Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Gode ønsker for de neste 60 år

Et par hundre Israelvenner markerte Israels 60-årsdag utenfor Stortinget på ettermiddagen onsdag 14. mai.

Støttedemonstrasjonen var arrangert av Info Midtøsten, Med Israel for fred og ungdomspartiene til Frp, Høyre og Krf.

Flere av de fremmøtte hadde tatt med seg israelske eller norske flagg for anledningen, og mange stemte i Shalom Alechem før talerne slapp til med sine gratulasjonsord.

– Kjære venner, Israel er som Norge et lite land, med noenlunde samme befolkningstall, men har i grunnflate ikke noe særlig mer enn Oppland fylke. Men vi vet at Israel og Norge har de samme felles verdier som demokrati, menneskerettigheter og frihet. Det samme vet talerne som skal fremføre sine gratulasjoner her i dag, innledet konferansier for demonstrasjonen, Martin Bodd fra Info Midtøsten.

«Neste år i Jerusalem»
Etter innledningen var det duket for Hans Olav Syvertsen fra Krf. Han er medlem av Israels venner på Stortinget og har tidligere vært statssekretær i barne- og familiedepartementet.

På vegne av hele KrF kom han med lykkeønskinger til Israel på landets 60-årsdag.

– Gjennom de siste 60 årene har de gamle ordene «neste år i Jerusalem» blitt virkelighet for stadig flere. Israels første statsminister, David Ben-Gurion, sa i det første tiåret av Israels eksistens: «Det er elleve millioner jøder i verden. Jeg sier ikke at alle vil komme hit, men jeg forventer at mange vil komme, millioner vil komme.» Og Ben-Gurions ord har i sannhet blitt virkelighet, poengterte Syvertsen.

KrF-politikeren gjorde også et poeng av hvor utrolig det er at Israel faktisk har overlevd så lenge at man har kunnet feire landets 60-årsdag.

– Fra første dag møtte Israel motstand og måtte kjempe bokstavelig talt for livet. På tross av dette har de første seksti årene til denne nasjonen vært en gripende historie og et imponerende eksempel på nasjonsbygging, understreket han.

– Boikottrusselen er avlyst!
– At den moderne staten Israel så sitt lys i 1948, det er i seg selv et under. At den har overlevd i 60 år, det er ikke noe mindre under […] På 60 år er Israel forvandlet fra et utviklingsland til et blomstrende industrisamfunn. Det viser hva som er mulig når en befolkning har mot, kunnskap og innsatsvilje. Og det betyr at Norge, gjennom sitt oljefond, vil investere i Israel som aldri før, siden landet nå er klassifisert som et land med en økonomi som er vel utviklet. Så kjære venner, boikott-trusselen er avlyst!, sa Syvertsen og høstet stor jubel.

Syvertsen mener Norge har mye å lære av Israel.

– Det er også fasinerende, synes jeg, å se hvordan Israel har klart å ta opp i seg den ene bølgen av innvandrere etter den andre. De er kommet fra øst, vest, sør og nord. Rike akademikere, fattige og arbeidsløse. Mange land, deriblant Norge, kunne lære noe av Israel når det gjelder å sveise folk fra ulike kanter sammen til en nasjon.

Oppgjør med antisemittismen
Til slutt fant Syvertsen det nødvendig å ta et oppgjør med den stadig voksende antisemittismen i Europa og Norge.

– Dessverre, og dette er alvorlig synes jeg, ser vi i dag stadig sterkere antisemittiske strømninger over Europa og over vårt eget land. Det er nok en antisemittisme som dekker seg med nye argumenter, og som er mer sammensatt enn den vi kjenner fra tidligere. Men i sin kjerne er det den samme løgn som vårt kontinent har vært utsatt for så mange ganger før. Dette må bekjempes uansett hvor og når det måtte dukke opp, understreket han.

Petersens tre grunner
Tidligere utenriksminister for Høyre, Jan Petersen, var neste mann på talerlisten. Han sa det var tre grunner til at han hadde takket ja til å komme med sine gratulasjonsord til Israel.

– Den første er det selvsagte, å gratulere med 60 år! Israel fullbyrder en drøm som historien har vist nødvendigheten av. Min gratulasjon er fylt med beundring for det som er skapt, fylt med beundring for det demokratiet som er skapt, den evnen til å trekke innbyggerne med i beslutningene, som gjør landet unikt i denne regionen. Og det er en beundring for å ha skapt et land som er moderne, som vibrerer og som på mange av samfunnslivets områder ligger i forkant. Det er ikke mange folk og mange nasjoner som har evnen til å skape så mye på så kort tid. Vi gratulerer og beundrer det som er skapt, sa Høyre-politikeren.

– Den andre grunnen til at jeg gjerne ville stå her, det er at jeg tror at det er viktig at vi ganske ofte forsikrer Israel om at vi er engasjert og at vi vil hegne om Israels sikkerhet. […] Vi må aldri la oss komme i en situasjon der vi bortforklarer eller relativiserer bruk av vold, og anslag med bruk av vold. Det er vi imot!, gjorde Petersen klart.

– Det er også grunn til å si at vi er bekymret for utviklingen vi ser i nabolaget. Det er en tragedie at Hamas vant valget, det er en tragedie at de har tatt kontrollen over Gaza, la han til.

– Og så er det en tredje grunn for at jeg står her. Og det er at jeg vil være med å bekrefte at det er riktig av Norge å satse på å bidra til fred og forståelse i regionen. Det er et mål å skape en tostatsløsning og komme forbi den situasjonen vi er i. […] Fremtiden må bli annerledes enn det vi har sett de siste årene. Den er ikke bærekraftig. Vi må bidra til å gjøre situasjonen bedre, var hans siste punkt.

– Ærlig talt!
I sin avslutning valgte Petersen å komme med en appell til det norske folk.

– Mitt spørsmål til nordmenn er: Vi føler ofte at vi er nært Israel. Men ærlig talt! Hvis vi ser oss rundt i samfunnslivets områder, på kultur, på forskning, på økonomi, på utdanning, på turisme og så videre, så er det langt igjen før vi har tatt ut det potensial for samarbeid som vi virkelig har med Israel. Og hvis vi skal gi bidrag til fredsarbeidet, så er det nettopp et poeng å være så nær som overhodet mulig, og vi må se inn på oss selv og spørre «hva kan Norge gjøre nå, for å få et godt tosidig forhold til Israel?».

Holde fast ved drømmen
Den siste av dagens talere var Frp-formann Siv Jensen. Uten tvil var hennes innlegg det mest populære blant de fremmøtte Israel-vennene.

Jensen har tidligere i år besøkt den israelske byen Sderot, hvor hun opplevde et av de daglige rakettangrepene mot byen. Opplevelsen gjennomsyret opposisjonslederens innlegg.

– Mennesker som utfører terror mot uskyldige mennesker er hatefulle mennesker, som i årevis har drømt om, og forberedt seg på å drepe så mange uskyldige de kan. Terrorister iverksetter et mareritt, ikke en drøm. Og det er utfordringen i vår tid: Nemlig å holde fast ved drømmen som menneskene som rev Berlin-muren hadde, som menneskene som etablerte Israel hadde. Fremtiden vil vise at 14. mai var sterkere enn 11. september, fordi den fokuserte på frihet, sa Jensen til en enorm applaus fra demonstrantene.

Israels rett til selvforsvar
Ikke mindre populært var hennes spark til den norske mediedekningen av Midtøsten-konflikten.

– Rakettangrepene fra Hizbollah og rakettangrepene fra Hamas understreker Israels behov for forsvarbare grenser. Siden den andre intifadaen startet i 2000 så har tusen israelere mistet livet som følge av terroraksjoner […] Mange av dem som blir rammet av dette er uskyldige sivile, som blir utsatt for selvmordsbombing, knivstikking, granater, for det ene etter det andre. Når israelske myndigheter reagerer etter slike hendelser så kan ikke slikt kalles annet enn selvforsvar. Og jeg synes det er på tide at norske medier nå begynner å dekke denne konflikten på en litt mer rettferdig måte, sa Jensen.

– Jeg besøkte en bitteliten by i Israel, Sderot, da jeg var der. Siden 2001 har innbyggerne i denne lille byen opplevd å få 3000 Kassam-raketter mot seg. Hva gjør skolebarn som må gå fra skolebenken til tilfluktsom opptil flere ganger om dagen. Tror man de har grunnlag for å lære? Innbyggerne i Sderot lever i konstant frykt. Men det hører vi altså sjelden om her, fordi historiefortellingen her presenterer Israel som den store stygge ulven og palestinerne som den helt uskyldige part. Sannheten er langt mer nyansert og det er altså nå på tide at vi begynner å kalle en spade for en spade, la hun til.

Stalin, Mao og Hizbollah
Siv Jensen brukte også anledningen til å rette et spark mot ytre venstrefløy i norsk politikk.

– Lederen i partiet Rødt, Torstein Dahle, har uttalt at Hizbollah er «en heroisk motstandsbevegelse». I mine øyne er det lite heroisk å kidnappe, drepe og terrorisere uskyldige mennesker. Men nå skal det jo sies at den radikale venstresiden aldri har vært særlig nøye på hvilke regimer de har støttet, jeg nevner: Stalin, Mao, Castro, Pol Pot og så videre og så videre. Hizbollah føyer seg inn i rekken, og de burde skamme seg over å støtte den typen terroristorganisasjoner, sa Frp-formannen.

Heller ikke venstresidens forbrukerboikott mot Israel slapp unna hennes kritiske søkelys.

– En av de sterkeste opplevelsene jeg hadde da jeg besøkte Israel nettopp i anledning 60-årsjubileet, var å besøke [Holocaust-museet] Yad Vashem. Det evige levende minne. De som i Norge, og andre steder av verden, skriker og roper om boikott av Israel, de burde ta seg en tur dit. Ta seg en tur for å se, for å lære og for å skjønne hva staten Israel faktisk handler om. Israel har blitt 60 år. Det har vært 60 svært turbulente år. Og det er mitt ønske at de neste 60 årene blir preget av mindre uro, mindre utrygghet, og mer forståelse for den situasjonen man har i Israel, forståelse for den jødiske stat, og forståelse for Israels rettmessige plass blant landene i den frie verden, avsluttet hun.

Fornøyd med arrangementet
Med Israel for freds styreleder Gabriel Edland var også møtt opp for å delta i begivenheten. Han var svært fornøyd med arrangementet.

– Jeg synes det gikk veldig bra. Et flott oppmøte. Det var en stille og verdig demonstrasjon, og jeg synes appellene var veldig bra, mente Edland.

– For norske Israel-venner var det viktig å få være med å markere at vi støtter Israel og at vi ønsker å gratulere Israel med 60-årsdagen. I det lange løp er det ikke nok å si at vi er Israelvenner i teorien. Vi må ut på gaten litt oftere. Så sånn sett var dette en veldig viktig markering, og vi bør ha flere av dem. Stå gjerne på stand i byene rundt om i landet! Fortell at du er glad i Israel og at du støtter Israels arbeid for fred og at du ønsker Israel alt godt, oppfordret Edland til slutt.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart