Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Utdanningen svekket

En del undersøkelser har vist at det går nedover med grunnleggende ferdigheter hos norske skole-elever: Leseferdigheten og de matematiske ferdighetene har sunket de senere år.

Som på så mange andre felter har Israel de samme typene problemer, men de slår sterkere ut. For 40 år siden lå Israel på førsteplass i en internasjonal undersøkelse i aritmetikk («vanlig» matematikk). For 20 år siden var Israel på sjetteplass. I 1999 kom Israel på 28. plass, bak land som Romania og Moldava. Omtrent halvparten av alle åttendeklassinger i hebraisk-talende skoler og hele tre firedeler i arabisk-talende strøk på nasjonal matematikk-eksamen.

En tilsvarende tilbakegang har foregått i lesing. En test av leseforståelse nå i vår viste at 29 % av de hebraisk-talende og 58 % av de arabisk-talende elevene ikke var flinke nok.

Gapet mellom barn fra fattige og velstående hjem har økt de senere årene, særlig i den arabiske delen av befolkningen.

Problemet skyldes delvis økonomi. Det er økonomisk krise i Israel. De siste tre årene er budsjettet blitt kuttet 11 ganger. Det gjør det vanskelig å planlegge. Det er også en økende tendens til at de pengene som går til ekstratiltak i skolen, går til grupper av flinke elever for at de skal gjøre det enda bedre, mindre til de svake.

Men også skoler med god økonomi gjør det dårlig i testene. Det tyder på mer grunnleggende problemer. Mange legger mye av skylden på undervisningsmetodene. I den tiden israelsk skole var vellykket sammenliknet med resten av verden, brukte den tradisjonelle metoder. Siden er det blitt mer og mer at elevene skal «undersøke» og finne svarene selv, de skal «tenke» for «forstå». Timene løses opp og elevene arbeider «fritt». Dessuten er det færre og færre lærere som har grundig utdanning i et fag som matematikk.

Kilder: To artikler i Ha’aretz 18. juni 2003, den ene en leder, den andre skrevet av Gideon Samet.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart