Fram til nå har de fleste ultra-ortodokse menn i Israel sluppet å gjøre militærtjeneste. De har heller ikke deltatt i arbeidslivet, men studert teologi på heltid ikke bare i ungdommen, men opp gjennom livet. Ifølge Wikipedia har bare 37 % av ultra-ortodokse menn i Israel lønnet arbeid. Flere kvinner, 49 %, er i lønnet arbeid. Flere partier i den nåværende regjeringen har som sin kanskje viktigste sak å få en mye større del av de ultra-ortodokse (på hebraisk kalt haredim) ut i yrkesrettet utdanning, arbeidsliv og militærtjeneste.
Dette har ført til sterke reaksjoner fra deler av det ultra-ortodokse samfunnet i Israel. Mens andre israelere oppfatter de ultra-ortodokse som snyltere på samfunnet, oppfatter de seg selv som dem som sørger for Guds velsignelse over landet.
Trakassering av ultra-ortodokse soldater
7. juli hadde Yediot Aharonot en artikkel med intervjuer med ultra-ortodokse soldater. Her er noe av det de fortalte om sin tilværelse:
I det seinere har det vært en stor økning i hat-handlinger mot ultra-ortodokse soldater. Mange soldater opplever at barn og unge voksne (17-18 år) løper rundt dem og roper skjellsord etter dem. Det har også hendt at noen har kastet stein. Å bli spyttet på har vært rutine for mange.
Noen opplever å få skjellsord og forbannelser skrevet på huset de bor i.
De voksne sier ingenting
Noe alle de intervjuede sier, er at selv om voksne ultra-ortodokse ser at barn og ungdom plager soldater, griper de ikke på noen måte inn. Heller ikke rabbinere forsøker å motarbeide dette.
Det har også hendt at ungdom i uniform blir utskjelt og kastet ut når de møter til gudstjeneste. Det ser ut for at det ultra-ortodokse samfunnet forsøker å mobbe ungdommen fra å melde seg til militærtjeneste.
«Disse barna [som trakasserer] hører alle slags ting hjemme, og dette er resultatet,» sier en av de intervjuede i vår kilde-artikkel.
Sivile klær
I Israel får soldater generelt ikke lov til å ha sivile klær i leiren, de må reise til og fra permisjon i uniform. (Slik var det i Norge også da jeg var infanterist i 1967-68.) Men nå nylig har mange av dem som er rammet av denne trakasseringen, fått lov til å ha sivile klær når de drar på permisjon. Det har redusert problemet for mange.
Kilde: En artikkel av Tali Farkash på ynetnews.com (Yediot Aharonot) 7. juli 2013.