Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Leserbrev:Mirakelet i Jenin

I begynnelsen av mai skjedde et under i Jenin. En mann stod opp fra de døde, sånn omtrent 2000 år etter at en lignende hendelse fant sted i samme region. TV-kanalen EuroNews brakte fredag den 03.05 en reportasje presentert som "the living dead", fra en begravelse tilsynelatende for et av ofrene fra Jenin. Seremonien fulgte det vanlige mønster - den døde på båre dekket av et grønt klede, begravelsesfølge i tårer og sorg. Plutselig snubler en av bårebærerne, "liket" faller i bakken - og reiser seg så opp, lys levende! Full forvirring, folk løper i alle retninger. Undrenes tid synes ikke å være forbi. Vi ventet spent på norsk presses dekning av denne store begivenhet. Skuffelsen var stor da ingen av mediene hadde fått med seg en så signifikant sak.

Det som skjer i Midtøsten er dypt tragisk for alle berørte parter. Vanlige folk på begge sider lider. Det er en gang blitt sagt at sannheten er krigens første offer. Slik også i denne. Det skapes et bilde av kjeltringer på den ene side, og helter på den annen. Mediene rapporterer om en millitærstat som kjemper en rå kamp mot en presumptivt svakere fiende. Er konflikten så enkel, sort/hvit, endimensjonal?

At Israel utfører handlinger som kan kritiseres er en sak. Men mer informasjon om hvilke utfordringer dette lille landet (mindre enn Hedmark fylke) står overfor i denne konflikten etterlyses herved. Hvorfor norsk presse med NRK i spissen så ofte unnlater å rapportere hendelser som er til fordel for Israel – og/eller setter PLO og palestinerne i et dårlig lys, kan man bare spekulere i. Kanskje skyldes det israelerenes noe arrogante stil og ikke minst en tilsynelatende mangel på kunnskaper om PR? Kanskje har det med journalistenes politiske ståsted å gjøre? Kanskje fordi en David vs. Goliat beskrivelse selger bedre?

Etter kampene i Jenin gikk palestinske PR-folk ut med meldingen om at tusener av sivile var massakrert av israelske styrker. Avisene tok frem fete overskrifter, nyhetssendingene på TV hadde i uker dette som hovedoppslag. Tallet på drepte ble etter hvert nedjustert til 500. I disse dager er Israels versjon av hva som egentlig skjedde i store trekk blitt bekreftet. Det er funnet 53 omkomne i ruinene. Av disse sies 50 å være væpnete aksjonister. Representanter fra Røde Kors har funnet 200 sprenglegemer tilsvarende dem som brukes av IRA i Nord Irland. En regner med at aktivister fra sistnevnte organisasjon har bidratt til opprettelse av en bombefabrikk midt i Jenin by. Det hevdes at palestinerne har gravd ned hundelik i ruinene for at likstanken skulle være bekreftelse på en massakre. Når skal disse forhold komme frem også i norske medier?

Påskeaften rapporterte NRK tekst-TV at 30 personer var brutalt henrettet av israelske soldater i Ramallah, dette var sågar hovedoppslaget denne kvelden. Søndag morgen var saken tatt bort fra skjermen. På telefon opplyste redaksjonen at årsaken var at kildene var så vage, og at saken ikke kunne verifiseres. Ingen forklaring eller dementi ble gitt – påstanden henger følgelig stadig «i luften». Fødselskirken i Betlehem er i følge pressen beleiret av soldater. Inne i kirken sies det å være 230 personer – 30 ettersøkte væpnete terrorister samt 200 sivile. I Midtøsten blir dette en «beleiring» – og de israelske soldatene problemet. Men er ikke dette rett og slett gisseltaking fra de palestinske aktivistenes side?

Dette er bare et par eksempler på hvordan pressen vinkler hendelser i Midtøsten. Det finnes en lang rekke tilsvarende overtramp. Konflikten er kompleks – og sikkert ikke enkel å dekke for journalister. Men dette bør ikke være en unnskyldning for å være såpass ensidig. Pressen har makt, pressen er med på å forme folks holdninger. La oss derfor få en mer balansert dekning i fremtiden.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart