Det statlig finansierte iranske kultursenteret Iranian House of Cartoon står bak konkurransen, sammen med Sarcheshmeh Cultural Complex. Kultursenteret gir klare føringer til tegnerne om å spekulere i Holocaustfornektelse, Israels påståtte ”undertrykkelse av det palestinske folket” og Israel som potensielt skyldige i et nytt Holocaust.
Temavalget er ifølge Tehran Times en protest mot Muhammed-karikaturene i det terrorrammede franske satirebladet Charlie Hebdó.
Slik beskriver senteret selv den ønskede tematikken for vårens karikaturkonferanse, på sin egen hjemmeside:
”Dersom Vesten ikke har noen grenser for ytringsfriheten, hvorfor tillater de da ikke forskere og historikere å vurdere Holocaust?
Hvorfor skal det undertrykte palestinske folket kompensere for Holocaust? Et folk som ikke hadde noen rolle under den andre verdenskrigen.
Vi er bekymret for et annet Holocaust, som et atom-Holocaust i Irak, Syria og Gaza.”
Med disse setningene som temabeskrivelse skal iranske tegnere konkurrere om å lage den beste karikaturen av Holocaust. Vinneren kåres senere på våren, og vil motta en pris tilsvarende drøyt 90.000 kroner. Andreplassen belønnes med nærmere 60.000 kroner, og tredjeplassen med 35.000 kroner.
Tegningene skal først stilles ut i Teheran, først ved ”Palestine Museum of Contemporary Art” i Teheran, og deretter også på flere lokasjoner, varsler arrangørene.
Konkurransen er den andre i sitt slag i Iran. I 2006 var det landets største avis, Hamshahri, som utlyste konkurranse om å lage den ”smarteste” karikaturen av Holocaust. Det skriver Ynetnews.com.
Dette var vinnertegningen i 2006 (saken fortsetter under bildet):
Tegningen viser en heisekran dekorert med det jødiske symbolet, davidsstjernen, som bygger opp en vegg rundt Klippedomen. På veggen er det et bilde av dødsleiren Auschwitz.
Alle tegningene fra 2006 er publisert på kultursenterets hjemmesider, og de spiller på alle de tradisjonelt kjente antisemittiske og konspirasjonsteoretiske strengene.
Da Charlie Hebdó ga ut sin første utgave etter massakren de var utsatt for, uttalte en av Irans mest innflytelsesrike religiøse ledere, Ayatollah Naser Makarem Shirazi, at det å vise enda en karikatur av Muhammed var ”som å erklære krig mot alle muslimer”.
Irans utenriksdepartement uttalte at utgaven av bladet var ”provoserende for muslimers følelser over hele verden”, og at det kunne ”tenne gnisten til grusom radikalisme”. Irans utenriksminister Mohammed Javad Zarif uttalte: ”Hvis ikke vi respekterer hverandre, vil det bli svært vanskelig i en verden med forskjellige syn, kulturer og sivilisasjoner.” Det kan se ut som om Holocaust og jødene er unntaket fra Zarifs regel.