Fredag morgen er det ikke lenger mulig å bestille israelske viner produsert i Judea og Samaria eller på Golanhøyden. Det skjer etter at Vinmonopolet fredag morgen hadde et ekstraordinært styremøte.
– Vinmonopolet legger regjeringens tydelige fraråding til grunn, og Vinmonopolets styre har fredag morgen besluttet å stanse distribusjon og salg av produkter fra israelske bosettinger, med umiddelbar virkning, sier Elisabeth Hunter, administrerende direktør i Vinmonopolet i en pressemelding.
Styremøtet kom i stand kort tid etter at den norske regjeringen kom med en offisiell anbefaling hvor de ba norske selskaper om å avstå fra å handle med det de omtaler som «ulovlige israelske bosetninger».
MIFF har kontaktet Vinmonpolet med spørsmål om avgjørelsen. De har foreløpig ikke besvart våre henvendelse.
Vinimportør Christian Helsvig i Ewine har importert en av vinene som nå blir utestengt fra Vinmonopolet. Han har foreløpig ikke blitt personlig informert om avgjørelsen, men reagerer på nyheten.
– Jeg tror ikke dette er lovlig, for dette bryter med likebehandlingsprinsippet. Regjeringen har bare kommet med en anbefaling. Jeg kan ikke se at Vinmonopolet kan ta en slik beslutning bare basert på en anbefaling, sier Helsvig til MIFF.
Siden Vinmonopolet har som navnet tilsier monopol på å selge vin til norske forbrukere, så mener han de ikke kan utestenge israelske viner. Han kan fortsatt selge vinene til restauranter og taxfree, men blokkeres fra å selge dem til privatpersoner.
– Jeg kan ikke skjønne annet enn at hvis likebehandlingsprinsippet skal gjelde, så kan ikke dette være lovlig. Vinmonopolet kan ikke blokkere enkeltprodukter, siden de er den eneste kanalen til forbrukerne, sier vinimportøren.
En av vinene Ewine har importert fra Judea og Samaria har blitt produsert i samarbeid med en palestinsk vinbonde. Nå blir den boikottet.
– Det betyr at man velger å ekskludere en vin som er laget i samarbeid mellom palestinere og israelere. Det synes jeg er spesielt, sier Helsvig.
Importøren mener at saken handler om politisk aktivisme og reagerer på måten utenriksminister Espen Barth Eide har gått ut på.
– Barth Eide kan ikke styre hva norske forbrukere og norsk næringsliv kan gjøre. Han har ikke kommet med en lov, bare en anbefaling, sier han.
PS: Vin produsert innenfor de såkalte «1967-grensene» vil fortsatt være tilgjengelig og til salgs gjennom Vinmonopolet.
