En lang rekke ganger, lenge før Gaza-krigen i 2023, er Israel blitt anklaget for folkemord mot palestinerne. Anklagen er blitt framsatt for å demonisere verdens eneste jødiske stat. 

Da PA-president Mahmoud Abbas besøkte Tyskland i 2022, anklaget han Israel for å ha «begått 50 Holocaust» mot palestinerne. I Holocaust ble to tredeler av Europas jødiske befolkning drept av nazistene. Som kontrast har antallet arabiske innbyggere i Gaza og Vestbredden (Judea og Samaria) økt med fire hundre prosent etter 1948. Folkeveksten skjøt fart etter at Israel fikk kontroll over områdene i 1967.

Les mer på temasiden Løgnanklagene mot Israel om folkemord og etnisk rensning

Dersom du ikke vet hva du skal tenke om Israel

Dersom du støtter det jødiske folkets rett til sitt nasjonale hjemland i Israel

Dersom du allerede er medlem av MIFF

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1200 israelere ble drept (kart, bilder og videoer), 250 kidnappet og over 4.800 skadet. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.
 
8. oktober 2023 gikk også Hizbollah inn i krigen. De truet Israel med 150.000 raketter fra Sør-Libanon. Hizbollah er en shia-muslimsk terrororganisasjon som opererer i Libanon på vegne av Iran. Hovedkvarteret deres er i Beirut. Hizbollah står på terrorlistene til USAEUCanada og Australia, og er forbudt i Tyskland.
 
I september 2024 trappet Israel opp sitt militære motsvar mot Hizbollah, og fredag 27. september ble Hizbollah-leder Hassan Nasrallah drept. Nesten hele Hizbollahs militære ledelse er satt ut av spill, og en stor del av deres mest avanserte våpensystemer ødelagt.

Til sammen er dette resultater som israelerne håper vil vise seg å være en varig strategisk seier. Hizbollahs kapasitet til å skade Israel er betydelig svekket (i stedet for tusenvis av raketter i retur, kommer det nå bare noen titalls i døgnet), Israels avskrekningsevne er gjenopprettet og etterretningsstyrkene som sviktet så kraftig før 7. oktober-massakren har bevist at de var usedvanlig godt forberedt til et oppgjør med Hizbollah. Iran har bygget opp Hizbollah og Hamas som et strategisk våpen i kampen på å utslette Israel. De har også ønsket å bruke dem fra skremme Israel fra å gjennomføre et forhåndsangrep mot landets atominstallasjoner, før Iran utvikler atomstridshoder som de også kan true Israel med. Når Hizbollah og Hamas allerede er nedkjempet, har Israel allerede oppnådd en betydelig positiv endring i maktbalansen i krigen mot Iran.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Palestinske selvstyremyndigheter (PA) belønnet de etterlatte til de drepte terroristene med 20.000 kroner i en første utbetaling, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1200. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Omkring 250 mennesker ble tatt som gisler.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.200 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i kjølvannet av 7. oktober 2023 er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler og temasider nedover på denne siden.

 

Det var alltid riktig å støtte Israel. Gjennom århundrer ble det jødiske hjemlandet okkupert av romerske, bysantinske og ulike muslimske imperier [se tidslinje]. Jødene beholdt hele tiden sin sterke tilknytning til landet.

Dersom flere hadde støttet en jødiske statsdannelse for hundre år siden, kunne jødene hatt et tilfluktssted da nazistene startet med sin utryddelse. Men arabiske nasjonalister, inspirert av nazistisk antisemittisme, og islamistiske jihadister, skremte britene bort fra å oppfylle løftet om et jødisk nasjonalhjem. De brukte terror for å skremme, da som nå.

Dersom flere hadde støttet Israel på 1950- og 1960-tallet, ville kanskje ikke Egypt og Syria ha våget å mobilisere til krig. Men sovjetisk propaganda ble pumpet ut over Europa, og sakte, men sikkert er resultatene av Israels forsvarskrig blitt fordømt som «okkupasjon».

Dersom flere hadde støttet Israel, ville kanskje ikke Yasser Arafat ha klart å lure Nobelkomiteen og mange andre. Men Amnesty og andre humanitære organisasjoner har tatt opp arven etter Sovjets propaganda, og anklager ordningene som israelere og palestinere avtalte seg i mellom på 1990-tallet for «apartheid».

7. oktober 2023 ble det klart at jødehatende jihadister fortsatt dominerer i kampen mot Israel. Hvis du ikke støtter Israel etter massakren – hvor 1200 israelere ble drept, tusenvis skadet og over 250 tatt som gisler – vil du aldri støtte Israel. Da er det stor fare for at du alltid vil fortsette å være likegyldig.

Du bør støtte Israel fordi hatet som skapte Holocaust fortsatt lever, skrev MIFF i 2014. Du bør støtte Israel fordi Norge står overfor de samme fiender som Israel.

7. oktober 2023 ble det overtydelig hvor korrekt det var. Massakren ble begått av unge palestinske menn som er lært opp til jødehat og jihad på skoler finansiert av Norge.

  • I tredje klasse lærte de å «ofre blodet» for å «eliminere maktrøverne» og «utrydde restene av utlendingene».
  • I femte klasse har de lært at martyrdød og jihad er «den mest viktige mening med livet» og at jøder er «fiender av islam».
  • Terroristene fra 7. oktober lærte i syvende klasse at Israel er «Satans tjener». Da fikk de også lære at «å ofre livet i kamp er det største». Året etter ble de fortalt at barn som deltar i jihad er «sikkerhetsventilen i samfunnet».
  • I tiende klasse ble de fortalt at døden er skjebnebestemt og at jihad er deres kall. «Og vårt rene blod, vil vi ikke spare, vil vi ikke spare, vil vi ikke spare,» blir det messet i en annen skolebok.
  • I tolvte klasse har de lært om å «returnere» med våpen i hånd. Elevene har lært at det betyr at Israel blir borte.

Du må støtte Israel – nå mer enn noen gang. Israel er i en forsvarskrig for å hindre at 7. oktober 2023 aldri mer skal gjenta seg. Hamas skal bli vingeklippet, slik at de aldri mer har militær kapasitet. Iran og Hizbollah skal bli avskrekket. Nå må du støtte Israels forsvarskamp!

Med Israel for fred samler Israel-venner med ulikt politisk ståsted, ulik tro og livssyn. Vi har også forskjellig syn på israelsk politikk. Når det gjelder saker som er omstridt internt i det israelske samfunnet, formidler vi de store gruppenes ulike hovedsyn, uten som organisasjon å ta stilling til spørsmålene.

MIFF sprer informasjon gjennom nettsider, sosiale medier (se over), møter i lokalforeninger og nasjonale konferanser m.m. MIFF forsvarer også Israel i mediene og har aktuelle kampanjer. Etter 7. oktober-massakren er vårt innhold sett mange millioner ganger rundt på de ulike plattformene.

Her er bare noen smakebiter på MIFF-statistikken fra 7. oktober 2023 og fram til 23. september 2024:

  • Vekst fra 11.254 til 14.673 medlemmer i Norge
  • Over tusen nye medlemmer i Danmark og Sverige
  • 53,5 millioner annonsevisninger i Google
  • 4,4 millioner sidevisninger på miff.no
  • Rekkevidde til 2 millioner Facebook-kontoer
  • 6000 nye følgere på Facebook-siden
  • 3800 nye abonnenter på YouTube
  • 2300 nye følgere på TikTok
  • 1800 nye følgere på X
  • 1200 nye følgere på Instagram
  • 2,3 millioner videovisninger på Facebook
  • 1,5 millioner videovisninger på YouTube
  • 1 million videovisninger på TikTok

Les mer om MIFF og bli medlem nå!

Les artikkelen hvor MIFF korrigerer feil som stadig blir framsatt om Gaza og Hamas.

De generelle teknikkene som mediene bruker for å skape et falskt bilde av Israel

1. Konflikter hvor Israel er involvert blir dekket ekstremt mye mer enn andre konflikter som krever mange ganger flere menneskeliv.

2. Israels forsvarskamp blir ikke sammenlignet med andre lands krigføring.

3. Palestinske flyktninger blir nevnt ustanselig, selv om det har gått 75 år siden arabisk side tapte i forsøket på å utrydde den jødiske staten i 1948.

