Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Tunisia vil forby normalisering med Israel i ny grunnlov

"Den arabiske våren" startet i Tunisia, og landet er allerede i ferd med å utarbeide en ny grunnlov. Forslaget som foreløpig er presentert, inneholder et klart uttrykt forbud mot normalisering med Israel, gjør støtte til palestinerne til statlig politikk og erklærer islam som statens offisielle religion.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Utkastet må være som et kaldt vindkast av vinter for alle dem som har sett for seg at vårvinder skulle gi en utvikling mot sekulære demokratier og fred i Nord-Afrika og Midtøsten.

Hadde kontakt med Israel
Under regimet til president Zine El Abidine Ben Ali utpekte Tunisia seg som et av de arabiske land som var mest sekulære og ga størst rettigheter til kvinner. I en kort periode, fra 1996 til 2000, hadde landet økonomisk interessekontor i Israel. Samarbeidet ble brutt da den andre intifadaen brøt ut. I januar ble Ben Ali tvunget til å gå av etter 23 år ved makten.
Nå forbereder overgangsmyndighetene valg i oktober, hvor innbyggerne blant annet skal velge mellom en styreform med president eller et parlamentarisk system. Det skal også velges regjering.

En ny grunnlov, en såkalt «republikansk pakt», er også under utarbeidelse. Noen medlemmer av komitéen skal visstnok ha foreslått å slette forbudet mot normalisering med Israel, men en koalisjon av islamistiske partier, arabiske nasjonalister og partier fra ytre venstre er forent i ønsket om å inkludere en slik paragraf.

Truer med død
Da det ble meldt i Tunisia at noen komitémedlemmer kunne tenke seg å fjerne paragrafen, rykket omkring 600 mennesker ut i demonstrasjon, melder Jerusalem Post. Slike komitémedlemmer skulle ikke bare avsettes, arrangørene krevde mer drastiske konsekvenser.

– Død over alle tunisiere som forsøker å normalisere forholdet til Israel, sa Ahmed Kahlaoui, som leder en gruppe som arbeider mot å gjenoppta diplomatiske forbindelser med Israel.

– Vi vil fordømme dem, og offentliggjøre deres navn, sa han, ifølge nyhetsbyrået AFP. Med en slik retorikk, vil navnelisten over dem som ønsker å ta bort normaliseringsforbudet fra grunnloven i praksis fungere som en dødsliste.

 

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart