Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Hvem har størst behov for bistand? Oldebarna til palestinske flyktninger, UNRWAs talsmann i Gaza eller barna i Syria?

De spørsmålene stiller Mark Halawa, etterkommer av palestinske flyktninger, i denne videoen.

Er du en takknemlig leser av Miff.no, men ikke medlem? Klikk her for å registrere deg nå, og du mottar medlemsavis seks ganger i året og invitasjon til møter i ditt område m.m. Det tar kun to minutt. Takk og velkommen! Uten våre medlemmer kan vi ikke gjøre dette arbeidet!

Mark Halawa er barnebarn av palestinske flyktninger og ble født inn i en muslimsk familie i Kuwait.

I oktober 2015 startet han prosjektet «Ask Halawa» der han i samarbeid med den pro-israelske organisasjonen StandWithUs publiserer arabisk-språklige videoer på Youtube.

Hensikten er å svare på spørsmål som arabere i Midtøsten og andre land har om Israel og det jødiske folk.

I videoen «UNRWA: A Palestinian «Refugee» Speaks out», publisert 19. september 2016, retter han sterk kritikk mot UNRWA, FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger og mot verdenssamfunnets prioriteringer.

Albert Einstein var flyktning

Halawa innleder med å sitere fysiker og nobelprisvinner Albert Einstein. Han var flyktning fra Nazi-Tyskland og sa følgende da han befant seg i USA under andre verdenskrig:

«Jeg er privilegert av skjebnen til å bo her i Princeton… I denne lille universitetsbyen er det bare såvidt de kaotiske stemmene om menneskelig konflikt trenger inn. Jeg er nesten skamfull over å leve så fredelig mens andre kjemper og lider.»

Deretter forteller Halawa at FNs definisjon på flyktning er en person som må flykte fra sitt hjem på grunn av krig, forfølgelse eller en naturkatastrofe.

Undersøkelsen om israeleres forhold til forskning ble publisert på Albert Einsteins bursdag 14. mars.
Albert Einstein flyktet fra Nazi-Tyskland.

Han fortsetter: – Etter andre verdenskrig var flere titalls millioner døde og over 60 millioner mennesker blitt flyktninger, men etter få år var titalls millioner bosatt andre steder, og i gang med å starte et nytt liv.

Halawa forteller at faren hans var tre år gammel i 1948 da familien ble bedt av de arabiske hærene om å forlate hjemmene sine i det som i dag er Israel.

Fikk statsborgerskap og pass i Jordan

– Bestefaren min tok med seg familien og krysset Jordanelven, men da araberne hadde tapt krigen, bodde de i telt i Jordan. Ett år senere ble familien, og tusenvis andre flyktninger, bosatt permanent og tildelt pass og fulle statsborgerrettigheter i Jordan. Dermed fikk de mulighet til å arbeide, ta utdannelse og rett til helsetjenester. Det vil si mulighet til å etablere et normalt liv igjen.

Det er logisk at jo raskere vi løser flyktningproblemet, desto raskere avsluttes konflikten. Andre land, som for eksempel Kuwait, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater begynte også å tildele statsborgerskap til slike som oss, sier Halawa.

Yasser Arafat. (Foto: Remy Steinegger, WEF)
Yasser Arafat. (Foto: Remy Steinegger, WEF)

– Det gikk helt fint inntil PLO ble opprettet i Kuwait i 1964 og begynte å snakke på våre vegne. PLO og leder Yassir Arafat ba deretter arabiske land om å stoppe utdelingen av statsborgerskap til flyktninger. Årsaken var at de ville bevare «saken». De ba også om økonomisk støtte slik at flyktningene kunne krige mot Israel. Yassir Arafat lyktes, og dermed ble vi på nytt flyktninger.

UNRWA ga penger til PLO

– UNRWA begynte å betale 440 US dollar hver måned til PLO for meg og hver mannlig etterkommer av en palestinsk flyktning, fortsetter han.

– I 2012 var antallet palestinske flyktninger født før 1948 bare mellom 30.000 og 50.000, men ved å bruke kreativ opptelling har UNRWA og forretningsfolkene i PLO kommet til at antallet nå er 6,5 millioner flyktninger.

Borgerkrigen i Syria

Deretter begynner Halawa å snakke om borgerkrigen i Syria.

– De siste fem år er over 500.000 drept og millioner skadet i borgerkrigen. FN anslår at 13,5 millioner syrere ble hjemløse og de har et stort behov for humanitær bistand, sier han.

Samtidig viser videoen en syrisk gutt som forteller at det er lenge siden han spiste brød, at han er sulten og at de spiser gress for å overleve.

Denne syriske gutten sier de spiser gress. (Skjermbilde fra Youtube)
Denne syriske gutten forteller at de spiser gress for å overleve. (Skjermbilde fra Youtube)

Halawa fortsetter: – Likevel har ikke FN sendt en eneste skipslast med mat til de sultne i Syria, mens milliarder i internasjonal bistand blir brukt av de palestinske myndighetene og Hamas i mitt navn, og navnene til andre-, tredje- og fjerdegenerasjons mannlige etterkommere av de opprinnelige flyktningene, inkludert «adopterte barn» og ansatte i UNRWA. Talsmann for UNRWA i Gaza, Chris Gunness, tjener tre millioner kroner årlig.

Halawa avslutter videoen slik: – Så mitt spørsmål til deg er dette… Hvem fortjener mest støtte? Meg? Chris Gunness? Eller barna som ikke har brød å spise, og ikke får førstehjelp?

UNRWA-talsmann Chris Gunnes oppe til høyre i dette bildet. (Skjermbilde fra Youtube)
UNRWA-talsmann Chris Gunnes oppe til høyre i dette bildet. (Skjermbilde fra Youtube)

 

Intervju hos Times of Israel

I en artikkel publisert 15. oktober 2015 i Times of Israel forklarte Mark Halawa hvorfor han noen dager tidligere hadde begynt å lage videoer på arabisk:

– Jeg ønsker å vise [til den arabiske verden] Israels vakre kreativitet, det israelske folket, hvordan de lever og hvordan de hjelper hverandre. Ved at jeg står opp vil også andre våge å stå opp og snakke. Videoene har allerede fått mange kommentarer. Noen forbanner meg, mens andre mener at jeg har rett, forteller han.

Halawa ble født i Kuwait, men historien hans startet da bestemoren Rowaida, som var jødisk og født i Jerusalem på 1930-tallet med etternavnet Mizrahi, ble forelsket og giftet seg med bestefaren, Muhammad Al-Masri. Han var muslim, jordaner og soldat fra byen Nablus på Vestbredden.

Mark Halawas besteforldre, Rowaida og Mohammed. (Foto: Privat/Times of Israel)
Mark Halawas besteforeldre, Rowaida og Muhammad. (Foto: Privat/Times of Israel)

Ekteskapet var fylt med kjærlighet og respekt, og de fødte en datter, det vil si Mark Halawas mor.

Antisemittisme på skolen

Det muslimske presteskapet i Kuwait omtalte jøder og israelere som de verste skapningene som fantes, og at de var utplassert på jorden bare for å drepe arabere. Som barn i Kuwait og Jordan kledde han regelmessig på seg PLOs speideruniform for å marsjere i godt planlagte, antisemittiske parader.

Halawa fortalte også at guttene ble oppmuntret til å brenne israelske flagg og å rope taktfast i kor mot jødiske demoner og vantro som «voldtok» den hellige Al-Aqsa-moskéen i Jerusalem. I matematikkundervisningen på skolen kunne læreren si: «Dersom én rakett dreper x antall jøder, hvor mange vil seks raketter drepe?»

Etter å ha bodd i Kuwait, Jordan og Syria havnet Halawa etter hvert i Canada. En dag i 2004 møtte han tilfeldigvis en eldre ortodoks jødisk mann, den pensjonerte filosofiprofessoren Yitzchok Block. Han tilhørte den ortodokse jødiske bevegelsen Chabad.

Ultra-ortodokse menn ber ved Tempelmuren. (Illustrasjon: Premasagar Rose, flickr.com)
Ultra-ortodokse menn ber ved Vestmuren. (Illustrasjon: Premasagar Rose, flickr.com)

Halawa sa til Bloch at han var interessert i å møte en jøde fordi bestemoren var født jødisk. Da svarte Block: «Ifølge jødisk lov er du jødisk, på samme måte som du er muslim etter muslimsk lov.»

Første møte med Israel

Møtet med Block førte til at Halawa først startet på ortodokse jødiske studier i Canada. Noen år senere ble han invitert med på en reise – først til dødsleirene i Polen – og deretter til Israel.

I begynnelsen var han redd for at israelske jøder ville angripe og skade ham fordi han var kuwaitisk. I stedet ble han tatt imot med vennlighet og ble raskt forelsket i Israel. Halawa kunne se det israelske mangfoldet og friheten, noe som var svært forskjellig fra andre land han kjente i Midtøsten.

I Jerusalem gikk det så opp for Halawa at han tilhørte det jødiske folk, en folkegruppe han tidligere hadde håpet å se død.

Vestmuren og Tempelplassen i Jerusalems gamleby. (Illustrasjon: David Holt, flickr.com)
Vestmuren i Jerusalem. (Illustrasjon: David Holt, flickr.com)

Etter et kort opphold i Canada, fant Halawa raskt en grunn til å returnere til Israel. Det var for å begynne på et tre-årig fulltids studium på en Yeshiva (ortodoks jødisk skole) i Jerusalem.

I 2014 giftet han seg med Linda Brunnel, opprinnelig fra Finland. Hun hadde allerede konvertert til jødedommen.

Mark Halawa, kona Linda Brunnel og datteren Atara. (Foto: StandWithUs)
Mark Halawa, kona Linda Brunnel og datteren Atara. (Foto: StandWithUs)

Ensidig fokus på Israel

– Verden er så fokusert på Israels behandling av palestinerne at grusomheter som ekstrem fattigdom, undertrykkelse og sex-misbruk begått mot dem av Israels naboer blir oversett.

– I disse leirene, og selv i store byer, har palestinere få rettigheter. Mange har ikke reisedokumenter, eller noe håp om en bedre fremtid. Du har ikke lov til å endre livet ditt. Du har ikke lov til å leve utenfor ghettoen som de har plassert deg i, sier Halawa til avisen.

Med videoene og aktivitet på sosiale medier håper han å øke kunnskapen om denne uretten. Han ønsker også å vise at Israel er det eneste landet i Midtøsten der arabiske innbyggere kan uttrykke seg fritt og selv kunne påvirke livet sitt.

– De arabiske lederne føler seg truet av dette. Derfor demoniserer de Israel for å manipulere sine egne innbyggere, konkluderer Mark Halawa.

Klikk her for å se andre videoer i serien «Ask Halawa».


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart