Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

– Obama prioriterer feil

En løsning for de palestinske flyktningene bør være første sak på agendaen i fredsforhandlinger mellom Israel og PA, mener Alex Joffe.
Statsminister Benjamin Netanyahu på besøk hos president Barack Obama i forrige uke. (Foto: GPO)

USAs president Barack Obama og Israels statsminister Benjamin Netanyahu er uenige om hvilke temaer som først bør diskuteres i fredsforhandlinger med palestinerne.

Obama ønsker å diskutere grenser og Israels sikkerhet før partene går videre til å drøfte Jerusalems status, de palestinske flyktningene, anerkjennelse av Israel som jødisk stat og demoniseringen av Israel i palestinske skolebøker og medier.

Netanyahu, derimot, ønsker det stikk motsatte. Han mener disse fire siste punktene legger grunnlaget for hvordan man skal løse resten.

Lar dem leve i håpet
Den amerikanske historikeren Alex Joffe er enig med den israelske statsministeren. Han forklarer i en kommentarartikkel i Yedioth Aharonoth at Obama lar palestinske flyktninger leve i håpet om å kunne vende tilbake til sine hjem i Israel, når dette forhandlingstemaet hele tiden drøyes.

Ifølge Joffe bør Obama ta oppfordringen Netanyahu gav han under samtalene i Det hvite hus fredag:

– Jeg tror det er på tide å fortelle palestinerne ærlig og redelig at dette [palestinske flyktningers tilbakevendelse] ikke kommer til å skje, sa Netanyahu med adresse til den amerikanske presidenten.

Kommentaren må ha skapt stor frykt hos det palestinske lederskapet, selv om få politiske analytikere har fattet interesse av utsagnet i etterkant. Men én eller annen dag vil Obama bli konfrontert av journalister om saken Netanyahu ufordret ham på: «Hva med de palestinske flyktningene?»

– Hva vil han da svarer dem, undrer historikeren.

Drømmer om jødetomt «Palestina»
«Retten» for palestinske flyktninger til å vende tilbake til Israel står svært sentralt hos palestinere flest. Fatah- og Hamas-ledere kommer til stadighet med løfter om at palestinere én dag kan returnere til eiendommene de en gang forlot i det som nå er Israel.

På grunn av dette er palestinerne til enhver tid fanget i en virkelighet som gjør det fullstendig urealistisk å oppnå fred, påpeker Joffe.

Selv om det palestinske lederskapet kanskje ikke tror at dette punktet er mulig å få gjennomslag for, gjennomsyrer det alle andre samfunnsområder. På et populistisk nivå eksisterer det som en drøm om å komme hjem «igjen» til et «Palestina» uten jøder, i fred og harmoni.

Ønsker ikke debatt
Men at «retten til å vende tilbake» er en politisk fantasi anerkjennes av hele Israel og ikke få palestinere, mener han. Likevel ønsker ingen vestlige land å ta tak i denne saken umiddelbart, men vil la den vente til slutten av forhandlingene.

Tanken er at dersom man lykkes med å forhandle fram grenser og sikkerhet for Israel – samt at den palestinske økonomien vokser – vil samfunnet på Vestbredden og Gaza sakte men sikkert anerkjenne Israel.

Er kjernen i problemet
Sannheten er imidlertid ganske annerledes, skriver Joffe. Strategien blåser ild i det palestinske bålet som ønsker å se Israel utslettet, bit for bit.

Ved sin taktikk utsetter Vesten å behandle kjernen i problemet: Palestinernes manglende vilje til å anerkjenne jødisk suverenitet i Israel.

I stedet burde oppgaven med å endre den palestinske kulturen, slik at den kan akseptere sine naboers rett til å leve i «en jødisk stat», være først på agendaen. Man kaster bort tid på å kreve stadige innrømmelser fra Israel. Ikke minst kaster man bort tid ved at Israel ikke får reise sine egne krav mot palestinerne: En full stans i demoniseringen av staten Israel og stans i glorifiseringen av palestinske terrorister.

Men slik de vestlige landene tenker nå belønner de palestinsk motvillighet og gir grobunn til fantasiene om «retten til å vende tilbake», skriver Joffe.

Nå har Netanyahu ved sine ord kastet ballen over til amerikanerne og gjort det til deres ansvar å motsi retten til å vende tilbake. Joffe tror neppe Obama-administrasjonen slipper unna å måtte gi sitt svar på dette spørsmålet i tiden som kommer.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart