Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

– Internasjonal hjelpeorganisasjon finansierte terror

Mohammed Halabi står tiltalt for å ha svindlet 420 millioner kroner fra hjelpeorganisasjonen World Vision til Hamas' terrorvirksomhet. (Foto: Shin Bet)
Flere hundre millioner kroner som var gitt til hjelpearbeid i Gaza, har i stedet gått til å finansiere terror for Hamas, ifølge israelsk etterretning.

Lederen for den USA-baserte kristne hjelpeorganisasjonen World Visions virksomhet i Gaza, Muhammad Halabi, sørget i flere år for at store pengesummer ble sendt til Hamas’ terrorstyrker. 60 prosent av pengene som ble gitt til humanitære hjelpeprosjekter i Gaza, er i stedet blitt ”øremerket til å gjenoppbygge Hamas’ væpnede avdeling”. Dette har Halabi avslørt i avhør hos etterretningstjenesten Shin Bet, opplyste israelske myndigheter torsdag 4. august, ifølge blant andre Times of Israel.

Ifølge Shin Bets etterforskning er pengene blitt brukt til å kjøpe inn våpen, grave tunneler og bygge militære installasjoner for Hamas. Litt av pengene har i tillegg gått i lomma på Hamas-ledere, ”til dekning av personlige behov”.

I tillegg til å være leder for World Visions arbeid i Gaza, skal Halabi også ha vært medlem av Hamas siden ungdommen. Shin Bet sier at han ble medlem av Hamas tidlig på 2000-tallet og håndplukket i 2005 for å infiltrere hjelpeorganisasjonen og stjele penger til terrorisme.

Som leder for organisasjonens prosjekter i Gaza, kunne han kontrollere hele budsjettet, alle eiendeler og humanitære hjelpesendinger til en verdi av flere hundre millioner kroner.

Halabi ble arrestert 15. juni ved grenseovergangen Eretz, og torsdag 4. august ble det tatt ut tiltale mot ham. Ifølge tiltalen har han de senere årene kanalisert nærmere 60 millioner kroner årlig fra hjelpeorganisasjonens budsjett til terroraktivitet, over 420 millioner kroner til sammen.

 

Svært omfattende svindelanklager

Mesteparten av pengene skal ha blitt kanalisert gjennom forfalskning av anbud på arbeidsprosjekter. Selskapet som fikk tilslag på anbudene, skal ha vært inneforstått med at 60 prosent av summen som kontrakten sa de skulle få betalt, i realiteten ble sendt til Hamas.

I tillegg skal om lag 20 millioner kroner i året ha blitt gitt i kontanter til Hamas’ mannskaper rett fra kassen til World Vision.

I regnskapet skal pengene som gikk til terror, være angitt brukt til blant annet bygging av drivhus, revitalisering av matjord, prosjekter for psykisk og fysisk helsehjelp, et prosjekt for å hjelpe fiskere, et rehabiliteringssenter for funksjonshemmede og opprettelse av landbruksorganisasjoner. Priser er blitt oppgitt å være høyere enn realiteten, og Hamas-mannskaper er blitt oppført på lønningslistene blant ansatte i World Vision, ifølge det Halabi skal ha forklart underveis i etterforskningen.

Penger som var øremerket til barn som er blitt skadet i krigene mellom Hamas og Israel skal i stedet ha blitt gitt til familiene til Hamas-medlemmer som på falskt grunnlag meldte seg som mottakere.

Midlene som var satt av til direkte humanitær hjelp til vanlige innbyggere i Gaza, gikk nesten i sin helhet til Hamas-medlemmer og deres familier i stedet, ifølge etterforskningen.

Gjennom at utstyr er blitt kjøpt inn i World Visions navn, har Hamas fått tilgang på materialer de ellers ikke ville hatt lov å importere.

Ved å utgi seg for å arbeide med hjelpeprosjekter, har dessuten mannskaper fra Hamas blant annet kunnet skjule smugling i motorbåter og speiding etter utgravningssteder for tunneler.

I tillegg til alt dette skal Halabi ha stjålet landbruksutstyr som var kjøpt inn av World Vision til bønder i Gaza. Graveredskaper, jern, rør og andre byggematerialer skal ha gått til Hamas i stedet for til bøndene.

Han skal også ha stjålet 2.500 kartonger med mat og 3.300 kartonger med rengjøringsutstyr fra World Vision og gitt det til Hamas’ væpnede mannskaper.

Halabi skal også ha oppgitt informasjon om et stort antall andre personer i Gaza som også utnytter sine posisjoner som representanter for hjelpeorganisasjoner og for FN. For eksempel skal han ha fortalt om sin egen far, Halil Halabi, som i mange år var leder for FNs skolesystem i Gaza. Ifølge forklaringen er faren også Hamas-medlem, og han skal ha brukt posisjonen sin til å hjelpe Hamas.

 

World Vision benekter anklagene

Halabis advokat Mohammed Mahmoud benekter overfor Reuters at hans klient har tilstått svindelen. Det israelske utenriksdepartementets talsmann Emmanuel Nachshon sier at bevisene i saken er solide og gir grunnlag for å konkludere, men at Halabi har muligheten til å legge fram saken sin for retten.

Advokaten har uttalt til Ha’aretz at Halabi ”benekter enhver forbindelse til Hamas”. Det Halabi har sagt til Shin Bet er ifølge advokaten at ”Gaza er under fullstendig kontroll av Hamas, og væpnede Hamas-medlemmer tar hva de vil fra organisasjonens lagerbeholdninger”.

World Vision er en kristen hjelpeorganisasjon som ble startet i 1950 og som har arbeid i nesten hundre land over hele verden. Med et budsjett på mer enn 20 milliarder kroner og nesten 50.000 ansatte, er den en av de største USA-baserte bistandsorganisasjonene. Den får omfattende støtte fra FN og mange vestlige land. World Vision har hatt virksomhet på Vestbredden og i Gaza siden 1970-tallet.

Da Halabi ble arrestert 15. juni, forsvarte World Vision ham umiddelbart.

”Han er en respektert og vel ansett humanitær arbeider og feltleder, og han har vært en betrodd kollega i mer enn ti år”, skrev organisasjonen i en pressemelding.

Også da de konkrete anklagene ble kjent, forsvarte fortsatt World Vision ham.

”Basert på den informasjonen som er tilgjengelig for oss på dette tidspunktet, har vi ingen grunn til å tro at anklagene mot ham er sanne. Vi vil gå nøye gjennom alle bevis som legges fram for oss og handle ut fra det som kan bevises”, uttalte organisasjonen.

Mandag 8. august sier World Visions talsperson Silvia Holten til Ha’aretz at det er et stort gap mellom beløpene Israel opplyser at skal være brukt i Gaza de siste årene og det faktiske beløpet organisasjonen har hatt som budsjett. Hun sier det totale budsjettet i Gaza har vært på 190 millioner kroner, langt mindre enn det beløpet Halabi er anklaget for å ha stjålet. Derfor mener de at anklagene ikke kan stemme.

 

Les også:

World Vision fryser virksomheten i Gaza – Australia og Tyskland holder tilbake støtte


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart