Et team av israelske forskere ved Universitet i Tel Aviv har for første gang klart å «printe» et hjerte ved bruk av 3D-teknologi. Det ekstraordinære medisinske gjennombruddet ble ledet av professor Tal Dvir, doktor Assaf Shapira og doktorgradsstudent Nadav Moor, skriver avisen Ha’aretz.
– Dette er første gang noen har lykkes med å utvikle og printe ut et helt hjerte utstyrt med celler, blodkar og hjertekamre, sier professor Tal Dvir.
Hjertesykdom er en av de største årsakene til død og uførhet blant både menn og kvinner i den vestlige verden. Hjertetransplantasjon er ofte den eneste behandlingen som er tilgjengelig for pasienter med hjertesvikt. Ventelistene er ofte lange og mange pasienter dør i organkøen. Den nye teknologien kan gjøre at det ikke lenger blir behov for organdonasjon.
– Andre har tidligere klart å 3D-printe strukturene av et hjerte, men ikke med celler eller med blodkar. Vårt resultat viser potensialet i vår tilnærming om å konstruere personlig vev og bytte organer i framtiden, sier Dvir.
Hjertet som forskerne har printet er på størrelse med et kaninhjerte og funker foreløpig ikke, men Dvir sier de kan bruke samme teknologi til å printe et hjerte på størrelse med et menneskes. Hjertet lages av menneskeceller og pasientens eget biologiske materiale.
– Vi må utvikle det printede hjertet ytterligere. Cellene må utvikle en evne til å pumpe. Foreløpig kan cellene sammentrekke, men de trenger å jobbe sammen. Vi håper å lykkes og kunne bevise metodens effektivitet og nytte.
Neste trinn i utviklingen er å lære det kunstige, men biologiske, organet å oppføre seg om et hjerte. Når det er gjort skal det 3D-printede hjertet testes på dyr. Det vil trolig ta mange år før denne teknologien kan skape organer for effektiv transplantasjon, hvis de israelske forskerne lykkes. Dvir håper teknologien kan bli tatt i bruk på mennesker i løpet av et tiår.