4. Levekårene til palestinerne blir ikke sammenlignet med arabiske naboland.

5. Folkeretten blir manipulert til kun å ramme den jødiske staten, og Israels rettigheter blir nesten aldri nevnt.

Les mer på temasiden Mediedekningen og bestill MIFFs bok Det falske bildet av Israel

Det skapes falske bilder av Israel i norsk skole, ikke bare på grunn av mange feil i læreverkene, men også fordi viktige elementer i det israelske narrativet er helt borte eller svært nedtonet. Klikk her for å lese faktasjekker og for å bestille MIFFs bok Opplært til fordommer.

Ingen verk nevner jødiske flyktninger fra arabiske land, og bare ett læreverk nevner Iran som en aktør i konflikten. Sterke anklager mot Israel blir framsatt, uten at Israels svar får komme fram

Mange skoleelever blir henvist av lærere til FN-sambandets infosider om Israel, Palestina og konflikten. Mange tror fn.no er en «nøytral og god» kilde.

Dette stemmer ikke. MIFF avdekket sommeren 2023 hvordan FN-sambandet misbruker skattepenger til å gi norske barn et falskt bilde av Israel. Organisasjonen er på ingen måte objektiv eller nøytral i forhold til Israel. FN-sambandet gjorde noen rettinger etter MIFFs første faktasjekk, men reagerte deretter med sjikanerende omtale av MIFF.

Selv etter 7. oktober-massakren er FN-sambandet uvillig til å kalle Hamas en terrororganisasjon.

Haltende start på nye forhandlinger

Det var en dyster stemning da israelske og palestinske ledere møttes i Jerusalem til forhandlingsmøte onsdag.

Bare noen timer tidligere hadde Islamsk Jihad angrepet Israel med minst 15 Kassam-raketter fra Gaza-stripen. En israelsk jente fikk splintskader da en av rakettene slo ned i sentrum av byen Sderot.

De palestinske utsendingene fra Ramallah var forbitret over et nytt boligprosjekt i Har Homa, som ligger i den delen av Jerusalem som Israel erobret i 1967. Olmert-regjeringen har gitt klarsignal til bygging av 300 nye leiligheter i den jødiske bydelen. Har Homa ligger innenfor Jerusalems kommunegrenser, og Israel mener derfor at utbygging ikke bryter med kravene som veikartet setter til byggestans i bosetninger.

Palestinerne fordømte også en IDF-operasjon som dagen før hadde drept seks væpnede palestinere i Khan Younis på Gaza-stripen.

Israels utenriksminister Tzipi Livni, på sin side, svarte med kritikk av de palestinske selvstyremyndighetene, som fortsatt ikke gjør en skikkelig jobb for å forhindre terror. I november ble en israeler drept på Vestbredden av palestinske sikkerhetsoffiserer fra Fatah, påpekte Livni.

Forhandlingsmøtet skulle etter planen bli avholdt i det berømte King David hotellet i Jerusalem, men møtet ble flyttet til Mount Zion hotellet på kort varsel kvelden før. Palestinerne syntes ikke det var passende å ha et offentlig møte i festlokaler, dagen etter at seks palestinere var drept, skriver den israelske avisen Yedioth Aharonoth.
Det gjorde ingen forskjell for Fatah-lederne at de drepte var militssoldater på den Hamas-kontrollerte Gaza-stripen.

Motsatt rekkefølge av Oslo
Israelske og palestinske forhandlere er dermed tilbake til hverdagen i Midtøsten, etter det storslagne toppmøtet i Annapolis i USA 27. november. Palestinske terrorangrep, og selvstyremyndighetenes mangel på vilje til å stanse dem, var blant hovedårsakene til at Oslo-prosessen på 1990-tallet ble forsinket og siden gikk helt i grøften. Palestinske talsmenn vil hevde at israelsk utbygging i omstridte områder var det som ødela utsiktene til fred. Små, tillitskapende tiltak under Oslo-prosessen var ikke nok til å rydde mistilliten mellom partene av veien.

Målet med Annapolis-prosessen er å forhandle frem en endelig fredsavtale, på tross av den politiske og sikkerhetsmessige situasjonen.
Statsminister Ehud Olmert håper en avtale vil skape så mye optimisme at situasjonen «på bakken» også vil endre seg i positiv retning. Samtidig lover Olmert at avtalen ikke vil bli satt ut i livet før palestinerne oppfyller sine forpliktelser til terrorbekjempelse.

Detaljer fra Camp David
For syv år siden var det et tilsvarende forsøk på å nå frem til en endelig fredsavtale, i Camp David- og Taba-forhandlingene sommeren 2000 og januar 2001. Torsdag 13. desember gjengir journalist Barak Ravid i den israelske avisen Ha’aretz et offisielt dokument som oppsummerer status for samtalene mellom partene den gang. Der kommer det frem at Yasser Arafat kategorisk avviste israelske sikkerhetskrav, men at avstanden var mindre enn tidligere antatt når det gjelder hovedsaker som grenser, flyktninger og Jerusalem.

Dokumentet var en orientering til påtroppende statsminister Ariel Sharon om «den diplomatiske prosessen med palestinerne». Sharon overtok som statsminister etter Ehud Barak i februar 2001. De 26 sidene er signert av Baraks kontorsjef Gilad Sher, men teksten er utarbeidet i samarbeid med en rekke navngitte israelere som den gang stod sentralt i forhandlingene med palestinerne.

I løpet av årene etter Camp David-forhandlingene har det kommet ut noen detaljer i bøker og artikler, men mange sider ved forhandlingene har vært omstridte eller ukjente. Det har bidratt til forvirringen at forhandlingsposisjonene endret seg en rekke ganger, helt til det endelige sammenbruddet etter Taba-møtet i januar 2001.

Ingen enighet før man er enig om alt
I følge det israelske dokumentet avviste Yasser Arafat en demilitarisert palestinsk stat og Israels rett til å utplassere styrker i Jordan-dalen ved en eventuell trussel om invasjon fra øst. Han nektet også at Israel skulle beholde kontrollen over luftrommet over hele Vestbredden og Gaza-stripen.

Israel ville ikke tilby mer landområder til palestinerne før en endelig avtale var oppnådd på alle de vanskelige feltene. Barak-regjeringen var villig til å diskutere smertefulle kompromisser, men understreket hele tiden at man «ikke var kommet til enighet før man hadde blitt enige om alt».

De palestinske selvstyremyndighetene gikk ikke med på å erklære slutt på konflikten ved signering av «rammeavtalen for en permanent status», men krevde samtidig at alle palestinske fanger i israelsk fangenskap skulle bli satt fri.
Palestinerne viste vilje til fleksibilitet når det gjaldt justeringer av våpenhvilelinjen fra 4. juni 1967, men krevde da erstatning med landområder av tilsvarende størrelse andre steder. Israel ønsket å beholde 6 til 8 prosent av Vestbredden, palestinerne kunne akseptere makismalt 2.3 prosent.

Jerusalem og flyktninger
Barak-regjeringens plan for oppdeling av Jerusalem la opp til å overlate de arabiske bydelene utenfor Gamlebyen til en fremtidig palestinsk stat, samtidig som de jødiske bydelene i den østlige delen var forbundet med Vest-Jerusalem. Dermed ville det bli dannet palestinske «bobler» inne i et jødisk Jerusalem. Yasser Arafat, på sin side, krevde at de palestinske områdene skulle henge sammen, og at de israelske «boblene» kunne greie seg med veiforbindelse til Vest-Jerusalem.
Partene var heller ikke enige om hvordan de skulle dele suverenitet over Gamlebyen og Tempelplassen.

Når det gjaldt flyktningene fra 1948, viste Israel vilje til å slippe inn et lite antall på mellom 20.000 og 40.000 på humanitært grunnlag. Samtidig ble det palestinske kravet om «rett til å vende tilbake» for flyktningene og deres millioner etterkommere blankt avvist av Israel, både teoretisk og praktisk. Israel krevde at gjennomføringen av fredsavtalen skulle avslutte alle krav når det gjaldt flyktningene og være en løsning på problemet.

Palestinerne krevde at Israel skulle anerkjenne et eneansvar for flyktningeproblemet, både for at det oppstod og for at det fortsatt eksisterer. De krevde også at Israel skulle anerkjenne palestinernes rett til å vende tilbake, og henviste til FN-resolusjon 194. Palestinerne «viste forståelse for hvor viktig denne saken er for Israel, og vilje til å finne en formulering som balanserte disse følelsene med deres nasjonale behov», heter det i et notat fra en av samtalene.

I prosessen hadde Israel varslet palestinerne at de planla å holde en folkeavstemning om fredsavtalen.

 

Gi MIFFs bøker som julegave til deg selv og andre

  1. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  2. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  3. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart