Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Tror barnegisler vil slite psykisk i lang tid

4 år gamle Avigayil Edan sammen med en slektning etter 50 dager i fangenskap. Begge foreldrene hennes ble drept 7. oktober. (Foto: Schneider)
Barna som ble holdt som gisler av Hamas vil slite med psykologiske skader i lang tid fremover.

De israelske barna som ble løslatt fra Hamas sitt fangenskap under våpenhvilen i forrige uke kunne ved første øyekast se ut til å være relativt uskadet, men «de så ut som skygger av barn» og har psykologiske arr som vil være vanskelig å lege.

Det sier doktor Efrat Harlev, sjef ved Schneider-barnesykehus i Israel.

Sykehuset behandlet 19 av gislene i alderen tre til 18 år, seks mødre og en bestemor som ble tatt til fange av Hamas under massakren 7. oktober. De ble holdt som gisler på Gazastripen i nesten to måneder.

Harlev sier at alle barna hadde mistet 15% eller mer av sin kroppsvekt i fangenskap på grunn av at de knapt fikk mat å spise. Og når de først fikk mat var barna så redd for å spise den opp i frykt for at de skulle gå tom.

– De spiste bare noen få biter av den lille maten de fikk, sier legen.

Mange barn hadde også tegn på muskelsvinn etter tiden i fangenskap.

– Noen trengte hjelp med å reise seg opp fra en stol, forklarer Harlev.

Hun sier det likevel er de psykologiske skadene som vil være det vanskeligste å lege. Etter løslatelsen turte barna bare å hviske. Mange turte ikke å prate i det hele tatt etter over 50 dager i fangenskap.

– I fangenskap fikk de beskjed at de må være stille hele tiden. De kunne ikke le, gråte eller snakke. Selv etter løslatelsen spør de om tillatelse til alt fra å få lov til å gå på toalettet til å kunne kikke ut av vinduet.

Sykehussjefen sier hver dag i fangenskap var psykologisk terror. Mange hadde opplevd å se familie, venner og naboer bli drept før de ble tatt som gisler. Nede i tunellene hadde de ingen kontakt med omverdenen.

– De trodde ikke at de skulle overleve eller at noen ville komme for å redde dem. De visste ikke engang om det lenger fantes noe Israel å returnere til. De trodde at de kom til å dø nedi tunellene der alle sammen, forteller hun.

Selv om de nå er er hjemme i Israel igjen sier sykehuset at det vil ta lang tid før barna virkelig vil kunne klare å følge seg trygge igjen.

– Det disse barna ble utsatt for er en krigsforbrytelse, sier hun.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart