Ifølge en rettslig gjennomgang omtalt av Israel Hayom, kan EU nå vedta sanksjoner mot Israel uten full enighet blant medlemslandene. Tiltakene kan vedtas med såkalt kvalifisert flertall, det vil si støtte fra 15 av 27 medlemsland som representerer minst 65 % av EUs befolkning.
Gjennomgangen ble lagt frem i forkant av et møte i EUs utenriksministerråd 15. juli, og åpner for mulige tiltak mot Israel på grunnlag av påståtte brudd på menneskerettigheter i Gaza. Disse kan inkludere:
- Gjeninnføring av toll og handelsrestriksjoner
- Begrensninger i Israels deltakelse i Open Skies-avtalen
- Innstramming i visumfritak og teknologisk samarbeid
Mer alvorlige tiltak, som full suspensjon fra EU-programmer som Erasmus+ og Horizon Europe, vil fortsatt kreve enstemmighet.
Trusselen om sanksjoner kommer i kjølvannet av en rapport fra EUs utenrikstjeneste, som hevder det foreligger «indikasjoner på brudd» på en viktig menneskerettighetsklausul i EUs samarbeidsavtale med Israel. Det er denne klausulen som nå brukes som juridisk grunnlag for å iverksette tiltak uten konsensus.
Den israelske regjeringen har iverksatt en omfattende diplomatisk kampanje for å stanse prosessen. Utenriksminister Gideon Sa’ar har hatt samtaler med sine kolleger i Østerrike og Tyskland, mens viseminister Sharren Haskel har møtt italienske ledere for å sikre støtte fra land som tradisjonelt har vært skeptiske til ensidige tiltak mot Israel, som Tyskland, Ungarn, Tsjekkia og Italia.
Samtidig melder Washington Post at Israel og EU nylig har inngått en avtale om utvidet humanitær bistand til Gaza, inkludert mer drivstoff. Det er ventet at dette tiltaket – fremforhandlet parallelt – kan dempe presset for sanksjoner og styrke Israels posisjon i EU-forhandlingene.
Kilder: