Den russiske forsvarsministeren Sergei Shoigu bekrefter at Russland nå har levert antiluftsystemet S-300 til Syria, skriver avisen Ha’aretz.
– Arbeidet var ferdig for en dag siden, sa Shoigu til russisk TV 2. oktober.
To militærfly av typen Antonov landet noen dager tidligere på den russiske militærbasen nær Latakia med det nye antiluftskytset ombord. Dermed trosset Russland advarsler fra Israel og USA om å gi systemet til Syria.
– Tiltakene vi gjør er ment å sørge for at våre soldater i Syria har 100 prosent sikkerhet og trygghet, legger den russiske forsvarsministeren til.
I september ble et russisk spionfly skutt ned av det syriske luftforsvaret, da de forsøkte å stanse et israelsk angrep. 15 russiske soldater omkom. Det israelske forsvaret har blankt avvist at de kan klandres for nedskytingen.
Det syriske militæret bruker i dag det utdaterte antiluftsystemet S-200. Det var dette systemet som skjøt ned det russiske spionflyet. Systemet skal ikke ha vært sofistikert nok til å gjenkjenne det russiske flyet som et vennlig fly.
Med det langt mer avanserte systemet S-300 på plass i Syria håper russerne å unngå lignende hendelser i framtiden, men ikke alle deler den optimismen.
– Å bringe flere antiluftmissiler inn i Syria vil ikke løse den syriske hærens uprofesjonelle og vilkårlige avfyring av missiler. Det vil heller ikke redusere faren for fly som opererer i området, sier en ikke navngitt kilde.
Israel har siden 2017 angrepet over 200 mål i Syria. Formålet har vært å hindre at Iran forankrer seg militært i Syria, samt stanse leveranser av avanserte våpen til Hizbollah-militsen i Libanon. Selv om Russland er alliert med både Syria og Iran, har de tillatt de israelske angrepene inne i Syria.
Det nye antiluftskytset vil ikke gjøre det umulig for Israel å gjennomføre nye angrep, men vil gjøre det vanskeligere for israelske jagerfly å operere.
– Nå må Israel må tenke seg om to ganger, skriver Amos Harel i Ha’aretz.
Til tross for dette sier statsminister Benjamin Netanyahu at Israel vil fortsette å gjøre det som er nødvendig for å beskytte landets interesser.