I oktober 2021 ble seks palestinske organisasjoner svartelistet av Israel på grunn av deres koblinger til den palestinske terrorgruppen Folkefronten for Palestinas frigjøring (PFLP).
Disse organisasjonene var Defense for Children International-Palestine (DCI-P), Union of Agricultural Work Committees (UAWC), Al-Haq, Addameer, Union of Palestinian Women’s Committees (UPWC) og Bisan Center for Research and Development (Bisan).
En sjuende organisasjon, Health Work Committee (HWC), hadde blitt svartelistet allerede i 2020. PFLP regnes som en terrororganisasjon av en rekke land og organisasjoner, inkludert USA, EU, Israel og Canada.
– Disse organisasjonene går under dekke av å være sivilsamfunnsorganisasjoner, men i praksis er de en forlenget arm av PFLP-lederskapet. Deres hovedaktivitet er «frigjøringen av Palestina» og utslettelse av Israel, sa daværende forsvarsminister Benny Gantz om svartelistingen.
Mange av organisasjonene støttes finansielt av europeiske land. Flere av giverlandene var kritiske til Israels avgjørelse om å svarteliste dem.
Utenriksdepartementene til Danmark, Sverige, Belgia, Tyskland, Italia, Frankrike, Nederland, Irland og Spania mente det ikke var bevis for at de palestinske organisasjonene hadde bånd til terrororganisasjonen PFLP.
Nå har den Jerusalem-baserte organisasjonen NGO Monitor kommet med en rapport på 85 sider som viser klare bånd mellom terrorgruppen PFLP og de palestinske organisasjonene som Israel svartelistet. Hele rapporten er bygget på åpne kilder, som har vært lett tilgjengelig.
– Når europeiske tjenestemenn sier at de ikke «ser noen bevis» på terrorkoblinger til de palestinske organisasjonene de støtter, så ignorerer de rekke lett etterprøvbare eksempler, sier Gerald Steinberg.
Han er leder av NGO Monitor. De mener bevisene for koblingene mellom PFLP og de palestinske sivilsamfunnsorganisasjonene er overveldende.
– Det finnes ingen unnskyldning for dette misbruket av skattebetalernes penger. I stedet for å ignorere fakta er det på tide at europeiske regjeringer handler ansvarlig, sier Steinberg.
Hele rapporten til NGO Monitor kan du lese ved å klikke her.