De to nye atomanleggene skal bygges i den sør-iranske havnebyen Bushehr. Iran har inngått avtale med Russland om byggeprosjektet, som vil koste 80 milliarder kroner, ifølge Times of Israel.
Ett atomanlegg med en atomreaktor er allerede i drift i Bushehr. Det eksisterende anlegget sto ferdig i 2011 og er bygget hovedsakelig av russere.
En talsmann for Irans atomenergibyrå uttaler at startdatoen for byggingen av de to nye anleggene vil bli kunngjort i løpet av de neste ukene, etter at de siste detaljene i avtalen er klare. Irans president Hassan Rouhani har gitt klarsignal til prosjektet.
Avtalen med Russland ble opprinnelig inngått i 2014, med prosjektnavnet ”Bushehr fase 2”. Prosjektet innbefatter totalt sett åtte nye atomreaktorer – to av dem skal bygges ved det eksisterende anlegget og til sammen seks ved de to nye anleggene. Gjennomføringen av avtalen er blitt utsatt fram til nå.
Russiske missiler er ankommet
Nyheten ble kjent søndag. Samme dag ble det også kjent at Iran nå har mottatt og utplassert det russiskproduserte luftforsvarssystemet S300, et avansert bakke-til-luft missilsystem. Iranske nyhetskilder publiserte bilder av avfyringsramper fra S300-systemet ved atomanlegget i Fordo. Presiden Rouhani sa i en tale at missilsystemet er beregnet til forsvarsbruk, og at Iran vil reagere med stor styrke mot alle som forsøker å angripe dem.
En uke tidligere publiserte iranske nyhetsbyråer bilder av et egenutviklet iransk luftforsvarssystem som har en del likhetstrekk med S300. Dette er blitt utviklet i løpet av årene da leveringen av S300 ikke ble gjennomført på grunn av de internasjonale sanksjonene mot Iran. Salgsavtalen med Russland ble inngått i 2010, men leveringen ble utsatt fram til atomavtalen var implementert og sanksjonene hevet.
Iran har hele tiden påstått offisielt at de har fredelige hensikter med atomprogrammet sitt, men det er avdekket at regimet de siste årene har vært svært nær å utvikle atomvåpen. Atomavtalen mellom Iran og seks verdensmakter ble inngått sommeren 2015 for å begrense regimets muligheter til å bli en atommakt. Likevel ligger Iran an til å kunne få atomvåpen etter at 11 år til er gått, dersom de ikke bryter flere punkter i avtalen før den tid. Allerede er det avdekket at avtalen er brutt på minst ett punkt.
Les også: Nye trusler fra Iran mot Israel