Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Avis: USA har i stillhet fraktet store mengder våpen fra Israel til Ukraina

Israelske soldater trener med artilleri i august 2013. Artillerigranater er nå sendt fra Israel til Ukraina. (Foto: IDF)
300.000 artillerigranater som var plassert i Israel for nødstilfeller er blitt sendt videre til Ukraina.

Det amerikanske militæret har i stillhet fraktet 300.000 artillerigranater til Ukraina fra et massivt lager i Israel, skriver avisen New York Times.

Ammunisjonen har vært lagret i Israel til bruk av det amerikanske militæret ved en regional konflikt. USA har også gitt Israel tillatelse til å bruke noe av dette lageret i nødssituasjoner, ifølge avisen. Israels forrige regjering skal ha godkjent at ammunisjonen ble overført til Ukraina.

Da den første forespørselen kom om å forsyne Ukraina fra lageret skal den israelske regjeringen ha vært bekymret for hvordan Russland ville reagere, ifølge avisen. Men etter en diskusjon innad i regjeringen og med de israelske sikkerhetstjenestene skal de ha gitt USA grønt lys.

Hvor stor andel av lageret de 300.000 artillerigranatene utgjør er ukjent. At USA har hatt et stort våpenlager i Israel har ikke vært hemmelig, men heller ikke særlig allment kjent. Israel brukte ammunisjon fra dette lageret under Libanon-krigen i 2006 og Gaza-krigen i 2014.

Israel har siden den russiske invasjonen av Ukraina startet i februar 2022 hjulpet ukrainerne med blant annet feltsykehus, nødhjelp, hjelmer og vester, etterretning, aggregater og behandling av skadde soldater.

Israel har derimot ikke levert angrepsvåpen til Ukraina. En av hovedårsakene til at Israel ikke har ønsket å involvere seg i konflikten med våpen har vært Israels strategiske behov for å kunne operere fritt i luftrommet til nabolandet Syria, som Russland i stor grad kontrollerer.

Israel har de siste årene gjennomført flere hundre luftangrep inne i Syria, i hovedsak mot iranske mål. Israel frykter Russland vil hindre dem i å operere i Syria hvis de involverer seg for kraftig til fordel for Ukraina.

Israelske myndigheter understreker at beslutningen om å godkjenne overføringen av ammunisjon til Ukraina ikke er en ny kurs, men at de gikk med på dette siden det handler om USAs egne forsyninger.

Ukraina bruker rundt 90.000 artillerigranater i måneden i kampene mot Russland. Det er langt mer enn hva europeiske og amerikanske våpenprodusenter til sammen evner å produsere. Ammunisjonen fra lageret i Israel ble fraktet til Europa og Polen og videre til Ukraina. Fra Norge ble det også nylig sendt 10.000 artillerigranater til Ukraina.

Under Gaza-krigen i 2014 brukte det israelske forsvaret ammunisjon fra det amerikanske lageret. (IDF)

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart