Da Israel tok kontroll over Vestbredden under seksdagerkrigen i 1967, fortsatte staten Jordan og kong Hussein å ha en utstrakt innflytelse på Vestbredden. For eksempel var pensumet i skolene jordansk, eksamener ble sendt til Jordan for karaktersetting, og lærerne fikk lønn fra Jordan. Kong Hussein så nok for seg en fredsløsning hvor det meste av Vestbredden igjen skulle komme under hans kontroll.
Kong Hussein oppgir
Den første intifadaen startet i desember 1987. Den hadde en klar retning mot en egen palestinsk stat med PLO som «eneste representant for det palestinske folket» og PLO-lederen Yasser Arafat som leder for denne staten. Dette førte til at kong Hussein frasa seg enhver befatning med Vestbredden og så å si overlot den til Arafat.
Ikke alle på Vestbredden var like glade for det. Det har hele tiden vært noen som ønsker at Vestbredden og Jordan skal bli en stat under det jordanske kongedømmets ledelse. Men noe av det første det palestinske styret gjorde da det fikk kontroll over de palestinske områdene, var å slå ned på dem som arbeidet for dette. Noen fikk et fengselsopphold. Avisen An-Nahar, som var pro-jordansk, fikk problemer. De som ønsker å være en del av Jordan, har derfor ligget lavt i terrenget i en del år nå.
Brev til kong Abdullah II
Nylig sendte 22 ledere for ulike palestinske organisasjoner et brev til kong Abdullah II av Jordan. Der bad de om økonomisk støtte. I brevet sies det at det palestinske styret ikke lenger er i stand til å betale lønn til sine ansatte. Titusener av mennesker kan ikke lenger skaffe melk til sine barn, og situasjonen blir verre og verre.
«Vi appellerer til Deres majestet på vegne av våre barn, våre gamle og kvinner, og på vegne av våre martyrer, sårede og fengslede, på vegne av våre kjempere, at De fortsetter med deres generøse hjelp. Vi stoler på at Deres majestet ikke vil spare Dem noen anstrengelse nå eller i framtiden for å gi rundhåndet til Palestina og dets folk,» heter det i brevet.
Blant underskriverne er organisasjoner for studenter, lærere, arbeidere, kvinner, leger, ingeniører, sykepleiere og andre yrkesgrupper.
Arafat reagerer sterkt
Dette er første gang siden det palestinske styret kom på plass at palestinske grupper har bedt Jordan om økonomisk hjelp. Da brevet ble kjent, ble det rabalder i det palestinske styret. Arafat innkalte representanter for gruppene til sitt kontor og gav dem en skikkelig overhaling. Han truet med å fengsle dem som var innblandet.
Arafat frykter tydeligvis at ved å søke økonomisk støtte fra Jordan, vil gruppene forberede å gjenopprette noe av det jordanske kongedømmets stilling på Vestbredden. Så mislykket som hans eget styre er, kan det vel være at flere og flere får tanker i den retningen.
Kilde: En artikkel av Khaled Abu Toameh i Jerusalem Post 5. februar 2003.