Israelske soldater trener med artilleri i august 2013. Artillerigranater er nå sendt fra Israel til Ukraina. (Foto: IDF)

Avis: USA har i stillhet fraktet store mengder våpen fra Israel til Ukraina

300.000 artillerigranater som var plassert i Israel for nødstilfeller er blitt sendt videre til Ukraina.

Det amerikanske militæret har i stillhet fraktet 300.000 artillerigranater til Ukraina fra et massivt lager i Israel, skriver avisen New York Times.

Ammunisjonen har vært lagret i Israel til bruk av det amerikanske militæret ved en regional konflikt. USA har også gitt Israel tillatelse til å bruke noe av dette lageret i nødssituasjoner, ifølge avisen. Israels forrige regjering skal ha godkjent at ammunisjonen ble overført til Ukraina.

Da den første forespørselen kom om å forsyne Ukraina fra lageret skal den israelske regjeringen ha vært bekymret for hvordan Russland ville reagere, ifølge avisen. Men etter en diskusjon innad i regjeringen og med de israelske sikkerhetstjenestene skal de ha gitt USA grønt lys.

Hvor stor andel av lageret de 300.000 artillerigranatene utgjør er ukjent. At USA har hatt et stort våpenlager i Israel har ikke vært hemmelig, men heller ikke særlig allment kjent. Israel brukte ammunisjon fra dette lageret under Libanon-krigen i 2006 og Gaza-krigen i 2014.

Israel har siden den russiske invasjonen av Ukraina startet i februar 2022 hjulpet ukrainerne med blant annet feltsykehus, nødhjelp, hjelmer og vester, etterretning, aggregater og behandling av skadde soldater.

Israel har derimot ikke levert angrepsvåpen til Ukraina. En av hovedårsakene til at Israel ikke har ønsket å involvere seg i konflikten med våpen har vært Israels strategiske behov for å kunne operere fritt i luftrommet til nabolandet Syria, som Russland i stor grad kontrollerer.

Israel har de siste årene gjennomført flere hundre luftangrep inne i Syria, i hovedsak mot iranske mål. Israel frykter Russland vil hindre dem i å operere i Syria hvis de involverer seg for kraftig til fordel for Ukraina.

Israelske myndigheter understreker at beslutningen om å godkjenne overføringen av ammunisjon til Ukraina ikke er en ny kurs, men at de gikk med på dette siden det handler om USAs egne forsyninger.

Ukraina bruker rundt 90.000 artillerigranater i måneden i kampene mot Russland. Det er langt mer enn hva europeiske og amerikanske våpenprodusenter til sammen evner å produsere. Ammunisjonen fra lageret i Israel ble fraktet til Europa og Polen og videre til Ukraina. Fra Norge ble det også nylig sendt 10.000 artillerigranater til Ukraina.

Under Gaza-krigen i 2014 brukte det israelske forsvaret ammunisjon fra det amerikanske lageret. (IDF)

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart