Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Prisen vil bli betalt i blod og tårer

Prisen for å få løslatt Gilad Shalit vil bli betalt i mye blod og tårer. Likevel bør kanskje prisen betales, om israelerne bare kan være sikre på at det skjer for aller siste gang, mener Ari Shavit, politisk kommentator i Ha'aretz.
Bakgrunn Gilad Shalit ble tatt til fange av Hamas ved en israelsk grensestilling mot Gaza-stripen i juni 2006. Israel og Hamas kan være i ferd med å avslutte en avtale om fangeutveksling hvor flere hundre palestinske terrorister blir løslatt i bytte mot Shalit. Totalt skal Israel løslate mellom 1000 og 1400 fanger, i følge mediarapporter.

 

«Å få Gilad Shalit hjem vil koste menneskeliv. Vi vet ikke hvor mange, vi kjenner ikke deres ansikter og gjenkjenner ikke deres navn. Men vi kan anta at de går i blant oss. Som et direkte resultat av Shalit-avtalen kan de miste sine liv. Når den israelske regjering godkjenner en avtale for enhver pris, kan dette bli prisen: titalls eller kanskje hundrevis av drepte israelere.»

– Slik innleder Ari Shavit sin kommentarartikkel fra 26. november. Israelerne kan bli drept på ulike måter. Det kan skje i terrorangrep og rakettangrep gjennomført eller ledet av de løslatte terroristene, eller i militære anti-terror operasjoner. Avtalen vil svekke Israels avskrekningsevne og regimet til PA-president Mahmoud Abbas. I kombinasjon med en stor gruppe erfarne terrorister på frifot, vil dette skape kaos, som igjen vil skape vold og dødsofre.

Avtalen vil også resultere i nye kidnappinger, argumenterer Shavit. Neste gang er det ikke sikkert en israeler blir tatt til fange på grensen av Gaza-stripen, det kan like gjerne skje i Vestbredden, Galilea, Negev, Tyrkia, Thailand eller Nepal. Neste gang er det kanskje ikke én israelsk soldat, men en gruppe israelske jenter på backpacker-tur i Asia.

Betyr alt dette at Shalit-avtalen må avvises? spør Shavit. Ikke nødvendigvis, fordi det ser ut som om avtalen har blitt unngåelig av interne israelske forhold.

– Når det gjelder Gilad Shalit, virker det som om Israel har mistet sunn fornuft og følelse. Hver mulig feil er begått. Hver emosjonelle svakhet har kommet fram. En mislykket regjering, forhastede medier og en forvirret befolkning har gjort Shalit-saken utålelig. Gilad har blitt en besettelse, skriver Shavit.

Han tror kanskje Gilad Shalit må komme hjem til Mitzpeh Hila for at Israel skal bli seg selv igjen.

For Shavit er det likevel viktig å få fram klart hva som blir konsekvensene av avtalen som nå er på vei til å bli vedtatt. En fangeutveksling med Hamas kan gjøre dynamikken i konflikten med palestinerne enda verre enn den er, og den kan forårsake alvorlige blodsutgytelser.

– En regjering som godkjenner avtalen er som en regjering som bestemmer seg for å gå til krig, skriver Shavit.

Det eneste som kan forsvare en avtale, ifølge Shavits syn, er at dette blir den absolutt siste fangeutvekslingen hvor terrorister blir løslatt.

– Netanyahu vil bare bevise at han er en verdig leder dersom han lover, at straks etter Gilads løslatelse, vil Israel vende tilbake til sin styrke og beslutningskraft, til ånden før Entebbe [hvor IDF gjennomførte et raid for å frigi gisler i 1976], avslutter Shavit.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart