Mandag 9. desember rapporterte MIFF om de israelske angrepene mot strategiske militære mål i Syria i kjølvannet av Assad-regimets fall. Angrepene fortsatte også tirsdag 10. desember, og totalt skal over 350 mål være rammet. IDF-kilder anslår at mellom 70 og 80 prosent av Assad-regimets strategiske våpen er ødelagt. Hensikten var å forhindre at Syrias raketter, marineskip og luftstyrker skulle komme i hendene til islamistiske terrorgrupper (for eksempel Hizbollah) eller et nytt syrisk regime som kan være fiendtlig innstilt mot Israel. Det var også viktig å stanse at Assad-regimets kjemiske og biologiske våpen blir spredt på en militær svartebørs.
IDF har rammet mål over store deler av Syria. Blant målene blir det nevnt langtrekkende raketter, Scud-raketter, krysser-raketter, maritime raketter, luftvern-raketter, jagerfly, helikopter, radar, stridsvogner, flyhangarerer og mer. IDF har også rammet flere forskningsanlegg og lager for kjemiske våpen. I to havner ble 15 marineskip rammet.
– Vi har ingen intensjoner om å blande oss inn i Syrias interne forhold, men vi kommer helt sikkert til å gjøre det som er nødvendig for vår sikkerhet, sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu tirsdag.
– Dersom det nye regimet tillater Iran til å reetablere seg i Syria, eller tillater overføring av iranske våpen eller andre våpen til Hizbollah, eller angriper oss, vil vi svare kraftfullt, la Netanyahu til.
Israels angrep i Syria de siste døgnene har fått overraskende lite oppmerksomhet i norske medier. Kan det være fordi mediene forstår hvor positivt det er for hele Midtøstens framtid, og særlig de sivile i Syria, at disse avanserte våpensystemene ikke blir overtatt av jihadister?
Ikke alle norske diplomater forstår det. Geir Otto Pedersen, FNs spesialutsending til Syria, sa tirsdag 10. desember at Israels bombeoperasjoner er «veldig bekymringsverdig».
– Dette må ta slutt. Det er ekstremt viktig, sa Pedersen, ifølge nyhetsbyrået DPA.