Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Statsfinansiert TV i Nederland fjernet antisemittisk spill

Skjermdump av meldingen på weblogs.vpro.nl/dorst/kolonisten/ som annonserer fjerningen av spillet, og innfelt et bilde fra spillet som nå er fjernet.
Skjermdump av meldingen på weblogs.vpro.nl/dorst/kolonisten/ som annonserer fjerningen av spillet, og innfelt et bilde fra spillet som nå er fjernet.
Organisasjoner som jobber mot antisemittisme ba nederlandske VPRO fjerne et spill fra tv-stasjonens nettside. VPRO hevdet først at det var tankeprovoserende satire. I går ble spillet likevel fjernet.

I spillet «Bosetterne på Vestbredden», basert på det populære brettspillet Settlers of Catan, var det spillkort med «jødisk gjerrighet» og «Anne Frank» for å bygge på Vestbredden, fortalte Jerusalem Post tidlig onsdag morgen.

Et nederlandsk tv-selskap, som finansieres av offentlige midler, begynte sist måned å promotere spillet på sine nettsider. Den første versjonen av spillet skal ha blitt publisert online allerede i november 2010.

 

«Bosetterne på Vestbredden»

I spillet skal spillerne prøve å utvide bosetningen sin og utvinne diamanter og gjørme fra Dødehavet. Spillerne kan også produsere tekstiler og bulldosere. For å tvinge en av motspillerne til å måtte gi fra seg sine ressurser kan spillerne bruker det «jødiske gjerrighetskortet». Instruksjonene refererer tre ganger til «nasjonens typiske profittorienterte ånd».

Terroristangrep er beskrevet som en naturlig konsekvens av bosetningsutvidelse:

– Hugg ved, og du får treflis: ikke alle er glade for de israelske bosetningene. Aller minst terroristen, forklarer spillinstruksjonene. «Terroristangrep» i spillet gjør at spilleren mister ressurser.

Bosetteren kan også bruke «Mahmoud Ahmadinejad»-kortet for å unngå å miste ressursene sine til en terrorist og samtidig få ressurser fra andre spillere. «Anne Frank»-kortet gir et seierspoeng til bosetteren.

Spillet var tidligere tilgjengelig på VPROs nettside for yngre seere og ble publisert på nytt sist måned. Selskapet forklarte nylanseringen med at «dette er en av de tingene alle elsker å hate».

 

Spillet er rotfestet i antisemittisme

– Kritikken av bosetningsbevegelsen kan ikke komme i form av antisemittiske stereotyper, sier Joël Serphos til Jerusalem Post. Serphos er formann for den nederlandske ungdomsorganisasjonen CiJO – For Israel, for fred, en organisasjon som er i mot utvidelse av bosetningene. Han mener spillet gir et feil inntrykk og påpeker at kritikken spillet kommer med mot bosetningene er rotfestet i antisemittisme.

Serphos har bedt det nederlandske utdannings-, kultur- og vitenskapsdepartement å be nettverket om å fjernet fra nettsiden sin og å beklage utgivelsen av spillet.

Simon Wiesenthal-senteret fordømmer VPROs publisering av spillet.

– Det ville vært mer sannsynlig at det var et produkt fra nynazister eller Ahmadinejad, sier Dr. Shimon Samuels, senterets direktør for internasjonale forhold til Jerusalem Post. Referanser til jødisk gnienhet, utnyttelsen av mineraler og misbruket av Anne Frank som et seierspoeng er antisemittiske bilder, forklarer Samuels.

Utdannings-, kultur- og vitenskapsdepartementet stod for 89 prosent av VPROs budsjett på  51.973.000 Euros i 2010.

– Denne finansieringen gjør Nederland til den største økonomiske bidragsyter til opphisselse til hat blant unge i Europa, sier Samuels.

Wiesenthal-senteret har tatt kontakt med Viviane Reding, som er visepresident for den europeiske kommisjon for rettferdighet, fundamentale rettigheter og statsborgerskap. De har bedt henne om å gjøre alt som er mulig for å få den nederlandske regjeringen til å ta fra VPRO statsstøtten så lenge selskapet oppfordrer til rasisme.

 

Satirisk, ikke antisemittisk

VPROs kommunikasjonsleder Marina Alings sier at spillet ikke er anti-semittisk, men heller er en tankeprovoserende satire.

– Selv om «Bosetterne av Vestbredden» nok kunne ha dratt nytte av en mer delikat detaljering, er det ikke passende å klassifisere det som antisemittisk, sier hun til Jerusalem Post.

Ungdomsdelen til VPRO Dorst kommenterer på den israelsk-palestinske konflikten med sin satiriske sak, sier Alings.  Alings forteller at VPRO ikke har bedt om tillatelse fra designerne av det originale Settlers-spillet før de publiserte sin egen versjon.

– Siden «Bosetterne av Vestbredden» ble laget med et slikt umiskjennelig hint til brettspillet «Settlers of Catan» følte ikke VPRO at det var nødvendig, sier Alings.

 

Utdanningsminister: Ikke mitt ansvar

Talsmannen i det nederlandske utdanningsdepartementet, Freek Manche, sier at utdanningsministeren ikke har noen formening om dette spesifikke spillet, og at ministeren ikke kommer til å be om at det blir tatt bort fra nettsiden. Hun hevder det ikke er hennes ansvar. Manche understreket at nettsiden der spillet er tilgjengelig har blitt utviklet av unge redaktører av det ukenlige bladet VPRO gids. Dette får ikke statsmidler, men er finansiert gjennom medlemskapsavgift fra VPROs 300.000 abonnenter.

 

Spilldistributør: Vi vil ikke ta noe standpunkt

I Nederland er «Settlers of Catan» markedsført av spillfirmaet 999. PR-representant Saskia de Lint fortalte Jerusalem Post at firmaet ønsker å holde seg utenfor dette spørsmålet, fordi de ikke ønsker å ta et standpunkt om temaet.

– Vi beklager dypt bruken av spillet av [ungdomsdelen til] VPRO, sier hun. Hun ville ikke si noe om spillet bryter kopirettsloven, heller ikke om 999 kommer til å be VPRO om å ta ned spillet fra websiden sin.

 

Spill ble fjernet

I løpet av gårsdagen må noen i VPRO ha revurdert spillet, for det er nå fjernet fra tv-stasjonens nettside. VPRO har lagt igjen en beskjed som forklarer at spillet ikke var spillbart, men var tenkt som en satire. Her og der ble det også referert til fordommer, skriver tv-selskapet.

– Når «Bosetterne på Vestbredeen» blir årsak til en diskusjon om antisemittisme, ødelegger det for målet [med spillet]. Hensikten til spillforfatterne var å skape oppmerksomhet på den israelsk-palestinske konflikten innenfor begrensningene til satire, skriver VPRO. For å fjerne diskusjonen om hvorvidt spillet er antisemittisk, er det fjernet fra nettsiden.

 

Conrad Myrland bidro til denne artikkelen.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart