Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

KFUK-KFUM feiler om Israel. Igjen

Skjermdump fra vl.no.
En lang rekke nordmenn har kjøpt bosetterboliger på Nord-Kypros. Hvordan skal Oslo kommune kunne sikre at disse nordmenn ikke leverer tjenester til kommunen fra det tyrkisk-okkuperte området?

10. desember fikk Vårt Land kritikk av Øystein Magelssen og Fredrik Glad-Gjernes fordi avisen går imot Oslo-byrådets planer om boikott av israelske bosetninger.

KFUK-KFUM-lederne er tilsynelatende så opphengt i å ramme Israel med fordømmelser og sanksjoner, at de ikke ser at formuleringen i byrådsplattformen allerede er formulert generelt. Byrådet sier de vil «utrede handlingsrommet som finnes i anskaffelsesregelverket for å ikke handle varer og tjenester som er produsert på område okkupert i strid med folkeretten». Likevel skriver Magelssen og Glad-Gjernes: «En enda sterkere posisjon fra Oslo kommune kunne da vært å vedta at kommunen ikke skal handle varer og tjenester fra noen aktører som opererer på okkupert land.» Men KFUK-KFUM-lederne må være unnskyldt, for i virkeligheten er det jo bare jøder som byrådet mener bor på feil sted Oslo kommune har planer om å ramme.

For det første: Israel okkuperer ikke Vestbredden i strid med folkeretten, og boikottplanene kan derfor ikke anvendes på Israel. Israel fikk kontroll over området i en lovlig forsvarskrig og administrerer det lovlig inntil det foreligger en varig fredsavtale som avklarer grenser og andre spørsmål.

For det andre: Hvis Oslo-boikotten til tross for dette bare rammer israelere, og ikke andre nasjonaliteter som bor i omstridte eller okkuperte områder, vil det være i strid med norske forbud mot diskriminering.

Men nå vil altså Magelssen og Glad-Gjernes at forbudet skal gjøres generelt. Da kan vi bare ønske Oslo lykke til med å ta opp kampen mot land som Kina, India, Russland, Tyrkia og Marokko. I tillegg kommer at et stort antall av de internasjonale konsern i verden, ikke bare amerikanske, men også europeiske, opererer i «okkupert land» og derfor må bli boikottet av Oslo. En lang rekke nordmenn har kjøpt bosetterboliger på Nord-Kypros. Hvordan skal Oslo kommune kunne sikre at disse ikke leverer tjenester til kommunen fra tyrkisk-okkupert område?

Magelssen og Glad-Gjernes skriver: «Det må derfor være helt tydelig at kritikk av Israels vedvarende brudd på internasjonal lov ikke er kritikk av det jødiske folk eller ideen om et jødisk hjemland, men en kritikk av en undertrykkende okkupasjonspolitikk som har medført stor lidelse i over 70 år.»

Der har du det. Det er 52 år siden Israel okkuperte Vestbredden, men KFUK-KFUM-lederne ser okkupasjonspolitikk som har vart i over 70 år. De ser altså på Israel innenfor våpenhvilelinjene fra 1949 som okkupert? Og det er flere problemer: Kritikken fremstår mistenkelig når man bruker «internasjonal lov» som ankepunkt mot Israel der det ikke er noe brudd (og langt mindre noen «dom») eller man bruker paragrafer bare mot Israel og ikke mot andre. Ellers merker vi oss at Magelssen og Glad-Gjernes elegant hopper bukk over motstanden mot Israel som en jødisk stat som finnes i deres egen organisasjon, palestinske samarbeidspartnere og omlandet rundt. Senest i november 2017 advarte Mellomkirkelig råd i Den norske kirke mot «en utvikling i Israel mot en ‘jødisk stat’».

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart