Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov! Early bird-rabatt!

Vi trenger deg med på laget!

Iran-president Hassan Rouhani og Russlands president Vladimir Putin (Foto: Wikimedia Commons)
Iran-president Hassan Rouhani og Russlands president Vladimir Putin (Foto: Wikimedia Commons)

Russerne trekker styrker tilbake fra Syria

Hva betyr det for den syriske borgerkrigen og for Israel?

Jonathan Spyer er israeler og Midtøsten-analytiker ved GLORIA-instituttet. På IBAs engelske dagsrevy ble han intervjuet onsdag 16. mars. Her er, fritt gjengitt, noe av det han sa:

Russerne har sagt at de vil trekke ut mye av den militære styrken som de plasserte i Syria fra september 2015. Assads regime var da veldig hardt presset. Opprørere truet med å bryte inn i regimets kjerneland i Latakia-provinsen i nordvest, der hvor alawittene holder til. Alawittene er en slags shia-muslimsk sekt som Assad-familien og vel 10 % av befolkningen tilhører. For å forhindre at de sunni-muslimske opprørerne skulle overta dette området (med de blodbad man måtte vente om det skjedde), satte russerne inn en luft-offensiv. Den har i stor grad nådd sitt mål. Opprørerne har fått et kraftig slag og truer ikke lenger Latakia-provinsen.

Så at russerne nå trekker ut deler av sine styrker, betyr ikke at de ikke lenger støtter Assad-regimet. De har støttet det hele tiden, men bare til en viss grad. Vi ser det nå: Alawittene (og andre minoriteter som er alliert med dem) skal ha sine egne områder. Men det skal andre grupper også.

Israelerne hadde forståelse for russernes intervensjon. Men de er glad for at russerne nå trapper ned støtten. Israel har hele tiden forsøkt å forhindre at Assad-regimet og de shia-muslimene som er alliert med det (bl. a. iranske) skulle stå ved Israels grense på Golan. De foretrakk moderate elementer blant opprørerne for å hindre at kamper bryter løs. Israelerne har grunn til å tro at iranerne ønsker å gjøre dette området til en ny plattform for angrep mot Israel. Regjeringens styrker og deres allierte (ikke minst Hizbollah som Israel står overfor i Libanon) vekker mest bekymring i Israel. Men de er også bekymret for elementer med tilknytning IS.

At russerne nå trapper ned støtten, reduserer mulighetene for at shia-styrkene kan bli for sterke nær Israels grense med Syria. I samme retning virker det at iranerne også har trukket ut mye av styrken de hadde i Syria, bl. a. det meste av revolusjonsgarden.

Assad har kontroll over ca. 20-25 % av arealet i Syria og litt over 50 % av befolkningen.

Spyer har liten tro på noen utvikling mot fred i Syria. Men det kan tenkes at volden vil komme ned på et vesentlig lavere nivå.

En annen israelsk ekspert, dr. Steffani Hoffman ved Hebrew University, sa at det er begrenset hvor sterkt Russland kan støtte Assad. For Russland trenger også å ha et godt forhold til Saudi-Arabia, ikke minst for å forsøke å få opp oljeprisen. Russland har dårlig økonomi, ikke minst fordi prisen på olje og gass er så lav, så Russlands eksport er redusert i verdi.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart