Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Netanyahu: «Vi må gjøre alt for unngå en konfrontasjon med Trump»

Trump og Netanyahu møtes for første gang som statslederen 15. februar. Her fra et møte da Trump var presidentkandidat i fjor. (Foto: Kobi Gideon)
Trump og Netanyahu møtes for første gang som statslederen 15. februar. Her fra et møte da Trump var presidentkandidat i fjor. (Foto: Kobi Gideon)
Benjamin Netanyahu vil ikke presse Donald Trump i deres første møte som statsledere.

Bare to dager etter at han ble tatt i ed som USAs 45. president, skal Donald Trump ha ringt statsminister Benjamin Netanyahu og fortalt at han er fast bestemt på å jobbe frem en fredsavtale mellom Israel og palestinerne. Det fortalte den israelske statsministeren i et regjeringsmøte søndag, ifølge lekkasjer til avisen Ha´aretz.

«Vi må gjøre alt vi kan for å unngå å havne i en konfrontasjon med ham», skal Netanyahu ha sagt, ifølge en høytstående tjenestemann med kjennskap til møtet.

Personen, som ønsker å være anonym på grunn av sakens sensitivitet, sier Netanyahu fortalte ministrene at Trump i en telefonsamtale 22. januar spurte den israelske statsministeren om hvordan han hadde tenkt å blåse liv i fredsprosessen med palestinerne. Netanyahu skal ha svart Trump at han støtter tostatsløsningen og en endelig avtale, men understreket at palestinerne ikke vil rikke seg og listet opp flere grunner til at en fredsavtale ikke virker oppnåelig på nåværende tidspunkt.

«De [palestinerne] vil gjøre innrømmelser», skal Trump ha svart Netanyahu.

 

Netanyahu presses av politikere til høyre for ham

Statsministeren avslørte detaljene fra telefonsamtalen med Trump etter at utdanningsminister Naftali Bennet og justisminister Ayelet Shaked presset Netanyahu til å oppfordre Trump til å legge bort tostatsløsningen når de to statslederne skal møtes 15. februar. Politikerne fra partiet Bayit Yehudi, som er en del av regjeringskoalisjonen, ønsker å annektere deler av Vestbredden, og de mener Netanyahu kan klare å overtale Trump til å støtte en slik avgjørelse.

«Du har muligheten til å få det til, han setter pris på deg,» skal de to ministrene ha fortalt Netanyahu. «Du kan overtale ham til å droppe spørsmålet om to stater», sa de ifølge kilden til Ha’aretz. Netanyahu skal ha svart at han ikke tror det er mulig, og viste til den amerikanske presidentens standpunkter og temperament.

«Trump tror på en avtale og vil få i gang fredsforhandlinger mellom Israel og palestinerne. Vi bør være forsiktige så vi ikke gjør noe som gjør at alt bryter sammen. Vi må ikke havne i en konfrontasjon med ham,» understreket Netanyahu.

Naftali Bennett fra partiet Det jødiske hjem er en del av regjeringskoalisjonen til Netanyahu. De ønsker å annektere deler av Vestbredden. (Foto: Bayit Yehudi)
Naftali Bennett fra partiet Bayit Yehudi er en del av regjeringskoalisjonen til Netanyahu. De ønsker å annektere deler av Vestbredden, og vil at Netanyahu tar det opp i møtet med Trump. (Foto: Bayit Yehudi)

Statsministeren skal også ha sagt at han kommer til å fortelle at Israel forplikter seg til en tostatsløsning i onsdagens møte med Trump, men at han samtidig vil understreke at det er palestinerne som mangler viljen som trengs for å skape fred.

Netanyahus holdning er at roten til konflikten ikke handler om verken bosetninger eller territorium, men at palestinerne nekter å anerkjenne Israel som en jødisk stat.

Forsvarsminister Avigdor Lieberman skal ha forsvart Netanyahu og sagt til resten av regjeringen at et første møte mellom statsledere først og fremst handler om å skape kjemi og tillit, og at tunge politiske saker må diskuteres senere.

En betydelig del av regjeringsmøtet skal, ifølge den anonyme tjenestemannen, ha handlet om hvilken politikk Netanyahu skal presentere Trump med tanke på israelske bosetninger. Mange politikere på høyresiden ønsker at Netanyahu i det minste skal prøve få til en enighet med Trump om uhindret bygging i Øst-Jerusalem og innenfor eksisterende bosetningsblokker på Vestbredden.

 

Utenriksministeren med tette bånd til arabiske land

Det var stor optimisme blant den israelske høyresiden og bosetterbevegelsen da Donald Trump ble valgt til USAs president, men som det kom fram i et intervju med den israelske avisen Israel Hayom på fredag, ser ikke den nye presidenten ut til å føre en særlig annerledes politikk enn sin forgjenger, Barack Obama. I intervjuet sa Trump at bygging av bosetninger ikke vil bidra til fred.

«Den israelske høyresiden heiet på Trump, men det ser ut til at de på den palestinske-utfordringen bare fikk en litt mer smilende versjon av Obama», skriver Barak Ravid i Ha´aretz i en kommentar.

Mange på den israelske høyresiden så på Trumps seier nærmest som Messias ankomst, og de trodde at alt nå lå til rette for å annektere Vestbredden med velsignelse fra det Det hvite hus. Problemet deres er at personen som har mest innflytelse på USAs utenrikspolitikk, er utenriksminister Rex Tillerson. Som sjef for oljeselskapet Exxon Mobile har han jobbet tett på mange arabiske land, men det er lite trolig at han noen gang har møtt en israeler i løpet av sin karriere.

– Trump og Tillerson motiveres av hva som er til det beste for deres egne interesser. Når de hører beskjeder som kommer fra Kong Abdullah av Jordan, fra Egypt og Saudi-Arabia, har det mye større innflytelse enn meningene til bosetterbevegelsen på Vestbredden, skriver Ravid.

USAs utenriksminister Rex Tillerson blir mer påvirket av arabiske oljenasjoner, enn av den israelske bosetterbevegelsen, skriver avisen Ha´aretz. (Foto: Office of the President-elect)
USAs utenriksminister Rex Tillerson blir mer påvirket av arabiske oljenasjoner, enn av den israelske bosetterbevegelsen, skriver Barak Ravid i avisen Ha´aretz. (Foto: Office of the President-elect)

Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart