– Under en skoleavslutning for Ila skole ble en 16 år gammel gutt påført brannskader i nakken og på ryggen etter flere år med gjentatt mobbing i skoletiden, skriver TV 2. Hele tv-reportasjen er tilgjengelig på tv-selskapets nettside.
Guttens mor fastholder, som Miff.no meldte 12. juni, at noe av bakgrunnen for mobbingen av sønnen «kan være jødehets».
– Sønnen min har i lange perioder vært livredd for å gå på skolen, han har gruet seg om kveldene før han legger seg, han har gruet seg om morgenen før han skal gå. Han har vært vitne til at barn har løpt i gangen og skreket «drep jøder og død over Israel», forteller hun til TV2.
13. juni presenterte Miff.no et nytt bilde i brannmerking-saken – et brannsår på ryggen. Begge de to sårene er godt synlige i TV 2s reportasje, i opptak som ble tatt torsdag 14. juni.
Sterke reaksjoner
Da Miff.no presenterte artikler om saken identifiserte vi aldri navnet på skolen som brannmerkingen hadde skjedd ved. Likevel kom det en mengde reaksjoner fra elever og foreldre på skolen, som følte seg uthengt. De avviste bestemt at det var noe antisemittisk motiv for episoden.
I mange tilfeller var reaksjonene fra folk tilknyttet skolen tilsynelatende mye sterkere mot varslerne, moren og Miff.no, enn mot gjerningsmannen. Saken spredte seg til utenlandske medier. Da virket foreldre og elever mer opprørt over at Norges gode navn og rykte var skadet, enn over at en medelev var påført alvorlig forbrenning i skoletiden. MIFFs journalist er truet med anmeldelse for ærekrenkelser i saken.
Rektor vil ikke kommentere
Rektor på Ila, Rita Hellsjø Orderud, sier skolen raskt setter inn tiltak mot mobbing.
Når du da har elever som opplever å bli mobbet over flere år, hvordan kan da tiltakene fungere? undrer TV 2s journalist.
– Det er vanskelig å kommentere denne enkeltsaken, men vi setter i verk tiltak med en gang og vi tar enhver mobbesak alvorlig, svarer Orderud.
Erling Roland, professor i pedagogisk psykologi ved Senter for atferdsforskning ved Universitetet i Stavanger, blir også intervjuet i TV-reportasjen. Han etterlyser mer personlig engasjement fra regjeringen for å stoppe økende mobbing i Norge.
– Cirka 40.000 barn og unge blir mobbet hyppig – det vil si ukentlig eller oftere i norsk grunnskole i dag, opplyser Roland.