Det som skjer i Midtøsten er dypt tragisk for alle berørte parter. Vanlige folk på begge sider lider. Det er en gang blitt sagt at sannheten er krigens første offer. Slik også i denne. Det skapes et bilde av kjeltringer på den ene side, og helter på den annen. Mediene rapporterer om en millitærstat som kjemper en rå kamp mot en presumptivt svakere fiende. Er konflikten så enkel, sort/hvit, endimensjonal?
At Israel utfører handlinger som kan kritiseres er en sak. Men mer informasjon om hvilke utfordringer dette lille landet (mindre enn Hedmark fylke) står overfor i denne konflikten etterlyses herved. Hvorfor norsk presse med NRK i spissen så ofte unnlater å rapportere hendelser som er til fordel for Israel – og/eller setter PLO og palestinerne i et dårlig lys, kan man bare spekulere i. Kanskje skyldes det israelerenes noe arrogante stil og ikke minst en tilsynelatende mangel på kunnskaper om PR? Kanskje har det med journalistenes politiske ståsted å gjøre? Kanskje fordi en David vs. Goliat beskrivelse selger bedre?
Etter kampene i Jenin gikk palestinske PR-folk ut med meldingen om at tusener av sivile var massakrert av israelske styrker. Avisene tok frem fete overskrifter, nyhetssendingene på TV hadde i uker dette som hovedoppslag. Tallet på drepte ble etter hvert nedjustert til 500. I disse dager er Israels versjon av hva som egentlig skjedde i store trekk blitt bekreftet. Det er funnet 53 omkomne i ruinene. Av disse sies 50 å være væpnete aksjonister. Representanter fra Røde Kors har funnet 200 sprenglegemer tilsvarende dem som brukes av IRA i Nord Irland. En regner med at aktivister fra sistnevnte organisasjon har bidratt til opprettelse av en bombefabrikk midt i Jenin by. Det hevdes at palestinerne har gravd ned hundelik i ruinene for at likstanken skulle være bekreftelse på en massakre. Når skal disse forhold komme frem også i norske medier?
Påskeaften rapporterte NRK tekst-TV at 30 personer var brutalt henrettet av israelske soldater i Ramallah, dette var sågar hovedoppslaget denne kvelden. Søndag morgen var saken tatt bort fra skjermen. På telefon opplyste redaksjonen at årsaken var at kildene var så vage, og at saken ikke kunne verifiseres. Ingen forklaring eller dementi ble gitt – påstanden henger følgelig stadig «i luften». Fødselskirken i Betlehem er i følge pressen beleiret av soldater. Inne i kirken sies det å være 230 personer – 30 ettersøkte væpnete terrorister samt 200 sivile. I Midtøsten blir dette en «beleiring» – og de israelske soldatene problemet. Men er ikke dette rett og slett gisseltaking fra de palestinske aktivistenes side?
Dette er bare et par eksempler på hvordan pressen vinkler hendelser i Midtøsten. Det finnes en lang rekke tilsvarende overtramp. Konflikten er kompleks – og sikkert ikke enkel å dekke for journalister. Men dette bør ikke være en unnskyldning for å være såpass ensidig. Pressen har makt, pressen er med på å forme folks holdninger. La oss derfor få en mer balansert dekning i fremtiden.