Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

– USA har forhandlet med Iran i ett år

Frankrikes president Francois Hollande (f.v.) og Israels statsminister Benjamin Netanyahu holdt en felles pressekonferanse i Jerusalem søndag. De to statslederne ønsker sammen med Russlands president Vladimir Putin å danne en front mot Obama-administrasjonens forslag til Iran-avtale. (Foto: Kobi Gideon, Prime Minister of Israel, flickr.com)
Frankrikes president Francois Hollande (f.v.) og Israels statsminister Benjamin Netanyahu holdt en felles pressekonferanse i Jerusalem søndag. De to statslederne ønsker sammen med Russlands president Vladimir Putin å danne en front mot Obama-administrasjonens forslag til Iran-avtale. (Foto: Kobi Gideon, Prime Minister of Israel, flickr.com)
Israelske Kanal 10 hevdet søndag at atomforhandlingene i Geneve bare er en "fasade", siden Det hvite hus skal ha forhandlet med Iran i ett år allerede.

Under søndagens regjeringsmøte innrømmet statsminister Benjamin Netanyahu det «alle» har visst de siste månedene: Israel og Det hvite hus er uenige om det amerikanske atomavtaleforslaget til Iran.

Ifølge Jerusalem Post forklarte Netanyahu at selv de beste venner kan være uenige, «særlig når det gjelder framtiden og vår egen skjebne». Netanyahu tror «det er mange i regionen og ellers i verden som er enige med oss».

Russlands president Vladimir Putin (Foto: Wikimedia Commons)
Russlands president Vladimir Putin (Foto: Wikimedia Commons)

Fredag denne uken ankommer USAs utenriksminister John Kerry nok en gang Jerusalem, for å drøfte disse uenighetene med Netanyahu. Men før det vil statsministeren møte både Frankrikes president Francois Hollande og Russlands president Vladimir Putin, for å komme fram til en bedre avtale. Hollande ankom Israel i går og vil bli værende i tre dager. Hollande avviste det amerikanske forhandlingsforslaget i Geneve for en uke siden. Netanyahu håper å skape en felles front mot Det hvite hus med Paris og Moskva.

– Vi hyller Hollandes konsekvente ståsted i Iran-spørsmålet. Vi håper Frankrike ikke vil vakle, uttalte han under en felles pressekonferanse med Hollande på søndag.

Fornøyd med «diplomatiske frukter»

Handelsminister Naftali Bennett (Foto: Knesset.gov.il)
Handelsminister Naftali Bennett (Foto: Knesset.gov.il)

Israels handels- og økonomiminister Naftali Bennett mener den israelske skepsisen i Iran-spørsmålet nå begynner «å bære frukter». Forrige uke var han på besøk i Washington for å drive lobbyvirksomhet blant de mange pro-israelske kongressmedlemmene, for å advare dem mot president Barack Obamas Iran-forslag.

– Vi ønsker en god avtale. Staten Israels mål er å få på plass en avtale som fjerner Irans atommaskin og ikke en avtale som i realiteten bare setter på pauseknappen noen måneder, sa han i et intervju med Financial Times.

Geneve en «fasade»?
Det hvite hus avviste søndag en oppsiktsvekkende reportasje på den israelske fjernsynskanalen Kanal 10, der de hevder at USA og Iran allerede har forhandlet i hemmelighet om en avtale i ett års tid. Israel skal ikke ha blitt informert om utviklingen i disse samtalene. Avtalen de to nasjonene ble enige om, er det forslaget som Washington bragte med seg til Geneve i forrige uke.

Men kanskje mest oppsiktsvekkende var Sunday Times‘ reportasje om at Israel og Saudi Arabia har funnet sammen for å takle trusselen fra Iran. De to bitre fiendenasjonene arbeider med mulige militære scenarioer, hvis atomforhandlingene ikke skulle gi tilfredsstillende resultater. Riyadh skal være villige til å bistå Israel med taktisk støtte, som bruk av deres luftrom og militære flyplasser, melder den britiske helgeavisen.

– Saudi Arabia er rasende og er villige til å gi Israel alt de trenger, sier en diplomatisk kilde.

«Selger» et israelsk angrep
Trolig for å legge ytterligere press på Teheran i forhandlingene, har regjeringsrepresentanter og etterretningseksperter for alvor begynt å forsikre verden om at de er sterke nok til å hamle opp med Irans raskt voksende militære makt på egenhånd. I et annet intervju med Financial Times, sier Netanyahus sikkerhetsrådgiver Yaakov Amidror at Israel kan ødelegge atomprogrammet alene.

– IAF har gjennomført svært lange flyvninger […] over hele verden for å forberede mot et potensielt angrep, understreker Amidror og sier at de kan sette atomprogrammet «veldig langt» tilbake.

– Vi trenger ikke godkjenning fra noen. Vi er en uavhengig stat. Vi har vår egen suverenitet. Dersom Israel befinner seg i en posisjon der Israel må forsvare seg selv, så vil Israel gjøre det.

Nedtoner faren for regional krig

Tidligere sjef for IDFs etterretningstjeneste Amos Yadlin (Foto: Wikimedia Commons)
Tidligere sjef for IDFs etterretningstjeneste Amos Yadlin (Foto: Wikimedia Commons)

Tidligere sjef for IDFs etterretningstjeneste, Amos Yadlin, arbeider nå for tenketanken Institute for National Security Studies (INSS). I en analyse av Iran-situasjonen, skriver han at Obamas veivalg i forhandlingene skader troverdigheten til militære løsninger på problemet.

– De (Det hvite hus) som overdriver mulighetene for en regional eskalering [i etterdønningene av et israelsk angrep på Irans atomprogram], skader troverdigheten til den militære løsningen og skaper da et klima der det [en militær løsning] blir det eneste tilgjengelige alternativet for å forhindre Iran fra å oppnå atomvåpen, skriver Yadlin.

Mens de allierte forhandlingspartene, ledet av P5+1, posisjonerer seg for å bevare sine interesser, så offentliggjorde Irans forsvarsminister Hossein Dehghan søndag det nye iranske droneflyet Fotros. Med en rekkevidde på 2.000 kilometer kan de operere stort sett over hele Midtøsten og nå så langt som til Israel, melder Associated Press (AP).


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart