Under valget tirsdag 28.1 er hele Israel en eneste valgkrets. Mens vi her i Norge stemmer bare på representanter fra vårt eget fylke, har israelerne samme liste i hele landet. Og sperregrensen er satt så lavt som 1,5 %. Alle partier som får mer enn det, får minst en representant inn i Knesset (Israels «Storting»). Israel er derfor småpartienes paradis. Samtidig gjør dette at det er vanskelig å få handlingsdyktige regjeringer, for flertallet er avhengig av så mange småpartier med hver sine «hjertesaker» som de krever penger til.
Ved dette valget er det et parti som heter Grønt blad. Ved valget i 1999, da partiet var nydannet, kom det like under sperregrensen. Nå gir meningsmålingene partiet minst to representanter. Partiet er mest kjent for at det går inn for å gjøre cannabis, i hvert fall marihuana, lovlig, og sammenlikner seg ellers noe med De grønne i Tyskland.
Partiet vil rette oppmerksomheten mot utdanningssystemet, som er hardt rammet av nedskjæringer. På miljøfronten er det også store problemer. 580.000 barn lever i fattigdom. En tredel av barna i Tel Aviv får astma. «Miljøet dreper 12.000 i året i Israel, mens 350 blir drept i terror-angrep,» sier en talsmann for partiet. [Det må likevel være tillatt å påpeke at problemene ikke er verre enn at Israel fremdeles har høyere levealder enn Norge for menn. For kvinner er den lavere enn Norge, men høyere enn Danmark.]
Partimedlemmene har sprikende syn på konflikten med araberne. Det vil partiet løse ved å kreve folkeavstemning før de varige grensene skal endelig vedtas. Det nytter i hvert fall ikke å bare trekke seg tilbake uten videre fra alle bosetningene, sier talsmannen.
Et punkt partiet står veldig sterkt på, er religiøs frihet. I Israel har ortodokse rabbinere monopol på ekteskap for jøder, kristne går til kristne prester osv. (Se artikkelen Ortodoks eller reform om forholdet mellom de ulike retningene innen jødedommen.) Dette med at familieretten ligger inn under de enkelte trossamfunn, er et vanlig prinsipp i Midtøsten. Men Grønt blad krever at andre retninger innen jødedommen skal likestilles med de ortodokse, og at borgerlig vielse skal gjennomføres. – Selv om samboerskap blir vanligere og vanligere i Israel også, er det ennå langt sjeldnere enn hos oss. Dette med regler for vielse har derfor mye å si. Men partiet synes at Shinui er for aggressivt i forhold til haredim (de ultra-ortodokse).
Partiet håper å ta en del velgere fra Shinui og Meretz (som ligner mye på det norske SV). Men først og fremst vender det seg mot potensielle hjemmesittere, folk som er skuffet og oppgitt over hele situasjonen, både den økonomiske nedgangen og håpløsheten i krigen mot palestinerne.
Partiet har organisert en del miljø-protester. Det har fått gjennom forsøk med lovlig cannabis-dyrking i Israel. Det har fått godkjent at folk med enkelte sykdommer får ha og bruke cannabis. Partiet er lite organisert. Det er «basert på kjærlighet», sier talsmannen.
Kilde: En artikkel av Charlotte Halle i Ha’aretz 11. januar 2003.
Gå til artikkelen om partiet «Shinui»