Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

EU og Israel samarbeider om vitenskap

I september 2011 brakte Jerusalem Post et intervju med Robert Krengel. Han er en belgier som har bodd i Israel siden 2007 og nå avslutter sin tjeneste. Han har representert EUs rammeprogram for forskning og teknologisk utvikling. Han har en stab i Israel på 2-3 personer.

Israel er ikke medlem av EU, men siden 1996 har landet vært assosiert med rammeprogrammet. Det foregår mye forskning og innovasjon i Israel, så slik sett er Israel et interessant land, sier Krengel.

Ramme-programmet
Rammeprogrammet er stort. Budsjettet går over 7 år og er på 54 milliarder kroner. Israel betaler en så stor del av programmet som svarer til dets BNP (brutto nasjonalprodukt) i forhold til hele EU.

For det får israelske vitenskapsmenn, forskningssentra og universiteter delta i programmet som om det var et medlemsland. Israel er det eneste landet utenfor Europa som har en slik status.

Opplegget
EU offentliggjør ideer til prosjekter. Så arbeider vitenskapsmenn sammen og legger fram konkrete forslag. Forslagene blir vurdert av andre fagfolk. Mange israelske eksperter deltar både i å legge fram og vurdere forslag.

Israelerne gjør det godt i disse prosjektene. De er særlig aktive i grunnforskning og datateknologi. Det gjenspeiler et høyt vitenskapelig nivå på steder som Weizmann-instituttet.

Israel deltar i 838 prosjekter, det er ca. 6 prosent av alle i programmet. Det er 10-15 partnere i mange av prosjektene. I en rekke av dem er det israelere som koordinerer. Vanligvis dekker EU omtrent halvparten av kostnadene. Resten dekker regjeringer eller private.

Eksempler på prosjekter
Et prosjekt går på en intensiv utvikling av nanoteknologi ved universitetet i Haifa. Der utvikler de en nano-nese som kan oppdage lungekreft på et tidlig stadium.

Et annet prosjekt er å lage en vitenskapelig kveld, et opplevelsesprogram om vitenskap særlig rettet mot ungdom.

Et tredje prosjekt gir en forsker ved universitetet i Tel Aviv 675 000 kroner for å studere Yagacara-buddhismen på 300-tallet og skrive om det.

Et fjerde prosjekt hvor samme universitet deltar, har fått 23 millioner kroner til å finne ut mer om hvordan viruser virker på celler.

Prosjektene er altså ytterst varierte.

Israels profil
I Israel blir ca. 70 prosent av forskningen utført av industrien. Det er ikke vanlig i Europa at industrien er så aktiv i forskning. Derfor er en betydelig del av de israelske deltakerne fra industrien. I de senere år har også en rekke israelske høyskoler kommet inn. Tidligere var bare universitetene ansett for å være gode nok. Nivået i prosjektene er høyt, det krever mye å bli godkjent som deltaker. Nivået på forskningen på disse høyskolene i Israel er nå blitt høyt nok.

Samarbeid med arabiske land
Flere av prosjektene hvor Israel er med, har også arabiske deltakere: Egyptere, marokkanere, jordanere og palestinere. Det finnes blant annet et prosjekt som har som mål å fjerne forurensning av Middelhavet. Der er israelske eksperter ganske aktive. Israel har også vært fast deltaker i dialogen mellom Europa og Middelhavs-landene om energi og telekommunikasjon.

Kilde: En artikkel av Seth J. Frantzman på jpost.com (Jerusalem Post) 8. september 2011.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart