Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Ultra-ortodokse soldater blir trakassert av sine egne

Ultra-ortodokse soldater som har fullført et militærkurs. (Illustrasjon: IDF)
Ultra-ortodokse soldater som har fullført et militærkurs. (Illustrasjon: IDF)
Deler av det ultra-ortodokse samfunnet ser ut til å mobbe sine ungdommer bort fra å melde seg til militærtjeneste.

Fram til nå har de fleste ultra-ortodokse menn i Israel sluppet å gjøre militærtjeneste. De har heller ikke deltatt i arbeidslivet, men studert teologi på heltid ikke bare i ungdommen, men opp gjennom livet. Ifølge Wikipedia har bare 37 % av ultra-ortodokse menn i Israel lønnet arbeid. Flere kvinner, 49 %, er i lønnet arbeid. Flere partier i den nåværende regjeringen har som sin kanskje viktigste sak å få en mye større del av de ultra-ortodokse (på hebraisk kalt haredim) ut i yrkesrettet utdanning, arbeidsliv og militærtjeneste.

Dette har ført til sterke reaksjoner fra deler av det ultra-ortodokse samfunnet i Israel. Mens andre  israelere oppfatter de ultra-ortodokse som snyltere på samfunnet, oppfatter de seg selv som dem som sørger for Guds velsignelse over landet.

 

Trakassering av ultra-ortodokse soldater

7. juli hadde Yediot Aharonot en artikkel med intervjuer med ultra-ortodokse soldater. Her er noe av det de fortalte om sin tilværelse:

I det seinere har det vært en stor økning i hat-handlinger mot ultra-ortodokse soldater. Mange soldater opplever at barn og unge voksne (17-18 år) løper rundt dem og roper skjellsord etter dem. Det har også hendt at noen har kastet stein. Å bli spyttet på har vært rutine for mange.

Noen opplever å få skjellsord og forbannelser skrevet på huset de bor i.

 

De voksne sier ingenting

Noe alle de intervjuede sier, er at selv om voksne ultra-ortodokse ser at barn og ungdom plager soldater, griper de ikke på noen måte inn. Heller ikke rabbinere forsøker å motarbeide dette.

Det har også hendt at ungdom i uniform blir utskjelt og kastet ut når de møter til gudstjeneste. Det ser ut for at det ultra-ortodokse samfunnet forsøker å mobbe ungdommen fra å melde seg til militærtjeneste.

«Disse barna [som trakasserer] hører alle slags ting hjemme, og dette er resultatet,» sier en av de intervjuede i vår kilde-artikkel.

 

Sivile klær

I Israel får soldater generelt ikke lov til å ha sivile klær i leiren, de må reise til og fra permisjon i uniform. (Slik var det i Norge også da jeg var infanterist i 1967-68.) Men nå nylig har mange av dem som er rammet av denne trakasseringen, fått lov til å ha sivile klær når de drar på permisjon. Det har redusert problemet for mange.

Kilde: En artikkel av Tali Farkash på ynetnews.com (Yediot Aharonot) 7. juli 2013.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart