Sergey Brin, en av grunnleggerne av teknologigiganten Google, går hardt ut mot FN etter at organisasjonen rettet alvorlige anklager mot selskapet i forbindelse med konflikten i Gaza. I en uttalelse til kolleger beskrev Brin FN som «åpenbart antisemittisk», og tok sterkt avstand fra en ny FN-rapport som hevder at Google og andre teknologiselskaper har medvirket til folkemord ved å samarbeide med israelske myndigheter.
Bakgrunnen for utspillet er en fersk rapport fra Francesca Albanese, FNs spesialrapportør for de palestinske områdene. I rapporten anklager hun blant annet Google og Amazon for å bistå Israels forsvar gjennom leveranser av kunstig intelligens og skylagring, og omtaler dette som støtte til folkemord. Brin reagerte kraftig på dette, og skrev i et internt forum at «å slenge rundt seg med begrepet folkemord i forbindelse med Gaza er dypt støtende for mange jøder som faktisk har opplevd ekte folkemord». Han la til: «Jeg ville også vært svært forsiktig med å sitere organisasjoner som FN, som er åpenbart antisemittiske» (Washington Post).
Brin, som selv er jødisk og har bakgrunn som flyktning fra Sovjetunionen, har tidligere engasjert seg mot antisemittisme og for ytringsfrihet. Selv om han ikke lenger har en daglig lederrolle i Google, har han fortsatt stor innflytelse, og er i dag aktivt involvert i utviklingen av kunstig intelligens gjennom Google DeepMind.
FNs rapport retter søkelyset mot det israelske teknologiprosjektet «Project Nimbus», som ble lansert i 2021. Avtalen, verdt over 1,2 milliarder dollar, innebærer at Google og Amazon leverer avanserte skytjenester og datateknologi til israelske myndigheter, inkludert forsvars- og etterretningsorganer. Rapporten hevder at teknologien er blitt brukt i militære operasjoner i Gaza og stiller spørsmål ved selskapenes ansvar. Dette har ført til protester både innad i selskapene og internasjonalt. Flere Google-ansatte har tidligere fått sparken etter å ha demonstrert mot samarbeidet med Israel (JFeed).
Brins uttalelser føyer seg inn i en bredere debatt om FNs rolle i Midtøsten-konflikten. Israel og dets støttespillere har i flere tiår hevdet at FN er systematisk fiendtlig innstilt mot den jødiske staten. Albanese, som står bak rapporten, har tidligere blitt kritisert for antisemittiske ytringer. I et brev datert 20. juni 2025 ber USAs FN‑delegasjon generalsekretær António Guterres om å fjerne henne fra stillingen, og omtaler hennes opptreden som «virulent antisemittisme og støtte til terrorisme» (brevet gjengitt av UN Watch). Amerikanerne hevder at Albanese «mangler enhver form for upartiskhet» og dermed bryter FNs regelverk for spesialrapportører.
Reaksjonene på Brins uttalelser har ikke latt vente på seg. Menneskerettighetsadvokaten Arsen Ostrovsky og Mark Dubowitz, direktør for den Washington‑baserte tenketanken Foundation for Defense of Democracies, er blant de mange som uttrykker sin støtte til Brin:
True! https://t.co/yVMOHsHA0o
— Arsen Ostrovsky 🎗️ (@Ostrov_A) July 9, 2025
Google’s Sergey Brin calls U.N. “antisemitic” after report on tech and Gaza
— Mark Dubowitz (@mdubowitz) July 9, 2025
Yes, Google “antisemitic” and the U.N. will be at the top of the list. https://t.co/OarsS2S9UU
Konflikten mellom Israel og Hamas har pågått i flere måneder. Den ble utløst av det brutale terrorangrepet mot Israel 7. oktober 2023, der Hamas drepte over 1200 og kidnappet hundrevis av sivile. Israel har siden gjennomført omfattende militære operasjoner mot Hamas i Gaza. Påstander om sivile tapstall kommer fra såkalte helsemyndigheter i Gaza, som er direkte underlagt Hamas og bør ideelt sett ikke regnes som en troverdig kilde i vestlige medier. Statsminister Benjamin Netanyahu har avvist FNs bruk av ordet «folkemord» som grunnløst, politisk motivert og som blodanklager. (The Times of Israel).