Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Nikki Haley: – Palestinerne kan ikke kreve «rett til retur» til dagens Israel

Nikki Haley. (Foto: Daniel Huizinga, flickr)
USAs FN-ambassadør Nikki Haley mener palestinerne kan glemme å ha en rett til retur. (Foto: Daniel Huizinga, flickr)
USAs FN-ambassadør avviser det palestinske kravet.

USAs FN-ambassadør Nikki Haley avviser det palestinske kravet om «rett til retur» til dagens Israel og mener det er noe palestinerne «kan glemme».

Den såkalte «rett til retur» er et av de vanskeligste temaene i den israelsk-palestinske konflikten. Palestinerne krever at alle etterkommerne til 1948-flyktningene skal ha «rett til å vende tilbake» til sine tidligere eiendommer i det som i dag er Israel. Anslagene på hvor mange som skal ha denne «retten», varierer fra ca. 5 millioner opp til 11 millioner mennesker.

Dersom Israel skulle bli presset til å akseptere en «tilbakevending» for millioner av palestinere, vil det bety slutten for Israel som en stat med jødisk flertall og identitet. To millioner av Israels drøyt åtte millioner innbyggere er arabere. Israel vil da bli en arabisk og muslimsk stat.

Derfor blir kravet kontant avvist av Israel. Nå sier Haley at også Trump-administrasjonen kan komme til å offisielt avvise det palestinske kravet.

– Vi har helt nødt til å se på retten til retur, sa Haley nylig i et møte med Foundation for the Defense of Democracies, en tankesmie med tilknytning til Israel, skriver nettavisen Times of Israel.

Det er ventet at Trump-administrasjonen snart vil komme med sin plan for å forsøke å skape fred mellom Israel og palestinerne. Da vil «retten til retur» naturlig nok være et av de store stridstemaene.

På møtet til tankesmien antydet Haley at Det hvite hus vil komme til å avvise «rett til retur» som en del av en endelig fredsavtale.

Også Norge bør avvise palestinerne krav. Dette kravet har bidratt kanskje mer enn noe annet til å kjøre tidligere runder av forhandlinger i grøften.

Ingen av de andre flyktninggruppene fra tiårene etter andre verdenskrig har fått noen tilbakevendingsrett. Ta Kypros som ett av mange eksempel. Da Tyrkia okkuperte Nord-Kypros i 1974, flyktet ca. 200.000 gresk-kyprioter sørover til sine etniske landsmenn, mens ca. 50.000 tyrkisk-kyprioter flyktet nordover. I 2004 avgjorde FN og EU at de gresk-kypriotiske flyktningene ikke har noen «rett til å vende tilbake». Det hadde gått for lang tid. Det kan ikke være noen særregler for palestinerne, som flyktet 26 år tidligere.

Det hører med i bildet at flere jøder har flyktet fra arabiske land, de fleste til Israel, enn arabere fra Israel. Skal det palestinske flyktningproblem løses, må det løses som alle andre flyktningproblemer i verden. De må enten få bosetning og alle rettigheter i de arabiske land hvor de er spredt, i en framtidig palestinsk stat eller i tredje land.

Unge og gamle i en leir for palestinske flyktninger i Jordan. (Foto: US Aid / Flickr)
Unge og gamle i en leir for palestinske flyktninger i Jordan. (Foto: US Aid / Flickr)

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart