Saudi-Arabia har ikke noe ønske om å opprette diplomatiske forbindelser med Israel, og vil ikke en gang håndhilse på israelerne.
– På mandag kastet tjenestemenn ved den saudi-arabiske ambassaden ut alle jødiske journalister fra Israel som prøvde å dekke møtet til de arabiske utenriksministrene – mens arabiske journalister med israelsk statsborgerskap fikk lov til å bli. Hvem sier det ikke er diskriminering? skriver Ha’aretz-korrespondenten Avi Issacharoff.
Han mener toppmøtet vil forsterke splittelsen mellom de ekstremistiske landene og organisasjonene i Midtøsten, ledet av Iran, og de mer moderate sunni-landene ledet av Saudi-Arabia.
Inntil for noen få måneder siden var Saudi-Arabia en av de beste vennene til de islamske organisasjonene i det palestinske samfunnet. Nå blir landet kraftig kritisert av ledere i Hamas og Islamsk Jihad.
Saudi-Arabia fikk det de ba om på Annapolis – en tidsfrist for en endelig fredsavtale. Sjansene for at en avtale mellom Israel og de palestinske selvstyremyndighetene kan signeres før president George W. Bush går av er imidlertid veldig liten. Hovedpunktene virker umulige å løse, avslutter Issacharoff.
Vekslet ord med Saud al-Faisal
Jerusalem Post-korrespondenten David Horovitz klarte å komme mer inn på livet av den saudi-arabiske utenriksministeren Saud al-Faisal, selv om han er jødisk israeler.
Ved en tilfeldighet gikk al-Faisal foran Horovitz på vei ut av møtesalen i Annapolis.
– Hva mener du? Var dette en god start? spurte Horovitz.
Al-Faisal fortsatte å gå, så stanset han, snudde seg og sa: «En god start, hvis det kan lede til en god slutt.»
Horovitz skulle ønske han kunne melde at dette var det første offisielle intervjuet den saudiske lederen gav til en israelsk journalist etter Annapolis-møtet, men så enkelt er det ikke.
– Jeg er sikker på at Faisal ikke hadde noen idé om hvilket lands media jeg representerte, og dersom han visste det, ville han bare gått videre, skriver Horovitz.