Bak kulissene i Mossad

Den israelske etterretningstjenesten Mossad er omspunnet med mange myter. Den britiske journalisten Gordon Thomas har forsøkt å nøste opp i flere av de mest dramatiske historiene i boken Gideon's Spies.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Thomas har skrevet omkring 40 bøker, mange med fokus på spionasje og etterretning. Journalisten har arbeidet med dette stoffområdet siden 1960. Gideon’s Spies kom ut for første gang i 1995, men jeg har lest en oppdatert versjon som kom ut i 2009.

– Thomas forteller det «som det var – og som det er», mener Meir Amit, tidligere direktør for Mossad. Amit er en av hovedkildene i boken, sammen med flere andre av Mossads mest framstående ledere og agenter.

Må lære av Mossad
Thomas selv er mer beskjeden i forhold til sin egen beskrivelse av «virkeligheten». Han beskriver innblikket i etterretningsverdenen «som å se gjennom et mørkt glass». Samtidig hevder han at ingen utenlandsk journalist er blitt sluppet nærmere inn på Mossad enn ham selv.

– Dersom krigen mot terror skal lykkes «må andre etterretningstjenester studere nøye hvordan Mossad gjør jobben sin. Mossad kan være utrolig tøffe mot sine fiender. De behandler ofte sine egne medarbeidere som gjør feil med en hensynsløshet som ingen andre tjenester – med unntak av den hemmelige kinesiske etterretningstjenesten – kunne tenke seg. Men Mossad roser seg med rette av å være blant de beste, om ikke også den aller beste», skriver Thomas i etterordet i november 2008.

Lesere som er interessert i Israels overlevelseskamp vil ha stor interesse av Gideon’s Spies. Boken er skrevet på en måte som gjør den vanskelig å legge den fra seg.

Det er umulig å gjengi alle hovedpunkter fra en syv hundre siders bok i en kort bokomtale. Jeg vil bare nevne to episoder.

Mossads spede start
I september 1929 hadde jødene i Jerusalem mobilisert til offentlig bønn ved Vestmuren, for å markere deres rett til å be ved fundamentet til plassen hvor jødenes hellige tempel stod for to tusen år siden. Plutselig regnet det over dem med steiner, knuste flasker og andre gjenstander. Arabiske snikskyttere avfyrte skudd etter skudd inn i folkemengden. Som ved et mirakel ble ingen drept, men flere titalls jøder ble skadet.

Samme kveld kom ledelsen i det jødiske samfunnet i Palestina (Yishuv) sammen. De forstod at et viktig element i planleggingen av bønnesamlingen hadde manglet, det var ingen etterretning som hadde varslet at et arabisk angrep var i gjære.

– Over kopper av tyrkisk kaffe og søte kaker ble frøet sådd til det som en dag skulle bli den mest formidable etterretningstjenesten i den moderne verden: Mossad, skriver Mossad. Den formelle etableringen av Mossad skjedde først 22 år senere, men Yishuv drev aktivt etterretningsarbeid under resten av den britiske mandatperioden.

Norsk reder redder Mossad
21. oktober 1967 ble den israelske destroyeren Eilat, opprinnelig brukt av britene under andre verdenskrig, truffet av tre raketter avfyrt fra Egypt. 47 israelske marinegaster ble drept og 41 andre ble alvorlig skadet. Eilat sank. For første gang i historien var et krigsskip ødelagt av langtrekkende raketter, skriver Thomas.

Den israelske regjering bestemte seg for å erstatte den gamle destroyeren med raske kanonbåter med god manøvreringsevne. Det ble levert bestilling av syv båter fra skipsverftet Chantiers de Construction Mécanique de Normandie (CCM) i byen Cherbourg i Frankrike.

26. desember 1968 ødela israelske kommandosoldater 13 libanesiske fly som stod parkert på flyplassen i Beirut, som en gjengjeldelse for et palestinsk angrep mot et El Al-fly i Athen to dager tidligere. Frankrikes president Charles de Gaulle reagerte med å innføre en full våpenboikott av Israel, som dermed mistet sin viktigste våpenleverandør.

Mossad fikk i oppdrag å sikre at kanonbåtene likevel kom på israelske hender. Det var her den norske skipsrederen Ole Martin Siem kom til Mossads redning. På vegne av et ad-hoc Mossad-selskap med navnet Starboat, kjøpte Siem de syv kanonbåtene av franskmennene for å bruke dem til «oljeboring». Verftet klargjorde derfor skipene til overlevering.

En måned senere, mens lokalbefolkningen var opptatt med å feire julaften, snek 120 israelske sjømenn seg ombord i de syv båtene. Været var stormfullt, men klokken 02.30 første juledags morgen startet motorene. Syv dager senere senere seilte kanonbåtene inn på havnen i Haifa. Mossad visste at de Gaulle aldri ville tilgi Israel for det som skjedde.

Direktører for Mossad
1951-1952 Reuven Shiloah
1952-1963 Isser Harel
1963-1968 Meir Amit
1968-1974 Zvi Zamir
1974-1982 Yitzhak Hofi
1982-1990 Nahum Admoni
1990-1996 Shabtai Shavit
1996-1998 Danny Yatom
1998-2002 Efraim Halevy
2002- Meir Dagan

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart