Etterretningsrapportene om masseødeleggelsesvåpen var et av de tyngste argumentene da amerikanerne og britene gikk til krig mot Saddam Hussein i 2003. Helt fra første stund var krigen omstridt, men mange amerikanere støtter fortsatt invasjonen, til tross for at ingen våpen ble funnet. Andre er i etterpåklokskap blitt skeptiske til hele prosjektet, ikke minst på grunn av den enorme belastningen for det amerikanske statsbudsjettet. Bare i år, åtte år etter invasjonen, koster krigen 265 milliarder kroner.
Maliki-støtte til Assad
Nylig gav Iraks statsminister Nouri al-Maliki, som kan takke USA for jobben sin, full støtte til den syriske presidenten Bashar Assad. Iraks regjering støtter Assad, til tross for den brutale måten Assad-regimet har slått ned på fredelige demonstranter.
Ifølge Maliki er det ingen som tjener mer på at Assad styrtes enn «jødene».
– Det er ingen tvil om at det er ett land som bare venter på at de arabiske landene skal bli ødelagt. Zionistene og Israel er de som får først og størst nytte av hele denne prosessen. Vi må passe på og være forsiktige så vi ikke blir offer for ambisjonene til dette landet som tar seg til rette, sier Maliki.
Iran trekker i trådene
Hvorfor gir Iraks statsleder slik helhjertet støtte til Assad? Er Maliki uberørt av amerikanerne, som har bedt Assad trekke seg fra makten? Svaret ligger i Iran. Joost Hiltermann i International Crisis Group har uttalt følgende til New York Times:
– Maliki er veldig avhengig av Iran for å beholde makten, og Iran støtter Syria hundre prosent. Iranerne og syrerne var begge kritiske til å gi Maliki makten, og til å la ham beholde makten, så han befinner seg i en vanskelig situasjon.
Maktbalanse opphevet
Ifølge den amerikanske Jerusalem Post-skribenten Douglas M. Bloomfield har konsekvensen av den amerikanske invasjonen blitt en pro-iransk regjering i Bagdad. Irak fungerte under Saddam Husseins regime som en sunnimuslimsk maktbalanse mot shia-muslimske Iran. Denne balansen er nå opphevet.
Iranerne har endt opp med mer makt enn de kunne drømme om. Shia-muslimske Iran har nå skapt en «maktklubb» sammen med Syria, Libanon, Irak og Gaza-stripen. Dette truer land som Egypt og Jordan, som begge er allierte med amerikanerne.
Redd for å bli fryst ut
Bloomfield tror Assad snart kommer til å bli styrtet. Det åpner for at Irak kan bli Mahmoud Ahmadinejads nye viktigste alliansepartner.
– Maliki har også fått med seg medierapportene om at Iran har kuttet sin støtte til økonomisk ruinerte Hamas, fordi de ikke har arrangert pro-Assad demonstrasjoner på Gaza-stripen, skriver han.
Derfor våger ikke den irakiske statsministeren annet enn å danse etter ayatollaenes pipe, mener amerikaneren. Iranerne betaler nemlig for mange utviklingsprosjekter i nabolandet. Maliki må holde seg inne med Teheran for å beholde makten. Denne utviklingen bekymrer mange sunni-muslimer i Irak, som frykter for forholdet landet vil få til resten av den arabiske verden framover.
Fornøyde shiamuslimer
Men den irakiske shia-befolkningen gav Irans president Ahmadinejad en varm velkomst da han kom på statsbesøk i 2008. Han ankom på rød løper og fikk militær oppvisning til sin ære.
Maliki ser i likhet med iranerne på Israel som en fiende. Det kom ikke minst til uttrykk da parlamentsmedlem Mithal al-Alousi besøkte Israel i 2008, for å delta på en konferanse om bekjempelse av terror. Han ble straffet både for å ha besøkt «fienden» og for å ha kritisert Iran mens han var til stede der.
Hvor viktig brikke Irak blir i Irans maktspill gjenstår å se. Det avhenger i stor grad av utviklingen i Syria.
Kilde: «Washington Watch: Didn’t Obama say he’d leave Iraq?» av Douglas M. Bloomfield, Jerusalem Post 24. august 2011.