Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Spent forhold mellom Syria og Israel

Mange i Israel frykter storkrig i løpet av sommeren. Det er trusler fra flere kanter.

Iran har mange raketter siktet mot Israel. Men det er langt fra Iran til Israel – rakettene må over Irak og Syria eller Jordan. Raketter som kan nå så langt, er ganske dyre. Det begrenser rimeligvis det antallet Iran vil skyte ut.

Hizbollah i Libanon
Hizbollah har bygget opp igjen sitt lager med raketter av mange slag etter krigen i fjor sommer. Ifølge FN-resolusjonen som dannet grunnlaget for våpenhvilen, skulle FN og Libanon forhindre at Hizbollah fikk våpen. Men ingen av dem har gjort noe særlig effektivt i så måte. Så nå har Hizbollah igjen mulighet for å sende tusenvis av raketter inn i Israel slik som i fjor. Søndag 17. juni slo de to første rakettene ned i Nord-Israel.

Syrias raketter
Det er ett land til som har mange raketter. Det er Syria. Syrernes raketter, som de har tusenvis av, er kraftigere enn Hizbollahs raketter, og mange av dem kan nå hele Israel. Israelerne frykter at noen har kjemiske og biologiske stridshoder (giftgass og smittsomme sykdommer).

Panikk i Israel?
Noen i Israels forsvar (IDF) må ha satt seg ned og regnet på hva som vil skje hvis syrerne sender av gårde et stort antall raketter. I hvert fall har det kommet sterke signaler fra IDF til Israels regjering om å starte seriøse fredsforhandlinger med Syria.

Andre er uenige i dette. Uzi Arad hadde f. eks. en kommentar om de mulige forhandlingene på Ynet under overskriften Ikke under ild eller av frykt. Han skriver at IDF tydeligvis frykter en konfrontasjon med Syria. Men det er helt feil å forhandle på et slikt grunnlag. Da blir Israel den underlegne i forhandlingsprosessen.
Han stiller også spørsmål om regjeringen vil forhandle for å styrke sine muligheter for å overleve i et politisk vanskelig farvann, hvor særlig statsminister Olmert har meget liten oppslutning.

USA
Den amerikanske regjeringen tror at Syria rasler med sablene for å avlede oppmerksomheten fra FN-tribunalet som USA forsøker å få satt opp for å granske mordet på Libanons tidligere statsminister Hariri.

I denne situasjonen er USA skeptisk til forhandlinger mellom Israel og Syria. Syrerne spiller også en dårlig rolle i Irak med å støtte grupperinger som forsøker å torpedere den valgte regjeringen. Men amerikanerne har ikke protestert noe særlig mot Israels forhandlingsutspill, for de tror ikke at de vil lykkes uansett.

Israel har for øvrig en svakere stilling i USA etter krigen i fjor sommer. Når Israel framstår som svakt, er det ikke så nyttig for USA.

USAs fremste mål i Midtøsten nå er å stabilisere Irak, konfrontere Iran og få til en eller annen slags prosess mellom Israel og Abbas (den palestinske presidenten). Forhandlinger mellom Israel og Syria står ikke på lista.

Forhandlinger?
Shaul Mofaz, som er transportminister og visestatsminister, har bekreftet at Israel har sendt meldinger til Syria om å fornye fredssamtaler. Men han har ikke gitt detaljer. Det er meldt at statsminister Olmert har tilbudt Syria (gjennom tyske og tyrkiske diplomater) å gi tilbake Golan i bytte for en altomfattende fred hvor syrerne bl. a. kutter sine forbindelser med terrorister og regimet i Iran.

Men overfor partiet NU-NRP, som er på ytre høyre fløy i israelsk politikk, har statsminister Olmert nektet for å ha hatt samtaler med Syria. Så det er ikke godt å si hva som egentlig foregår. I den artikkelen som er hovedkilden her, skriver Anshel Pfeffer at følerne til Assad bare er for syns skyld, ingen tror at de vil føre fram.

Kilder: Anshel Pfeffer i Jerusalem Post 10. juni 2007, Uzi Arad på Ynet 6. juni 2007 og Mark Weiss og Jpost staff 10. juni 2007.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart