De siste dagene har det pågått intense forhandlinger mellom Israel, PA, Jordan, USA, EU, Russland og FN for å få på plass møtet, opplyser en israelsk tjenestemann til Jerusalem Post. Jordans utenriksminister Nasser Judeh skal være vert for møtet sammen med representanter for Midtøsten-kvartetten. I tillegg til et møte hvor alle partene vil være til stede, vil det også bli samtale på tomannshånd mellom israelere og palestinere.
Israel kommer til å bli representert i møtet med statsministerens utsending Yitzhak Molcho. Det er ventet at palestinerne vil sende Saeb Erekat.
– Hensikten med møtet er å finne felles grunn for å gjenoppta samtaler som ”vil føre til en palestinsk-israelsk fredsavtale som bygger på tostatsløsningen og løser alle sluttstatusspørsmål innen utgangen av 2012”, sier Muhammad al-Kayed, talsmann for det jordanske utenriksdepartementet.
– Målet med møtet er å avtale en agenda for fredsforhandlinger, skriver Ha’aretz.
– Det er snakk om forhandlinger om å holde forhandlinger, sier en sentralt plassert israelsk kilde.
Ja til direkte forhandlinger
Den israelske regjering stiller seg positiv til de planlagene møtene i Amman, men anonyme tjenestemenn røper liten tro på at dette vil føre til nye forhandlinger. ”Det er en dyp mistillit mellom partene,” sier de.
Statsminister Benjamin Netanyahu har tatt til orde for direkte forhandlinger uten forhåndsbetingelser helt fra han kom til makten i 2009. Med unntak av en kort periode i september 2010, har PA-president Mahmoud Abbas de siste tre år nektet å forhandle med Israel. Den gang brøt han samtalene allerede før de hadde kommet skikkelig i gang. Abbas krever byggestans i jødiske bosetninger på Vestbredden og i jødiske bydeler av Øst-Jerusalem. Han krever også at Israel skal godta våpenhvilelinjene fra 1949 som utgangspunkt for en grense mellom Israel og en palestinsk stat før forhandlinger kan starte.
– Ikke forhandlinger
Abbas kommenterte den nye utviklingen i den diplomatiske prosessen på palestinsk TV søndag.
– Fristen går ut 26. januar, og dersom Midtøsten-kvartetten ikke lykkes, må vi tenke på hva som blir neste skritt. Dersom ingenting skjer, er alle alternativer på bordet. Det er selvsagt noen som snakker om en tredje intifada, men jeg sier at det ikke er noe alternativ, og jeg aksepterer det ikke, sa Abbas.
Den israelske avisen Ha’aretz rapporterer at PA planlegger en større internasjonal delegitimeringskampanje av Israel etter at Midtøsten-kvartettens tidsfrist løper ut 26. januar.
Wasl Abu Yossef i PLO avviser å betegne Amman-møtet som forhandlinger.
– Det vil bli et forum for partene til å ”legge fram sine posisjoner når det gjelder sikkerhet og grenser”, sier han.
Godt mottatt i Washington
USAs utenriksminister Hillary Clinton hilser Amman-samtalene velkommen.
– Vi håper at denne direkte utvekslingen kan hjelpe oss framover på veien som er foreslått av Kvartetten. Som presidenten [Barack Obama] og jeg har sagt tidligere, er behovet for en varig fred mer tvingende nødvendig enn noen gang. Status quo kan ikke fortsette, og partene må handle med mot for å fremme freden, heter det i en erklæring fra Clinton.