Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

NRK har i stillhet klippet bort den antisemittiske ytringen

«Når man mener at man er blitt valgt av Gud, og har hjemmel til å drepe som man vil, så skjer det jo en del kjipe ting,» sa artisten på NRK Nitimen. (Illustrasjonsfoto: a grimz, flickr)
Den verste antisemittismen som NRK-ledelsen nektet å beklage, er nå borte fra arkivet.

Tirsdag 12. mars ble rapperen Andreas Tovan intervjuet direkte av reporter Øyvind Bækkevold på NRK Nitimen. En av programlederne for sendingen var Shaun Henrik Matheson, som selv kom med en antisemittisk tirade direkte på NRK 2. februar 2021.

Slik gikk samtalen mellom NRKs reporter og artisten:

Bækkevold: Du er interessert i mange ting, og nå har du et artig og interessant prosjekt som du også har med deg i sekken.

Tovan: Jeg har begynt på det gamle testamentet og Koranen, for å starte der alt startet, i forhold til Palestina og Israel-konflikten. Jeg ville kanskje ikke kalle det en konflikt lenger, la oss være ærlige å kalle det et folkemord og en «landgrab». Jeg merker at i samtale med folk, så var det mye hull i kunnskapen min, og jeg skjønte egentlig ikke hva sionisme var, hvorfor oppstod jødehatet. Alle disse tingene kunne jeg egentlig ikke svare på, jeg så bare masse døde barn, og politikere som snur hodet og tillater ting. Så jeg ville rett og slett lese meg opp fra det hele startet.

Bækkevold: Og når du da har med deg skriftene her, fra begge sider, går så dypt inn i det, hva lærer du, hvor langt har du kommet?

Tovan: Jeg har akkurat begynt på Exodus i dag, altså ferdig med Første Mosebok. Nå er vi i Exodus, når de skal ut av Egypt. Veldig interessant å se forholdet da, mellom arabere og israelitter som de nå blir kalt, men før jøder, eller «Children of Abraham». Jeg synes det setter dagens politiske situasjon litt i kontekst, en kontekst som kanskje mange burde plukke opp. Jeg følte i hvert fall et ansvar for å vite mer.

Bækkevold: Hva lærer du av det så langt? Det er jo litt vanskelig slik på direkten å si, men har du sett noen, har du forstått noen, linjer?

Tovan: Ja, det er mye skittent spill, og det er det fortsatt.

Bækkevold: Hva legger du i det?

Tovan: Litt politisk manipulasjon, og svik av nære. Det er jo slik at man dreper sine brødre, og går bak ryggen til sine nærmeste i gamle testamentet for å komme dit man vil. Det føles som om dette fortsatt er relevant her. Når man mener at man er blitt valgt av Gud, og har hjemmel til å drepe som man vil, så skjer det jo en del kjipe ting.

Bækkevold: For ikke å komme for dypt inn i disse tingene, som er ganske alvorlige, det er jo interessant å lære, men siden vi tar det på direkten, så går vi litt over til musikkergreiene igjen.

MIFF kommenterte uttalelsene utførlig i en artikkel 14. mai. Vi skrev blant annet: Tovan har tydeligvis ikke lest artikkelen Hva jødehatere (og andre) tenker feil om «Guds utvalgte folk». Jødenes status som utvalgt bærer ikke med seg verken privilegier eller høyere status, bare forpliktelser og lidelser. Jødene har aldri trodd at utvelgelsen gir dem «hjemmel til å drepe som man vil», tvert imot har den Gud som utvalgte dem gitt dem strenge moralske lover.

Til slutt skrev vi: Da Matheson kom med sin antisemittiske tirade tok det ni dager før NRK-ledelsen innrømmet «antisemittisk innhold». Hvor mange dager vil NRK bruke denne gang til å innrømme at det på ny har kommet fram jødehat i et av Mathesons programmer?

Charlo Halvorsen, NRKs Underholdningssjef, forsvarte Tovans uttalelse i en kommentar til MIFF: «Vi skal i NRK ha rom for meningsytringer. Samtidig skal vi operere innenfor Vær Varsom-plakaten og norske lover og regler. I denne konkrete saken mener vi ytringene er innenfor nevnte lover og regler,» skrev Halvorsen.  Han forklarte den antisemittiske ytringen med at intervjuobjektet «i likhet med veldig mange nordmenn [er] preget av de voldsomme lidelsene vi daglig får rapporter om fra Gaza, og ga uttrykk for det».

Men nå har det i all stillhet kommet en ny utvikling i saken. I arkivet for NRK Nitimen 12. mars er siste setningen i Tovans uttalelse klippet bort. Setningen som NRK ikke ville beklage, men som de nå har fjernet lød: «Når man mener at man er blitt valgt av Gud, og har hjemmel til å drepe som man vil, så skjer det jo en del kjipe ting.»

Det skjer en del kjipe ting også når NRKs ensidige og feilaktige dekning bidrar til å piske opp en hatefull stemning overfor det jødiske folk. Som for eksempel jødehat i radioen.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart