Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Obama: – Israels gjenfødelse er uten sidestykke

President Barack Obama og statsminister Benjamin Netanyahu under pressekonferansen 20. mars. (Foto: GPO)
President Barack Obama og statsminister Benjamin Netanyahu under pressekonferansen 20. mars. (Foto: GPO)
Barack Obama understreker forbindelsen jødene har hatt til landet Israel i mer enn tre tusen år. Presidentbesøket kommer til å styrke det utmerkede sikkerhetssamarbeidet som allerede eksisterer, mener tidligere Knesset-medlem Einat Wilf.

Her er noen poenger fra den engelske nyhetssendingen på IBA (Israels «NRK») onsdag 20. mars 2013, den dagen president Barack Obama kom på besøk til Israel. I studio var Leah Zinder, og hennes gjest gjennom hele programmet var Einat Wilf. Hun var medlem av Knesset for Arbeiderpartiet i forrige periode, og brøt ut sammen med Ehud Barak. Hun har doktorgrad i politisk vitenskap fra Wolfson College, Cambridge, og har vært rådgiver for president Shimon Peres (før han ble president).

Besøket var grundig planlagt. Det ser, så langt, ut for å styrke alliansen mellom USA og Israel.

Netanyahu stod ved siden av Obama og sa at Obama har lovt at USA skal forhindre Iran fra å få atomvåpen. Obama bekreftet det. Dersom fredelige midler ikke går, vil USA gjøre det som er nødvendig. Netanyahu forbeholdt seg retten til å gå til ensidig aksjon, han sa at Israel ikke kan være avhengig i sitt forsvar av noen, selv ikke sin beste venn. Han sa at jo mer troverdig en militær trussel [fra USA og Israel] er, jo mer sannsynlig er det at saken kan ordnes fredelig.

Israel går fremdeles fullt ut inn for fred og to stater for to folk [altså en løsning hvor en av de to statene er en stat med varig jødisk flertall]. Netanyahu håper at besøket av Obama og utenriksminister Kerry vil hjelpe til med å starte på ei ny side i forholdet til palestinerne.

– La oss legge til side forhåndskrav og arbeide mot et historisk kompromiss med palestinerne som vil gjøre slutt på konflikten en gang for alle, sa Netanyahu.

Obama sa at et grunnleggende element i en varig fred må være en sterk og sikker jødisk stat hvor Israels sikkerhetsbehov er oppfylt ved siden av en suverent og uavhengig palestinsk stat.

– Året i fjor var en milepæl: Det var det første året på fire tiår at ikke en eneste israelsk statsborger mistet livet på grunn av terror fra Vestbredden, sa Obama.

Wilf kommenterte at det er strukturelle forskjeller mellom USA og Israel som alltid vil gi de to landene forskjellig perspektiv: Størrelse, avstand fra Iran, militær styrke, hvor sterk trusselen er. For Israel er trusselen fra Iran eksistensiell i egentlig forstand, altså den israelske befolkningen er truet med utslettelse.

Wilf trodde at de vil avtale å ikke overraske hverandre, men koordinere sine tiltak, i forhold til Iran.

Obama legger mye mindre press på Israel nå i forbindelse med forholdet til palestinerne enn tidligere. Wilf tror at Obama er innhentet av virkeligheten. Han har innsett at konflikten mellom Israel og palestinerne er en marginal konflikt i det store bildet.

Her vil jeg legge inn en opplysning fra samtale-programmet Close Up, som gikk samme dag og som også ble ledet av Leah Zinder. Der ble det sagt at ferske meningsmålinger fra USA viser at støtten til Israel er sterkere enn noen gang tidligere. Og det sier ikke lite i USA.

Det har tidligere vært sagt mye om den dårlige kjemien mellom Obama og Netanyahu. Denne gangen legger begge parter stor vekt på å vise at de er gode venner. Netanyahu sa at han har et enkelt budskap til Obama og amerikanerne: Takk. Takk for at dere står bak Israel, sterkt og utvetydig.

 

Obama og innenrikspolitikken

Wilf ble spurt om hvorfor Obama prioriterer et besøk i Israel nå i begynnelsen av sin andre periode når han har så mange andre store problemer, ikke minst økonomien hjemme. Hun svarte at på denne turen besøker han de [så langt] stabile landene, USAs allierte: Israel, Jordan, Saudi-Arabia og Tyrkia. Han vil sikre seg at de stabile landene forblir stabile. Obama trenger å ha ro i utlandet slik at han kan konsentrere seg om problemene hjemme.

Andre kommentatorer har sagt at for Obama har det tilsynelatende negative forholdet til Israel vært et irritasjonsmoment, ikke minst fordi en stor del av Kongressen har et mer positivt forhold til Israel. Så for å få et best mulig forhold til Kongressen, noe han vil trenge i innenrikspolitikken, vil han rydde vekk det som har irritert. Det kan også ha betydning i mellomvalget om snaut to år.

Wilf tror at det er en faktor til: Obama har etter hvert kommet til å sette pris på den kloke og forsiktige måten Netanyahu styrer på. Så hun tror at det nye og bedre forholdet mellom dem er ekte.

Ved starten av sin første periode holdt Obama en tale i Kairo hvor han knyttet staten Israels eksistensberettigelse utelukkende til Holocaust. Nå snakket han positivt om zionismen og understreket den forbindelsen jødene har hatt til landet i mer enn 3.000 år. Og etter århundrer av eksil og forfølgelse, uten sidestykke i menneskehetens historie, var grunnleggelsen av den jødiske staten Israel en gjenfødelse, en forløsning som ikke er likt noe annet i historien, sa Obama i talen sin under velkomstseremonien.

Wilf, som har stått makten i Israel nær, sier at det er feil at det har vært et dårlig forhold mellom Israel og USA. I Obamas første periode har samarbeidet militært og på etterretning vært glimrende. Samarbeidet har vært mer omfattende enn noen gang før. Besøket nå synliggjør det nære forholdet som har vært. Hun tror at samarbeidet blir enda varmere.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart