Israel har verdens største avsaltingsanlegg. Det finnes flere anlegg, og enda flere vil bli bygd. Av det årlige forbruket på 1,2 milliarder kubikkmeter vann i Israel, vil halvparten om to år være avsaltet sjøvann. Ved slutten av tiåret vil avsaltet vann fra Middelhavet renne til nesten hvert hus i Israel.
I tillegg har Israel satset sterkt på å utnytte avfallsvann. Det blir renset og brukt om igjen, ikke minst i landbruket.
I samarbeid med giverland (bl. a. Norge) arbeider også Israel på vannrensing i de palestinske områdene. Noen steder er det en kritisk situasjon der med fare for total forurensning av drikkevannet.
OECD vil bruke israelsk teknologi
På verdensbasis er det en stor og økende vannkrise. Vannforbruket øker mye mer enn økningen i befolkning. Hvis ikke noe effektivt blir gjort, vil 40 prosent av verdens befolkning lide av vannmangel i år 2050, særlig i Afrika, Sør-Amerika og Vest-Asia.
I begynnelsen av juni var generalsekretæren i OECD, Angel Gurria, på besøk i Israel. Han besøkte forskjellige bedrifter og prosjekter i Israel relatert til bruk av vann. OECD er en samarbeidsorganisasjon for økonomisk samarbeid og utvikling, medlemsstatene er rike land, også Israel er med der. Gurria sa at OECD tar sikte på å spre israelsk vann-teknologi til land i den tredje verden (fattige land).
Noen steder kan vannproblemet løses ved å bore dypt. I ørkenstrøk i Sør-Israel (Arava) har man et sted boret 1,5 kilometer ned. Et prosjekt i Uganda skal følge den modellen.
Blant de israelske prosjektene Gurria ble orientert om, var et avsaltingsanlegg på Kypros. Det skal sørge for 40 prosent av vannbehovet der. Og Israel har laget filtre for vannrensning i Buenos Aires.
Kilder: To artikler på ynetnews.com: En av Ran Rimon fra 28. juni 2012 og en av Billie Frenkel 7. juni 2012.