Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Samtalene i Amman fortsetter

Jordans hovedstad Amman. (Illustrasjonsfoto: eriotropus, flickr.com)
Jordans hovedstad Amman. (Illustrasjonsfoto: eriotropus, flickr.com)
Israelske og palestinske representanter møttes for tredje gang i Amman på lørdag. Partene bestemte seg for å møtes igjen 25. januar, en dag før tidsfristen fra Kvartetten løper ut.

Etter det siste møtet sier palestinske talsmenn at alt ansvar for fremgang i samtalene ligger på israelsk side. Palestinerne ble overtalt til å delta i de Jordan-ledede samtalene til tross for at Israel ikke hadde gått med på å fryse byggingen i bosetningene. Det har PA satt som et forhåndskrav for forhandlinger de siste tre årene, og det står de fast ved.

– Det er opp til Israel å bestemme om forhandlinger kommer til å skje eller ikke. Det er veldig lett. De må bare oppfylle sine internasjonale forpliktelser, inkludert en total stans i bygging i bosetninger. Ballen er på deres banehalvdel, ikke vår, sier Xavier Abu Eid, en av palestinsk hovedforhandler Saeb Erekats seniorrådgivere, til nyhetsbyrået DPA søndag.

PA jobber nå med å få støtte fra verdensledere. President Abbas reiser søndag på en reise hvor han kommer til å besøke Storbrittania, Tyskland og Russland for å diskutere samtalene. Det er forventet at han kommer til å be lederne av disse landene til å presse Israel til å stoppe byggingen i bosetningene.

President Mahmoud Abbas er ikke håpefull når det gjelder fremgang i samtalene.

– Hvis vi er enige om et felles grunnlag, så går vil til forhandlinger, men hvis ikke grunnlaget er der, hva er det å forhandle om? Så langt er det ingen enighet om grunnlaget, skal Abbas ha sagt til medlemmer av Fatah, melder Ha’aretz.

Diplomatiske kilder sier til London- avisen al-Hayyat at det neste møtet kommer til å være kritisk når det gjelder å bestemme om forhandlinger kommer til å bli gjenstartet eller ikke. Palestinerne venter fortsatt på israelernes svar på deres standpunkt på grenser og sikkerhet. Abbas’ talsmann, Nabil Abu Rudeineh, ble sitert i al-Ayyam avisen: «26. januar er et veiskille. Enten så gjør vi fremgang i disse utforskende møtene eller så blir vi nødt til å ta avgjørelser.»

Israel er uenig i tidsfristen. De sier at starten på samtalene, 3. januar, markerer starten på Midtøsten-kvartettens tre måneders frist. Israels regjering sa i forkant av lørdagens møte at de ønsker at samtalene skal fortsette til mars og at det da arrangeres et toppmøte. Det er forventet at de vil presentere sine standpunkt på grenser og sikkerhet i mars, melder Ynet.

Israel har lovet å gi klare standpunkt på grenser og sikkerhet. Tidligere har Benjamin Netanyahu hintet at de store bosetningsområdene kommer til å bli værende innenfor Israels grenser, mens andre områder vil bli overført til PA. Noen andre områder utenfor de store bosetningene kommer også til å bli styrt av Israel. Netanyahu er meget i mot å gå tilbake til 1967-grensene. Han har flere ganger understreket at Jerusalem skal forbli israelsk-styrt område.

I mellomtiden oppfordrer USAs utenriksdepartement begge sider til å ikke fokusere på datoer.

– Vi vil ikke at de, eller noen andre, skal bli så fokusert på datoen, og at det kjøler ned stemningen, sier talskvinne Victoria Nuland.

– Vi vil at de skal fortsette med det vanskelige arbeidet de gjør sammen, legger hun til.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart