Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Usportslig opptreden

Den israelske storavisen Ha'aretz reagerer på at israelske fotball- og basketlag ikke får spille på hjemmebane mot europeiske lag.

Både det israelske fotball- og basketlandslaget begynner kvalifiseringskampene til sine respektive EM-turninger ved slutten av denne uken. Normalt ville dette virket oppmuntrende på lagene, men denne gangen føler man seg kun urettferdig behandlet, skriver avisen i en lederartikkel 31. august.

Det er de europeiske styreorganene UEFA og FIBA som har bestemt at lagene må spille hjemmekampene sine på nøytral bane. Dessverre rammer beslutningene ikke bare landslagene, men også klubblagene i begge idrettene.

Ikke lenger urolig i Nord-Israel
Blant annet var det israelske mesterlaget i fotball, Maccabi Haifa, nær ved å slå ut storlaget Liverpool i tredje kvalifiseringsrunde til Champions League. Etter å ha tapt 2-1 i England, spilte lagene uavgjort 1-1 på nøytral bane. Hadde den siste kampen blitt spilt hjemme i Haifa, kunne utfallet kanskje blitt annerledes.

Avgjørelsene fra UEFA og FIBA ble tatt mot slutten av krigen mellom Hizbollah og Israel. Begrunnelsen den gang var den urolige situasjonen i Midtøsten. Når den diplomatiske situasjonen endret seg, lovet man å komme tilbake til saken. Nå er krigen over, men spilleforbudet fra begge organisasjonene står fortsatt ved lag.

Det er ikke bare en sportslig motbør å ikke kunne spille sine hjemmekamper på den banen man er mest vant med, men det er også store økonomiske tap inne i bildet, påpeker Ha’aretz.

Tyrkerne får spille på hjemmebane
For fotballagenes del, kan kanskje roten til urettferdigheten ligge i det faktum at israelske lag aldri har imponert stort i Europa. Verken klubblag eller landslag. Heller ikke mange israelske spillere har markert seg i europeiske storklubber.

For UEFA vurderte aldri å forby engelske eller spanske lag å spille på sine respektive hjemmebaner, etter terrorangrepene i London og Madrid. Også tyrkiske lag får lov å spille hjemme i Tyrkia, på tross av denne ukens dødelige terrorangrep mot nasjonen.

Urettferdig av UEFA og FIBA
I basketsporten stiller det seg imidlertid annerledes, siden Maccabi Tel Aviv regnes som Europas ledende basketlag. Ingen andre lag klarer å mobilisere titusenvis av fans til samtlige av de fire finalekampene i Praha. Noen mener FIBA pålegger de israelske klubblagene en form for straff, gjennom å ikke oppheve hjemmekampforbudet. Maccabi Tel Aviv og Hapoel Jerusalem ble for noen år siden nemlig medlem av den rivaliserende europeiske basketorganisasjonen ULEB.

Kanskje en mer resolutt tilnærming til saken fra de israelske sportsforbundene ville endret situasjonen, men dette rettferdiggjør imidlertid ikke UEFAs og FIBAs urettferdighet, påpeker avisen. Det finnes nemlig ingen reell konflikt i regionen for øyeblikket, og de israelske lagene er mer enn dyktige nok til å kunne arrangere sportsarrangementer på israelsk jord.

– Dette mislykkede forsøket på å vurdere [den diplomatiske] situasjonen slår hull i konseptet «fair play», som er basisen i all sport, avslutter artikkelen.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart