoner.
Sanksjonene mot Hamas står fast de neste tre månedene uansett utvikling, og sanksjonene vil heller ikke bli opphevet så lenge det pågår ankesak. Siden han mener det er grunn til å være sikker på ankesakens utfall, konkluderer Faaborg-Andersen med at betydningen av denne ukens rettsavgjørelse i praksis er lik null.
– Den har ingen praktisk betydning, sier han.
Skal legge frem ”mer håndfaste bevis”
Hamas har hatt advokater som har kjempet for å få dem fjernet fra EUs terrorliste helt siden de ble plassert der i 2001. De mener de ikke kan plasseres der fordi de er en ”lovlig valgt regjering”, og at det ikke har vært gjennomført tilstrekkelig med bevisførsel for retten. Rettsavgjørelsen onsdag legger opp til en utvidet runde med bevisførsel, for å gi et bedre grunnlag for å avgjøre om organisasjonen skal stå på terrorlisten.
– Retten vil se mer håndfaste bevis, og det er jeg sikker på at vi skal kunne legge frem, sier Faaborg-Andersen.
Netanyahu reagerer sterkt
Israelske myndigheter har reagert sterkt på rettens avgjørelse. Netanyahu har uttalt at det er en selvfølge at Hamas hører hjemme på listen, da alle har sett at de er en brutal terrororganisasjon, og at de har som uttalt mål å utslette Israel.
Rettsavgjørelsen falt samme dag som EU-parlamentet vedtok en resolusjon der de ”i prinsippet anerkjenner en palestinsk stat”.
– Det er for mange i Europa, der seks millioner jøder ble slaktet, som ikke har lært noen ting, sier Netanyahu.
– Ikke noe nytt i EUs syn på ”Palestina”
Faaborg-Andersen avdramatiserer betydningen av resolusjonen, og sier at heller ikke den har noen praktisk betydning.
– Formuleringene i resolusjonen er helt i tråd med det som har vært EUs posisjon hele tiden: At vi er klare til å anerkjenne en palestinsk stat når tiden er inne, som et resultat av en forhandlingsprosess, sier han.
Han understreker også at man må huske på at det er stater som anerkjenner andre stater, og at dette ikke kan gjøres av Europaparlamentet eller på annen måte av EU.
Han sier den senere tidens europeiske bølge av resolusjoner om anerkjennelse av ”Palestina”, må forstås som et uttrykk for utålmodighet, og at EU ønsker å se en fortgang i fredsprosessen.
– Dette er hovedbudskapet som alle sender ut nå – til begge parter. Ikke bare til Israel, men også til palestinerne, sier EUs ambassadør.