Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Biden: USA vil gjenoppta atomavtalen hvis Iran holder seg til strenge regler

USAs president Joe Biden. (Foto: Wikimedia)

USAs valgte president Joe Biden sier i et intervju med New York Times at USA vil gjeninntre i atomavtalen med Iran, hvis Teheran går tilbake til streng overholdelse av avtalens forpliktelser. I intervjuet sier Biden også at han vil ta grep for å bremse den islamske republikkens innflytelse i Midtøsten.

– I samråd med våre allierte og partnere vil vi delta i forhandlinger og oppfølgingsavtaler for å stramme opp og forlenge Irans atombegrensninger, samt adressere missilprogrammet deres, sier Biden, som peker på at USA alltid har muligheten til å returnere til sanksjoner om det blir nødvendig.

Han er bekymret for at hvis Iran får atombombe, så vil det øke presset på Saudi-Arabia, Tyrkia, Egypt og andre land i regionen om å gjøre det samme.

– Og det siste vi trenger er en oppbygging av atomkapasitet i denne delen av verden, sier han i intervjuet med avisen.

Ifølge New York Times er det en forutsetning for Biden og hans team at det må være nye forhandlinger om avtalen hvis USA skal gjeninntre i den. Det går blant annet på hvor lang tid Iran vil være forpliktet til å begrense sin produksjon av spaltbart materiale nødvendig for å kunne produsere en atombombe. I den opprinnelige avtalen fra 2015 var dette satt til 15 år.

Dette var en av grunnene til at Israel var så kritisk til avtalen.

USA innførte lammende sanksjoner mot Iran etter at USAs president Donald Trump ensidig trakk USA fra avtalen i 2018. Som svar på dette begynte Iran å overskride grensene som var satt i avtalen, samtidig som de sa at de ville returnere til tidligere forpliktelser hvis USA gjorde det samme.

Opprinnelig var det USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU som var parter i atomavtalen med Iran. Biden ønsker at Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater også skal involveres i en eventuell ny runde.

Biden sier i intervjuet at han også vil adressere Irans terroraktiviteter gjennom regionale støttespillere i Libanon, Syria, Irak og Jemen.

Nylig ble den iranske atomforskeren Mohsen Fakhrizadeh drept i et attentat utenfor den iranske hovedstaden Teheran. Flere analytikere har antydet at drapet ble utført for å gjøre det vanskeligere for Biden og USA å gjeninntre i avtalen. Men Attentatet mot Fakhrizadeh handler om langt mer enn Biden, skriver den israelske kommentatoren Herb Keinon.

Sentrifugene ved det iranske atomanlegget i Natanz. (Foto: Atomic Energy Organization of Iran)

Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart