Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Raymond Johansen er villig til å bryte loven for å straffe jøder han mener bor på feil sted

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap). (Foto: Linn Junker Nygaard, Oslo Arbeiderparti, flickr)
Faktasjekk på Raymond Johansen (Ap) og Einar Wilhelmsen (MDG).

Da det nåværende byrådet i Oslo etablerte seg i 2019, var de enige om å «utrede handlingsrommet som finnes i anskaffelsesregelverket for å ikke handle varer og tjenester som er produsert på område okkupert i strid med folkeretten av selskaper som opererer på tillatelse fra okkupasjonsmakten».

MIFF påpekte straks at det ikke er noe grunnlag i folkeretten for å forby økonomisk aktivitet i okkuperte områder. Vi gjorde faktasjekk på Raymond Johansen og sendte også brev til byrådslederen hvor vi påpekte at formuleringen i byrådsplattformen ikke kan anvendes mot Israel (selv om det var intensjonen) og at det vil bryte med norske og europeiske anskaffelsesregler for offentlige kjøp. Det siste poenget er siden blitt bekreftet av juristene i København kommune, samt juristene til Norske Tog og Statens innkjøpssenter.

Det er ikke uten grunn at utredningsvedtaket har ligget i en skuff siden 2019, men nå er stemmefisket blant alle som tror på løgnbilder av Israel i full gang og byrådet tar ballen videre.  

Oslo vil innføre kjøpsforbud mot varer fra den okkuperte Vestbredden, melder avisen Vårt Land 21. april. Denne regelen skal nå inkluderes i «Oslomodellen», som er kontraktsvilkår for Oslo kommunes anskaffelse av varer, tjenester, bygg og anlegg.

– Det vi kommer til å presisere i Oslomodellen er at vi ikke skal handle varer og tjenester produsert på områder som er ulovlig okkupert i strid med folkeretten, sier finansbyråd Einar Wilhelmsen (MDG).

Byrådsleder Raymond Johansen sier Israels kontroll på Vestbredden er «en ulovlig, folkerettsstridig okkupasjon». Det er feil.

Men Oslomodellen skal få formuleringer som ikke bare rammer jøder i Judea og Samaria. Wilhelmsen sier Oslo skal også unngå innkjøp fra selskaper som «direkte eller indirekte bidrar» til okkupasjonen. Med en slik formulering kan byrådet i praksis utestenge alle israelske selskaper som de ikke liker, selv om alle slike politiske utestengelser er et brudd på EUs direktiver og Norges lover.

Raymond Johansen, den tidligere statssekretæren i Utenriksdepartementet, vil ikke bli beskyldt for å støtte full boikott av Israel.

– Det er jo ikke en generell boikott av anerkjente områder i Israel, som er en vanlig del av et handelssamarbeid, sier Johansen til Vårt Land.

Men hva er «anerkjente områder i Israel»? Palestinske selvstyremyndigheter anerkjenner ikke Israel innenfor noen slags grenser, og det gjør heller ikke de fleste nabolandene. Byråkrater eller politikere som er negativt innstilt til Israel kan ellers argumentere for at alle selskap som betaler skatt i Israel indirekte bidrar til «okkupasjonen», og kan derfor bli ofre for utestengelser fra Oslo kommune.

Vårt Land har tilsynelatende vært bekymret for at byrådets formulering også kan ramme import av varer og tjenester produsert av palestinere på Vestbredden.

– Produkter produsert av palestinere på Vestbredden vil jo ikke vi ha i utgangspunktet noe problem med, sier Johansen til avisen.

Nei, problemet er selvfølgelig varer og tjenester produsert av jøder. Hele hensikten er å ramme jøder som bor på feil sted eller jøder som har en politikk de ikke liker. Og dette gjør byrådspartiene fordi de tror det vil gi dem stemmer. 33 prosent av det norske folk går rundt og tror at Israels behandling av palestinerne er like ille som jødene ble behandlet under andre verdenskrig. Blant norske muslimer er det 63 prosent som mener det samme.

Sannsynligvis har Oslo kommune aldri kjøpt noen varer eller tjenester fra israelsk bosetninger. Varesortimentet fra de israelske bosetningene er ikke typisk det som norske kommuner trenger i sin drift. Så boikotten handler ikke først og fremst om økonomi, men om å sverte Israel i symbolsaker som vinner medienes oppmerksomhet. Hver gang det snakkes om boikott, enten det er av Israel eller av israelske bosetninger, sitter folk igjen med inntrykket av at det er noe spesielt og kriminelt med Israel, og at landet mer enn andre trenger press fra gode folk i Norge for å oppføre seg riktig.

For det jødiske folk er slike holdninger veldig lett gjenkjennelige. Historien har vist dem at de har god grunn til å frykte politikere som pisker opp slike stemninger.

Les mer på temasiden Fylker og kommuner som boikotter Israel.

MIFFs internasjonale underskriftskampanje mot Oslos boikottvedtak i 2019 har fått over 4.600 underskrifter.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart