NB! Mindre enn 100 ledige billetter til Gamle Logen onsdag

Det vil sannsynligvis IKKE bli anledning til å kjøpe billetter ved inngangen.

Bestill din billett på forhånd nå!

En jødisk stat?

I Israel har det nå i noen år vært en debatt om statens karakter. En sentral gruppe intellektuelle israelere på venstresiden har sagt at Israel ikke må være "en jødisk stat", bare en "stat for jøder". Det skal ikke være noe spesielt jødisk med den.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Andre har gått kraftig til felts mot disse tankene. Blant dem er Yoram Hazony. Han har skrevet en tykk bok, Den jødiske staten. Kampen om Israels sjel. Boka er et flengende oppgjør med «postzionismen», som går ut fra at i vår moderne tid trengs det ikke lenger noen nødhavn for jøder. Dersom jødene oppfører seg skikkelig, vil de bli behandlet skikkelig.

Og Israel trenger ikke noen informasjonstjeneste: Verden vil behandle Israel rettferdig. Dersom israelerne fører en skikkelig politikk, vil de bli skikkelig behandlet. Og dersom de ikke fører en skikkelig politikk, vil det for det første ikke nytte å forklare, for det andre fortjener de å bli kritisert og straffet. – Dette prinsippet har ligget bak når Shimon Peres var utenriksminister. Han har med vilje lagt ned Israels hasbara, som skal forklare Israels politikk og situasjon. Det er ikke rart at Israels opplysningstjeneste har vært ekstremt dårlig. – Også den nåværende undervisningsministeren, Limor Livnat fra Likud, har gått kraftig til felts mot «postzionismen».

Disse «postzionistene» mener også stort sett at det ikke bør være noe spesielt jødisk med Israel. De setter spørsmålstegn ved at alle verdens jøder har rett til å flytte til Israel og bli borgere der. De er negative til at det skulle finnes noen spesielt jødiske verdier som er verd å ta med i skolen, at det er lover for sabbaten som helligdag, at det er jødiske symboler i flagg, nasjonalsang osv. (En fremtredende representant for denne fløyen, Shulamit Aloni, tidligere undervisningsminister og leder av Meretz-partiet, er til og med negativ til at jødisk ungdom besøker Auschwitz. Det kunne gi dem «nasjonalistiske» tanker.) De er negative til at Israel skal fremme det jødiske folkets velferd på verdensbasis, f. eks. ved å redde jøder som ikke bor i Israel. I stedet vil de definere Israel som «en stat hvor jødene er i flertall», men uten at det ellers er noe spesielt jødisk ved den.

Hva mente Herzl?
I de senere årene har noen av «postzionistene» hevdet at den politiske zionismens grunnlegger, Theodor Herzl, heller ikke så for seg en «jødisk stat», bare en «stat for jøder». I en artikkel i Jerusalem Post 15.9 tar Yoram Hazony opp dette. Det følgende er noen korte punkter fra denne artikkelen, fritt gjengitt.

Tidligere minister Yossi Beilin (mannen som kanskje mer enn noen annen stod bak Oslo-avtalen og den «fredsprosessen» vi ser resultatet av nå) mener at «hvis jødene hadde oppgitt sin jødiskhet, ville ingen vært gladere enn» Herzl. Synspunktet er at jødene skal bli helt like andre folk, men har flyktet fra forfølgelsen og derfor bor i et land hvor de er i flertall.

Hazony innrømmer at Herzl begynte sin kamp for zionismen som en helt assimilert jøde, hvor jødisk tro og skikk ikke spilte noen nevneverdig rolle. Han ble vekket nettopp ved sjokket over å oppdage at dette ikke var nok til å unngå forfølgelse. Han så at jødene (bl. a. Dreyfus) ble forfulgt selv om de var helt assimilert.

Det var vanlig den gangen å snakke om «den jødiske rasen». Men Herzl mente at det som bandt jødene sammen, var en felles arv og kultur. Og han kom inn i en utvikling, som langsomt brakte ham tilbake til stadig mer av hans jødiske arv. Han sa at zionismen er at jødene vender tilbake til jødedommen før de vender tilbake til jødenes land. Han tenkte ikke da på å bli en ortodoks jøde. Men likevel: Noe av den jødiske arven, kulturen og religionen burde prege det jødiske folket.
Han beskriver sin glede over å oppdage Hanukka (han hadde tidligere hatt juletre). Samtidig fortalte han historien bak festen til sine barn. Det ble en mektig opplevelse for hele familien. Etter hvert fikk han mer og mer respekt for jødiske skikker: Gudstjenesten fredag kveld, lese fra Torah i synagogen, bønnen etter måltidene, påskemåltidet (seder), kveldsbønn på hebraisk med barna. Han gikk også inn for at templet skulle gjenoppbygges i Gamlebyen i Jerusalem (han innså at det var umulig på Tempelplassen).

Det er sagt at Herzl var ateist. Det kan tenkes at han startet som en slags ateist. Men i hans dagbok finner vi følgende: «Ved hjelp av vår stat kan vi lære opp vårt folk til de oppgaver som ligger bak horisonten. For Gud ville ikke ha bevart vårt folk så lenge hvis han ikke hadde tiltenkt oss en annen rolle i menneskehetens historie.»
Herzl selv var oppvokst med en praktisk ateisme, og mente at det satte en begrensning for ham og hans generasjon. Men han var ivrig etter å gi sine barn en annen start. De skulle ha en jødisk utdanning helt fra begynnelsen av. Han skrev at jødene måtte «gå inn i jødedommen igjen og aldri tillate seg å bli kastet ut av denne festningen».

Men Herzl ville ikke diktere og tvinge dette på folk. Den enkelte måtte selv finne ut i hvilken grad han ville vende tilbake til sine jødiske røtter, og så fikk utviklingen gå slik det var naturlig.

I 1903 foreslo han for de britiske myndighetene hvordan det jødiske nasjonalhjemmet skulle være. Han ønsket at det skulle være basert på britisk lov med unntak av «de endringene og tilpasningene i dem som bygger på jødisk lov». Han ønsket at det offentlige skulle lønne rabbinere (slik staten lønner prester i Norge) og bygge synagoger. «Vi skal ikke oppgi våre avholdte skikker. Vi skal tvert imot gjenfinne dem.» Men han ønsket ikke et prestestyre. De offentlig ansatte religiøse lederne skulle være underlagt staten – omtrent slik det er i statskirken i Norge.

Herzl mente at når en jøde lot seg døpe, hadde han oppgitt sin jødedom. Da hørte han til i den kristne verden, og hadde et stort antall kristne land å velge mellom. Israel skulle være for jødene.
Som konklusjon skriver Hazony: «De som ønsker at staten Israel skal endre kurs og arbeide for et nytt, ikke-jødisk Israel, har selvsagt full rett til å gi uttrykk for sitt politiske syn. Men en ærlig vurdering av Herzls tanker gir lite rom for å trekke ham inn i denne saken.»

Kom til støttemarkering for Israel 29. november

Hillel Neuer fra UN Watch holder hovedtalen. Vakker musikk.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart