Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Israel og Tyrkia normaliserer forholdet

Israelsk og tyrkisk flagg. (Illustrasjonsfoto: Privat via Jerusalem Post)
Israelsk og tyrkisk flagg. (Illustrasjonsfoto: Privat via Jerusalem Post)
Etter seks år med anspent forhold, er de to landene nå svært nær en avtale om normalisering.

Etter alt å dømme vil israelske og tyrkiske diplomater i løpet av de nærmeste dagene komme i mål med en avtale om normalisering av relasjonen mellom de to landene. Tyrkiske kilder har i flere måneder uttalt at avtalen snart vil være klar. Nå i det siste har også israelske kilder bekreftet dette, skriver Jerusalem Post. I begynnelsen av juni uttalte statsråden Yuval Steinitz at avtalen var ”like om hjørnet” og at ”90 prosent av spørsmålene er løst”. Tirsdag ble dette også bekreftet av lederen for Israels nasjonale sikkerhetsutvalg, Yaakov Nagel, i et intervju med Israel Radio.

Søndag møtes partene til den neste, og sannsynligvis siste, runden med forhandlinger om avtalen. Det skal bare gjenstå små formaliteter før den kan underskrives.

 

Anspent siden Mavi Marmara

Det tidligere sterke båndet mellom Israel og Tyrkia ble svekket etter valget av den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan i 2002. I 2010 ble det full krise i relasjonen etter at det tyrkiske skipet Mavi Marmara forsøkte å bryte Israels sjøblokade av Gaza. Israelske marinestyrker måtte borde skipet for å stanse det i å nå Gaza. Ni tyrkiske jihadister ble drept om bord under sammenstøtene som oppsto.

Etter denne hendelsen kalte Tyrkia hjem sin ambassadør i Israel. Tyrkias krav for å ville normalisere forholdet til Israel har vært at Israel beklager det som skjedde, betaler kompensasjon til ofrenes familier og løfter blokaden av Gaza.

 

Kompromiss om blokade-krav

Beklagelsen fikk Tyrkia av statsminister Benjamin Netanyahu allerede i 2013. Kravet om kompensasjon til familiene er også for lenge siden akseptert av Israel, på betingelse av at Tyrkia ikke vil føre noen ytterligere rettslig forfølgelse av de israelske soldatene etter at kompensasjonen er utbetalt. Det springende punktet, som har fått forhandlingene til å drøye over flere år, er kravet om å løfte Gaza-blokaden. Israels sjøblokade av Gaza, og forbudet mot import av enkelte produktgrupper som hyppig brukes i våpenproduksjon, anses av Israel som nødvendig for sikkerheten så lenge terrororganisasjonen Hamas kontrollerer Gaza.

Ifølge flere medierapporter skal Tyrkia nå ha gitt opp kravet om en total heving av disse restriksjonene, som populært omtales som blokaden. De skal ha akseptert en avtale der tyrkisk humanitær hjelp får innføres til Gaza via havnen i den israelske byen Ashdod og der Tyrkia får ansvaret for å bygge en kraftstasjon og et avsaltingsanlegg for sjøvann i Gaza. Israel har bedt Tyrkia ta avstand fra Hamas, som i dag har et av sine hovedkvarter i Istanbul. Tyrkia skal ha strukket seg til å love å hindre Hamas i å ”utføre handlinger mot Israel fra tyrkisk territorium”.

Det ligger an til at nye ambassadører vil kunne utnevnes i løpet av neste måned. Når det har skjedd, er den diplomatiske relasjonen å betrakte som gjenopprettet.

 

Hamas: – Tyrkia ga opp blokade-kravet

Hamas-talsmenn som ikke er navngitt sier til den London-baserte arabiske avisen Rai al-Youm at Tyrkias president Erdogan har erkjent å ha gitt opp kravet om å få hevet blokaden. Erdogan skal ha sagt til Hamas’ lederskap at han har gjort alt han kunne, men at Israel har avvist alle hans forsøk. Han måtte likevel sørge for å få framgang i normaliseringsprosessen med Israel, av hensyn til tyrkiske interesser, skal han ha sagt. Hamas frykter nå at Tyrkia vil ilegge sterke begrensninger på deres mannskaper i landet. Flere kjente Hamas-ledere har den senere tiden kansellert planlagte reiser til Tyrkia. Det er også blitt lagt merke til at Hamas’ politiske leder Khaled Mashaal i år ikke deltok på årskonferansen til Erdogans parti AKP, og at han heller ikke var gjest i bryllupet til Erdogans datter.

Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu sa imidlertid på en pressekonferanse tirsdag at Tyrkia ”aldri vil gi opp” kravet om å presse Israel til å avslutte Gaza-blokaden. Tyrkias relasjon med Hamas er ”ikke oppe til diskusjon”, påsto han.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart